ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Εκατοντάδες αποποιήσεις κληρονομιάς στο Ειρηνοδικείο Βόλου

Ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ οι αποποιήσεις κληρονομιάς στη Μαγνησία. Τα στοιχεία του Ειρηνοδικείου Βόλου είναι αποκαλυπτικά. Σε σχέση με το 2016, οι δηλώσεις αποποίησης διπλασιάστηκαν, ενώ σε σχέση με το 2017 συνέχισαν και πάλι να καταγράφουν σημαντική αύξηση.

Συγκεκριμένα, από την αρχή του χρόνου και μέχρι τις 10 Αυγούστου 2018 οι δηλώσεις αποποίησης έφτασαν τις 828! Οι δε οικογένειες που απευθύνθηκαν στο Ειρηνοδικείο για να αποποιηθούν κάθε περιουσιακό στοιχείο μετά την απώλεια αγαπημένων προσώπων ήταν πολλαπλάσιες! Η κάθε αποποίηση αφορά σε ένα ολόκληρο γενεαλογικό δέντρο.

Σύζυγοι, τέκνα, γονείς αποθανόντος, αδερφοί, παιδιά των αδερφών, εγγονοί των αδερφών ενημερώνονται από… στόμα σε στόμα για τα χρέη του εκλιπόντος και αποποιούνται κάθε κληρονομικού στοιχείου, είτε οι ίδιοι είτε οι εκπρόσωποί τους.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι στο Ειρηνοδικείο Βόλου απευθύνονται καθημερινά για να υποβάλλουν τις εν λόγω δηλώσεις, κατά μέσο όρο έξι κληρονόμοι. Οι αποποιήσεις δεν σταματούν, ούτε τώρα στα θερινά τμήματα διακοπών. Υποβάλλονται με συνεχή ροή, αθρόα.

Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης συνεχίζουν να αυξάνονται ραγδαία. Συγκεκριμένα, φέτος οι σχετικές αιτήσεις έφτασαν τις 828, ενώ στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι ήταν 768 και πρόπερσι 479!

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κληρονομιές των επίμαχων αποποιήσεων, είναι παθητικές. Κατά κύριο λόγο αφορούν σε επιχειρηματίες που έφυγαν από τη ζωή και άφησαν πίσω τους χρέη. Ομως, τα χρέη με τον θάνατο ενός ανθρώπου, δεν διαγράφονται.

Σύμφωνα με νομικούς, η αποποίηση της κληρονομιάς είναι η δήλωση βούλησης του προσωρινού κληρονόμου στον οποίο έχει επαχθεί η κληρονομιά, ότι δεν δέχεται την κληρονομιά και δεν επιθυμεί να καταστεί οριστικά κληρονόμος. Γίνεται με δήλωση στο Ειρηνοδικείο, ενώ η προθεσμία για την αποποίηση της κληρονομιάς είναι, τέσσερις μήνες από τότε που ο κληρονόμος έλαβε γνώση της επαγωγής και του λόγου της κληρονομίας.

Η τελευταία βραχεία προθεσμία παρατείνεται και γίνεται ένα έτος, σε περίπτωση που ο κληρονόμος είναι κάτοικος εξωτερικού, ή σε περίπτωση που η επαγωγή της κληρονομιάς έγινε, όσο ο κληρονόμος κατοικούσε στην αλλοδαπή.

Σε περίπτωση αποποίησης, η κληρονομιά υπάγεται στους κληρονόμους του αποποιήσαντα κληρονόμου. Ο αποποιήσας εκτιμάται, ότι πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή σε περίπτωση που υπάρχουν τέκνα διότι η τυχόν κατάχρεη κληρονομιά επάγεται σε αυτά. Σκόπιμη ως εκ τούτου θεωρείται η έγκαιρη αποποίηση της κληρονομιάς και για λογαριασμό του ανήλικου τέκνου εκ μέρους των γονιών του, κατόπιν χορήγησης της σχετικής άδειας από το αρμόδιο Δικαστήριο.

Πηγή: taxydromos.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις