Ηρακλής Γερογιώκας

Η τραγωδία μας “κείται μακράν”

Ένα χαρακτηριστικό τούτης εδώ της φυλής που τόσο θέλουμε να επαινούμε και τη διαφορετικότητά της να εξαίρουμε είναι να βλέπει τις φουρτούνες της να συμβαίνουν και να έρχονται , θεωρώντας πως όταν το κύμα σκάσει , ή θα είμαστε πολύ μακριά , ή θα κρυφτούμε στην άμμο. Η ιστορία μας είναι γεμάτη από τέτοια παραδείγματα, από τραγωδίες που τις βλέπαμε να παίζονται βουλιαγμένοι στις πολυθρόνες μας,  στα καμαρίνια του θιάσου μας και εμείς σαν ξεφτισμένοι πρωταγωνιστές δεκάρα δεν δίναμε για το κοινό και τους ταξιθέτες.

Η τραγωδία του Κυπριακού, άρχισε χρόνια πριν εξελιχτεί το τελευταίο δράμα της και όταν αυτό συνέβη, πιστοί στον ωχαδερφισμό μας είπαμε απλά ότι η Κύπρος ‘κείται μακράν’. Μάθαμε ότι εύκολα  μπορούμε να θάψουμε κάτω από το χαλάκι οτιδήποτε δεν επηρεάζει τον άμεσο περίγυρό μας και ‘κείται μακράν’. Μάθαμε να αντιμετωπίζουμε τις κρίσεις μας όχι ουσιαστικά και αποτελεσματικά αλλά επικοινωνιακά. Πιστεύουμε ακόμη ότι το τρελό πάρτυ των τελευταίων δεκαετιών θα το περάσουμε αναίμακτα. Ότι οι πολιτικοί που ψηφίζουμε γιατί παρέστησαν στο μνημόσυνο της θείας μας θα αντιμετωπίσουν την κρίση. Όταν δεν το κάνουν, χαιρόμαστε όταν τα θύματα δεν είμαστε εμείς, γράφουμε κάτι γλαφυρό στα κοινωνικά δίκτυα και συμπάσχουμε, μέχρι το επόμενο πανηγύρι του χωριού μας, όπου θα το ρίξουμε έξω γιατί άλλωστε ‘ η ζωή είναι μικρή’.

Και η φωτιά στο Μάτι, με εξαίρεση την στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι μια επιβεβαίωση της τραγωδίας μας. Η άναρχη δόμηση, η μη τήρηση των νόμων, η ελλιπής κρατική μηχανή, οι ανεπαρκείς πολιτικοί. Όλη μας η ιστορία λες και είναι μια ωρολογιακή βόμβα που ξέρουμε ότι θα σκάσει, ελπίζουμε όχι στα χέρια μας και πορευόμαστε. Και στην πορεία βρίσκονται και μερικοί ήρωες να σώσουν ίσως και με τη ζωή τους μερικούς από εμάς. Ενδόμυχα , εκεί που θα χορεύουμε στο πανηγύρι του χωριού, παίρνοντας τις στροφές, δεν θα τους ζηλεύουμε και καθόλου, γιατί ‘ η ζωή είναι μικρή’.

Και η επόμενη τραγωδία μας θα ετοιμάζεται να διαβεί το επόμενο κατώφλι , αυτή τη φορά μπορεί να είναι το δικό μας. Γιατί το δράμα μας είναι το Εγώ μας, και αυτό δεν θα αφήσει τις τραγωδίες “μακράν”.

Ηρακλής Γερογιώκας – Τομέας Εξωτερικών Ν.Δ.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες