Most ViewedΛΑΡΙΣΑ

«Ζωντάνεψαν» παλιά επαγγέλματα στη Λάρισα (φωτο)

Αθανασία Παύλου, φωτορεπορτάζ: Μαριαλία Μαγιάκου

Επαγγέλματα που έτειναν να εξαφανιστούν έχουν έρθει ξανά στο προσκήνιο τα χρόνια της κρίσης στη Λάρισα και μάλιστα κάποια από την αρχή της, έκαναν και χρυσές δουλειές.

Στη συνέχεια και όσο προχωρούσαμε όλο και πιο βαθιά στην οικονομική κρίση που ταλανίζει εδώ και οκτώ χρόνια την χώρα μας όλο και περισσότεροι, ξέχασαν αναστολές και όνειρα για κάτι άλλο και ανακάλυψαν εκ νέου επαγγέλματα, όπως ο τσαγκάρης, η μοδίστρα, ο ράφτης και ο επιδιορθωτής επίπλων και γενικότερα παλιότερων αντικειμένων.

Ο καταναλωτής τα τελευταία χρόνια ψάχνει για πιο οικονομικές λύσεις και εφόσον δεν μπορεί να ανανεωθεί αγοράζοντας καινούρια ρούχα μεταποιεί τα παλιά, για τα οποία ίσως κάποια χρόνια πριν είχε δώσει μια μικρή περιουσία για να τα αποκτήσει.

Μιλώντας με μοδίστρες και ράφτες στη Λάρισα, μας επισημαίνουν πως οι Λαρισαίοι μεταποιούν συχνά τα ρούχα τους, τα στενεύουν, τα φαρδαίνουν, τα αλλάζουν στυλ με μικρές πινελιές από ιδέες που παίρνουν από το ίντερνετ, κυρίως και έτσι ανανεώνονται ψυχολογικά.

Βέβαια, όπως μας λένε υπάρχει και η κατηγορία των Λαρισαίων που προτιμούν να αγοράσουν πολύ φθηνά ρούχα ή παπούτσια και ας είναι κακής ποιότητας από το να μπουν στην διαδικασία να μεταποιήσουν τα παλιά. Για αυτό και επιδιορθώνουν μόνο ακριβά παλιά κομμάτια που λυπούνται να πετάξουν.

Επίσης οι μοδίστρες μας λένε πως νέα κορίτσια αλλά και μεγαλύτερες γυναίκες τους φέρνουν εικόνες από το διαδίκτυο με ρούχα γνωστών μπραντ και ζητούν να τους τα φτιάξουν όσο το δυνατόν πιο ίδια γίνεται, αφού για να μπορέσουν να αγοράσουν το αυθεντικό, ούτε λόγος.

Οι τσαγκάρηδες …ξεφύτρωσαν και πάλι στη Λάρισα, καθώς γίνονται επιδιορθώσεις παπουτσιών κυρίως πολύ ακριβών επίσης. Άλλωστε πλέον οι τσαγκάρηδες είναι σχεδόν καλλιτέχνες και μπορούν να κάνουν απίστευτα πράγματα πάνω στα παλιά μας υποδήματα, έτσι ώστε να φαίνονται «μοδάτα» και ολοκαίνουργια, χωρίς να χρειαστεί ο πελάτης να δώσει μια περιουσία.

Πολύ δουλειά επίσης έχουν οι τσαγκάρης με τις επιδιορθώσεις τσαντών, αλλά και ζωνών, που κάποτε η Λαρισαία ξόδευε και ένα μηνιάτικο για να αποκτήσει μια τσάντα ακριβής μάρκας, το ίδιο ένας άντρας για μια ζώνη. Πλέον όλα αυτά επιδιορθώνονται ή και αλλάζουν ολοκληρωτικά οπότε φαίνονται σαν καινούρια χάρη στο …μαγικό χέρι των τσαγκάρηδων.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τις αναπαλαιώσεις και επιδιορθώσεις επίπλων.

Από την στιγμή που τα χρήματά τους τα διαθέτουν οι Λαρισαίοι σε είδη πρώτης ανάγκης δεν θα στραφούν στην αγορά καινούριων επίπλων για να ανανεώσουν τον χώρο τους. Οπότε στρέφονται στους επιδιορθωτές επίπλων οι οποίοι αναπαλαιώνουν τα παλιά έπιπλα και φαίνονται σαν καινούρια με πολύ λιγότερα χρήματα φυσικά.

Τέλος τα τελευταία χρόνια έχουν «αναστηθεί» στην πόλη μας και οι …μπακάληδες. Η οικονομική ευρωστία των χρόνων πριν την κρίση είχε οδηγήσει σε αφανισμό το συγκεκριμένο επάγγελμα, αφού κυριαρχούσαν οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Πλέον υπάρχουν σε κάθε γειτονιά σχεδόν, όχι τα παλιά κλασικά μπακάλικα, αλλά τα μίνι μάρκετ, όπου μπορείς να βρεις τα πάντα. Και όταν ο καταναλωτής στο τέλος του μήνα έχει ξεμείνει από χρήματα, υπάρχει πάντα το μίνι μάρκετ, με τον ιδιοκτήτη να γνωρίζει καλά τους γείτονες πελάτες του, οπότε μπορεί και τους κάνει διευκολύνσεις. Ο πελάτης μπορεί να προμηθευτεί τα πράγματα και να πληρώσει λίγες ημέρες μετά, όταν λάβει με την σειρά του τον μισθό του.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις