ΚΟΣΜΟΣ

Επιστήμονες βρήκαν μερικούς από τους παλαιότερους γαλαξίες του σύμπαντος

Oμάδα από το Ινστιτούτο Υπολογιστικής Κοσμολογίας στο Πανεπιστήμιο Ντέραμ και το Κέντρο Αστροφυσικής του Σμιθσόνιαν έχει ανακαλύψει την απόδειξη ότι οι μικρότεροι δορυφορικοί γαλαξίες που περιβάλλουν τον δικό μας γαλαξία είναι από τους πρώτους γαλαξίες που σχηματίστηκαν στο Σύμπαν μας.

Οι επιστήμονες χαρακτήρισαν αυτή την ανακάλυψη ως εξαιρετικά συναρπαστική. Εξήγησαν ότι αυτό το εύρημα μερικών από τους παλαιότερους γαλαξίες του Σύμπαντος που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον γαλαξία μας είναι «ισοδύναμο με την εύρεση των υπολειμμάτων των πρώτων ανθρώπων που κατοικούσαν στη Γη».

Οι γαλαξίες που ονομάστηκαν Segue-1, Bootes I, Tucana II και Ursa Major I είναι στην πραγματικότητα μερικοί από τους πρώτους γαλαξίες που σχηματίστηκαν ποτέ. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ηλικία τους πρέπει να είναι άνω των 13 δισεκατομμυρίων ετών.

Οι επιστήμονες εξήγησαν: “Όταν το Σύμπαν ήταν περίπου 380.000 ετών, σχηματίστηκαν τα πρώτα άτομα. Αυτά ήταν άτομα υδρογόνου, το απλούστερο στοιχείο στον περιοδικό πίνακα. Αυτά τα άτομα συγκεντρώθηκαν στα σύννεφα και άρχισαν να κρυώνουν σταδιακά και να εγκαθίστανται σε μικρές συστάδες ή άλω σκοτεινής ύλης που προέκυψαν από το Big Bang”.

“Αυτή η φάση ψύξης, γνωστή ως η “κοσμική σκοτεινή εποχή”, διήρκεσε περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια. Τελικά, το αέριο που είχε κρυώσει μέσα στις άλω έγινε ασταθές και άρχισε να σχηματίζει αστέρια – αυτά τα αντικείμενα είναι οι πρώτοι γαλαξίες που έχουν διαμορφωθεί ποτέ».

Οι επιστήμονες παρατήρησαν δύο πληθυσμούς δορυφορικών γαλαξιών που περιστρέφονται γύρω από τον δικό μας: 1. Αποτελούνται από γαλαξίες που σχηματίστηκαν κατά τη διάρκεια “κοσμικών σκοτεινών εποχών” και 2. Αποτελούνται από γαλαξίες που σχηματίστηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια αργότερα.

Ο καθηγητής Carlos Frenk, Διευθυντής του Ινστιτούτου Υπολογιστικής Κοσμολογίας του Πανεπιστημίου Ντεραμ, δήλωσε: “Η εύρεση κάποιων από τους πρώτους γαλαξίες που σχηματίστηκαν στο σύμπαν μας γύρω από το δικό μας γαλαξιακό κατώφλι είναι το αστρονομικό ισοδύναμο της εύρεσης των υπολειμμάτων των πρώτων ανθρώπων που κατοικούσαν Γη. Είναι εξαιρετικά συναρπαστικό”.

Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στο Astrophysical Journal.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις