ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Σε ποιό δήμο της Λάρισας βρίσκεται αυτή η παράνομη χωματερή;

“Τον «λογαριασμό» για τις παράνομες χωματερές στέλνει στους δήμους –και σε δύο περιφέρειες– η πολιτεία. Κάνοντας την απειλή ετών πράξη, τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών προχώρησαν στον επιμερισμό των πρώτων 37,1 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στα πρόστιμα των τριών πρώτων εξαμήνων, και μόλις αυτά υπογραφούν από τον υπουργό Εσωτερικών θα παρακρατηθούν από την τακτική επιχορήγηση των δήμων. Με τον τρόπο αυτό η πολιτεία ασκεί ευθέως πίεση και στις 41 περιοχές που ακόμα διαθέτουν ενεργές χωματερές, προκειμένου να καταλήξουν σε μια νόμιμη λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων τους”.

Τον Νοέμβριο του 2017, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης αποφασίζει να ενεργοποιήσει το νόμο του 2012, ο οποίος προβλέπει τον επιμερισμό των προστίμων, για τις παράνομες χωματερές στους ΟΤΑ πρώτου βαθμού. Τα πρόστιμα που έχει πληρώσει η χώρα, μόνο τα τελευταία τρία χρόνια στην Ε.Ε, και τα οποία αφορούν παράνομες χωματερές, λύματα και επικίνδυνα απόβλητα αγγίζουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Φυσικά, μιλάμε για τις «γνωστές» παράνομες χωματερές, που χρησιμοποιούν δήμοι σε ολόκληρη την Ελλάδα, αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό την απόλυτη ανεπάρκεια τους, την επιδεικτική αδιαφορία τους να συμμορφωθούν με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, την εγκληματική τους στάση απέναντι στο ενδεχόμενο οι χώροι αυτοί συγκέντρωσης απορριμμάτων να γίνουν πραγματικές πυριτιδαποθήκες, αφού στην συντριπτική τους πλειοψηφία βρίσκονται μέσα ή κοντά σε δασικές περιοχές.

Τι συμβαίνει όμως με τις παράνομες χωματερές που δεν είναι καταγεγραμμένες και που συνεχίζουν να ζουν και να βασιλεύουν ακόμα και μέσα σε δάση;

Στη φωτογραφία που βλέπετε, ένας τέτοιος χώρος, βρίσκεται στην καρδιά ενός από τα πλέον όμορφα μέρη του νομού. Το πλέον εξοργιστικό είναι πως εκεί, οδηγούνται προς βοσκή και ερίφια τα οποία, πολύ πιθανό, αύριο μεθαύριο να βρεθούν στο πιάτο μας.

Το ρεπορτάζ ξεκινάει με ονόματα και διευθύνσεις…


Λ.Π.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις