Most ViewedΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Ο Αγιόκαμπος που δεν… αναστήθηκε ποτέ – Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό που πληγώνει

Του Λευτέρη Παπαστεργίου

Στο βάθος, ο Κίσσαβος ομορφαίνει τα μάτια κάθε επισκέπτη που αποφασίζει να γνωρίσει τα παράλια του νομού Λάρισας. Βλέπεις, οι περισσότεροι στην Ελλάδα δεν γνωρίζουν πως ο νομός Λάρισας διαθέτει και θάλασσα. Χιλιόμετρα παραλίας φυσικής ομορφιάς, απόκρημνες σπηλιές, εκπληκτικά τοπία με αμμουδιές όλων των ειδών και σαν πέπλο νύφης ο Κίσσαβος, με τα πανέμορφα χωριά του, που σκεπάζουν τις ακρογαλιές του νομού σαν δροσοσταλίδες νυχτερινών λουλουδιών.

Κατεβαίνοντας κανείς στον Αγιόκαμπο, ξεκινώντας την πορεία του μέχρι και το Στόμιο, δεν υπάρχει περίπτωση να μην σκεφτεί πως βρίσκεται σε ένα μέρος που θα μπορούσε να χαρακτηρίσει ολόκληρη τη χώρα. Από τη μια οι φυσικές ομορφιές και από την άλλη η εγκατάλειψη της πολιτείας. Από τη μια οι πανέμορφες και προσεγμένες αυλές των εξοχικών και ακριβώς απέναντι, σε απόσταση λίγων μόλις μέτρων, εκεί που το ατομικό γίνεται συλλογικό, όλα μοιάζουν παρατημένα.

Είναι αυτή η μοίρα της χώρας τελικά;

Κορυφαία εικόνα στον Αγιόκαμπο η γέφυρα… “Καλατράβα” φτιαγμένη με τρόπο εντυπωσιακό μα τόσο… ελληνικό. Μόλις χειμωνιάσει οι λιγοστοί κάτοικοι του Αγιοκάμπου, μα και οι εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, γνωρίζουν πως ο Αγιόκαμπος θα κοπεί στα δύο! Η γέφυρα έχει ανοίξει όχι και λίγες φορές. Μέχρι σήμερα βέβαια καμία αρχή δεν πληροφόρησε τους πολίτες ποιος έχει την ευθύνη και γιατί συμβαίνουν αυτά που συμβαίνουν κάθε χειμώνα. Είναι όμως εκεί, “εντυπωσιακή”, όπως τόσα και τόσα “έργα” σε ολόκληρη τη χώρα, που από “εντυπωσιακά” μετατρέπονται σε εστίες κινδύνου…

Κλαδιά, φύλλα, εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα και ακούρευτη βλάστηση είναι το σήμα κατατεθέν σε πολύ μεγάλο μέρος της διαδρομής.

Ημιτελείς κατασκευές που παραπέμπουν στις χρυσές μέρες της ελληνικής ευμάρειας μοιάζουν σκελετοί αναμνήσεων. Η πυκνή βλάστηση μαυρίζει τις φαντασιώσεις του κρατικού μηχανισμού. Αλήθεια τι θα συμβεί αν ξεσπάσει μια φωτιά;

Κάποιος τα παράτησε, κανείς δεν τα μάζεψε. Ίσως να σκέφτηκαν πως θα ήταν ωραίο για τους… τουρίστες να βγάζουν φουτουριστικές φωτογραφίες!

Δύο κάδοι, ξεχειλισμένοι από σκουπίδια, κατά μήκος της τεράστιας, αναξιοποίητης παραλίας. Αν δεν υπήρχαν και οι καταστηματάρχες που κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους, θα μιλούσαμε για το μέρος των… φαντασμάτων.

Εδώ κάποτε ήταν ένα ρέμα…

Θα μπορούσες να τον πεις και… μετεωρολογικό σταθμό (…με πολύ φαντασία)

Ο άνθρωπος δεν μπόρεσε να το ολοκληρώσει. Η βλάστηση που θα το πνίξει δεν φαίνεται να ανησυχεί κανέναν. Μέχρι τους πρώτους καπνούς…

Ένας δρόμος, ανάμεσα σε κατοικίες, που δεν χωράνε παραπάνω από ένα αυτοκίνητο. Ας μην κάνουμε συνειρμούς…

Κι εδώ ήταν κάποτε ένα ρέμα…

Ας ελπίσουμε πως κάποια Κυριακή, εκεί που στήνονται οι αυτοσχέδιες ψησταριές, ο αέρας δεν θα έχει όρεξη για παιχνίδια…

Έχουμε όμως τη γέφυρα… “Καλατράβα”!

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις