ΕΛΛΑΔΑ

Ομόφωνα ενέκρινε η Βουλή τα μέτρα στήριξης των πληγέντων από τις φονικές πυρκαγιές

Με ομοφωνία εγκρίθηκε και η κατάθεση ποσού 10 εκατ. ευρώ στον ειδικό λογαριασμό

Με ομοφωνία ενέκρινε η Ολομέλεια της Βουλής την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων του κοινοβουλίου για μέτρα άμεσης στήριξης των πληγέντων από τις φονικές πυρκαγιές μεταξύ των οποίων και η κατάθεση ποσού 10 εκατ. ευρώ στον ειδικό λογαριασμό.

Το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης επισήμανε ότι υπάρχουν ευθύνες για την καταστροφή που οδήγησε στο θάνατο τουλάχιστον 82 ανθρώπους και θα ζητηθούν από τους αρμόδιους μετά την λήξη του εθνικού πένθους.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Νίκος Βούτσης ανέφερε ότι «Η κυβέρνηση έχει ήδη πάρει μία σειρά πρώτων μέτρων για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων» και πως θα υπάρξει σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την άμεση εφαρμογή τους.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς εξέφρασε την λύπη του για τα θύματα και την συμπαράσταση στις οικογένειες των αγνοούμενων . «Είναι μέρες πένθους αλλά και μέρες αλληλεγγύης που εκδηλώνεται με τον πιο έντονο τρόπο από τον λαό μας. Είναι πρωτοφανές αυτό το κύμα αλλά και αντίστοιχο των περιστάσεων. Πιστεύουμε ότι σε αυτή ακριβώς τη συγκυρία δεν περισσεύει κανένας. Πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις. Πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί στα μέτρα που θα ληφθούν ώστε να ανακουφίσουμε τους πληγέντες» ανέφερε και πρόσθεσε «Αυτή η τραγωδία θέτει σκληρά ερωτήματα τα οποία πρέπει να απαντηθούν και συγκεκριμένες προκλήσεις για το μέλλον ώστε να μην ξαναζήσουμε τέτοιες τραγωδίες»

Εκ μέρους της Νέα Δημοκρατίας ο κ. Χρήστος Δήμας μίλησε για αδικαιολόγητη αποτυχία της πολιτείας και του κράτους να προστατέψει τους πολίτες του. «Δεν είναι σήμερα η ώρα απόδοσης των ευθυνών αλλά θα έρθει και οφείλουμε να είμαστε αμείλικτοι στο κομμάτι απόδοσης των ευθυνών» τόνισε καλώντας την κυβέρνηση να εξαντλήσει τις δυνατότητες για την στήριξη των πληγέντων.

Ο κ. Γιάννης Μανιάτης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μίλησε για την μεγαλύτερη εθνική καταστροφή των τελευταίων δεκαετιών και πρόσθεσε «ασφαλώς υπάρχουν πολλά και αμείλικτα «πώς» και «γιατί» που θα τεθούν τις επόμενες ημέρες. Σήμερα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε το πρώτο βήμα που πήρε η Βουλή να είναι ένα καλό παράδειγμα του πως αντιμετωπίζουμε εθνικές καταστροφές και πως πρέπει να μάθουμε από τα λάθη μας του παρελθόντος για να αποτρέψουμε με κάθε τρόπο επανάληψή τους».

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε ότι εκτός των μέτρων στήριξης των πληγέντων πρέπει να υπάρξει άμεση και υπεύθυνη ενημέρωση των οικογενειών για τους αγνοούμενους.

«Δεν αποτελεί άλλοθι το εθνικό πένθος για να συγκαλυφθούν οι διαχρονικές ευθύνες που είχαν ως αποτέλεσμα να είναι ανοχύρωτη πόλη η Αθήνα. Τα μέτρα δεν αποτελούν συγχωροχάρτι. Δεν πρέπει να αποκρυφτεί η ευθύνη της κυβέρνησης» τόνισε σε άλλο σημείο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ προσθέτοντας «Το ΚΚΕ καλεί τα μέλη, τους φίλους να οργανώσουν την αλληλεγγύη τους προς τους πληγέντες».

«Βιώνω πρωτόγνωρες καταστάσεις. Συνειδητοποιώ τις ευθύνες όλων μας» είπε ο κ. Κώστας Κατσίκης των ΑΝΕΛ. «Ολος ο κρατικός μηχανισμός εφ εξής καταβάλει τις προσπάθειες του. Σε αυτή την ώρα της επιβεβλημένης σιωπής πρέπει να αναλογιστούμε όλοι τι κάναμε που δεν έπρεπε και τι δεν κάναμε αν και θα έπρεπε. Όμως όχι αυτή την ώρα που είμαστε σε πένθος» τόνισε ο ίδιος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς είπε πως «νιώθω την ανάγκη να ζητήσω συγγνώμη που η πολιτεία δεν κατάφερε να προστατέψει τους πολίτες. Θα καταλαγιάσει η στάχτη και πρέπει να αποδοθούν ευθύνες για να δούμε τι δεν πήγε καλά. Άμεσα απαιτείται η επούλωση πληγών χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις. Μεσοπρόθεσμα να ξαναδούμε τα ζητήματα δασοπροστασίας και των οικιστικών πυκνώσεων χωρίς τον φόβο του πολιτικού κόστους. Τα τωρινά λάθη δεν μπορούν να κρύψουν τα λάθη του παρελθόντος αλλά και τα λάθη του παρελθόντος δεν αρκούν για να κρύψουν τα τωρινά».

Τέλος, ο κ. Γιώργος Σαρίδης της Ενωσης Κεντρώων υποστήριξε πως «τώρα πρέπει η κυβέρνηση να στηρίξει τους πληγέντες. Θα έρθει η μέρα να συζητηθούν οι ευθύνες της κυβέρνησης, της περιφέρειας και των Δήμων»

Πηγή: protothema.gr
Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις