ΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Χάος στα καμμένα – Μακραίνει ο κατάλογος των θυμάτων: 77 οι νεκροί, 187 οι τραυματίες, δεκάδες οι αγνοούμενοι

Μέσα σε συνθήκες χάους που εξακολουθούν να επικρατούν γύρω από τα αποκαΐδια τα οποία άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα της Ανατολικής Αττικής, συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η μακάβρια αναζήτηση νεκρών και αγνοούμενων από την ανείπωτη εθνική τραγωδία της Δευτέρας.

Η λίστα με τους συνανθρώπους μας, κατοίκους και παραθεριστές στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας και του Μαραθώνα, που υπό εφιαλτικές συνθήκες άφησαν την τελευταία τους πνοή από τις φλόγες της πυρκαγιάς, τις αναθυμιάσεις από τους καπνούς ή και την απέλπιδα πτώση τους στη θάλασσα, έφθασε τους 77 το βράδυ της Τρίτης, ενώ στα νοσοκομεία μεταφέρθηκαν περισσότεροι από 187 τραυματίες με πολλούς εξ αυτών να έχουν βαριά εγκαύματα και αρκετούς να είναι παιδιά.

Όλα, άλλωστε, δείχνουν ότι ο κατάλογος με τους νεκρούς πολύ δύσκολα θα κλείσει σ αυτό το επίπεδο, αφού είναι δεκάδες οι αγνοούμενοι για τους οποίους ουδείς γνωρίζει αν περιλαμβάνονται στα θύματα που δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη η ταυτότητά τους ή αν οι σοροί τους είναι ακόμη στα αποκαΐδια των εκατοντάδων σπιτιών και επιχειρήσεων που δεν έχουν ελέγξει ακόμη τα σωστικά συνεργεία.

Τόσος πόνος και ούτε μια παραίτηση!

Οι συγγενείς των αγνοούμενων περνούν δραματικές ώρες καθώς δεν βρίσκουν απαντήσεις στα ερωτήματα για την τύχη των προσφιλών τους προσώπων που τους ταλανίζουν.

Ο πόνος τους, ωστόσο, δεν δείχνει να συγκινεί τους κυβερνώντες και τους λοιπούς αρμόδιους οι οποίοι αναζητούν εναγωνίως τρόπους επικοινωνιακής διαχείρισης των δραματικών επιπτώσεων τις οποίες είχαν η παντελής έλλειψη σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας που μέσα σε ελάχιστο χρόνο μετέτρεψε σε παρανάλωμα του πυρός το Μάτι και κατέκαψε εκτάσεις στο Νέο Βουτζά, την Καλιτεχνούπολη και τη Ραφήνα.

Εκείνο που προκαλεί αίσθηση είναι ότι ενώ οδεύουμε προς την τρίτη μέρα από το ξέσπασμα της πρωτοφανούς τραγωδίας, στον ορίζοντα δεν διαφαίνεται από πουθενά η παραμικρή διάθεση για ανάληψη ευθύνης, πόσω μάλλον για υποβολή παραίτησης από κάποιον πολιτικό ή άλλο υπεύθυνο για την τεράστια καταστροφή και την εκατόμβη των ζωών που χάθηκαν τόσο άδικα.

Η κυβέρνηση «επενδύει» στο βαρύ πένθος που συγκλονίζει την ελληνική κοινωνία και προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από το πρωτοφανές κύμα αλληλεγγύης που εκδηλώνουν οι πολίτες οι οποίοι από το υστέρημά τους συγκεντρώνουν κάθε είδους βοήθεια για να συνδράμουν τους πυρόπληκτους συνανθρώπους μας.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση, υπό το βάρος αφενός των διαψεύσεων που έκανε η ίδια η πραγματικότητα και αφετέρου των ισχυρών εντυπώσεων που δημιούργησε ο μεγάλος αριθμός των θυμάτων, έδειξε να εγκαταλείπει τις αρχικές προσχηματικές δικαιολογίες που συνιστούσαν οι ισχυρισμοί περί ασύμμετρης απειλής και η υιοθέτηση θεωριών συνωμοσίας για πολλαπλά ταυτόχρονα μέτωπα πυρός, δυσκολεύεται, ωστόσο, να αναγνωρίσει τις επιπτώσεις που είχαν οι προφανείς ανεπάρκειες των αρμόδιων για την αναχαίτιση της φονικής πυρκαγιάς.

Επιφυλάσσεται η αντιπολίτευση

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν περνά απαρατήρητη η ανακοίνωση της παρουσίας του διοικητή της ΕΥΠ σε όλες τις κυβερνητικές συσκέψεις, ακόμη και σε αυτές που αφορούν τα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, κάτι που εκτιμάται από πολιτικούς αναλυτές ότι γίνεται για να δημιουργηθούν εντυπώσεις στο μέρος εκείνο της κοινής γνώμης που αρέσκεται τις συνωμοσιολογικές θεωρίες περί τάχατες σχεδίου… αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης από ξένες δυνάμεις.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης τηρούν χαμηλούς τόνους, δίνοντας σε αυτή τη φάση ιδιαίτερη έμφαση στην έκφραση της αλληλεγγύης προς τους πληγέντες και στην ανεύρεση νεκρών και αγνοουμένων. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και η αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά επισκέφθηκαν τη Ραφήνα για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι την έκταση της τραγωδίας, κάτι που απέφυγε να κάνει ο πρωθυπουργός, ο οποίος μίλησε από την ασφάλεια του Μεγάρου Μαξίμου.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης αποφεύγουν μέχρι στιγμής την αντιπαράθεση –μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «διαχρονικές ευθύνες» στην ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας. Όπως, όμως, αναφέρουν πληροφορίες από τα επιτελεία τους τι προσεχείς ημέρες και όταν το πένθος υποχωρήσει θα αναζητηθούν ευθύνες τόσο για τις αρχικές όσο και για τις συνεχιζόμενες ελλείψεις στον σχεδιασμό και στον συντονισμό των δράσεων, όπως επίσης και για την απουσία ευθιξίας και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα στα οποία κατέφυγαν για μια ακόμη φορά ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί του.

protothema.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις