ΛΑΡΙΣΑ

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την τραγωδία από τις φωτιές στην Αττική

Η σχετική ανακοίνωση:

Ετούτη εδώ τη στιγμή προέχει η νηφαλιότητα, η αλληλεγγύη και ο σεβασμός στους συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας απέναντι στους πληγέντες συμπολίτες μας και την ευγνωμοσύνη μας προς όλους όσοι, με αυτοθυσία, ρίχτηκαν και ρίχνονται στη μάχη για να σβήσουν οι φλόγες και να σωθούν οι συμπολίτες μας και το περιβάλλον.

Ας παραδειγματισθούμε από αυτούς για τη συνέχεια. Χρειάζεται ομοψυχία, αίσθημα ευθύνης, πολιτική τόλμη, αντιπαλότητα με τα εμπεδωμένα συμφέροντα και τις νοοτροπίες και βαθιά γνώση για να επουλωθούν οι πληγές και να αναστηλωθεί η πολιτική προστασία των κοινοτήτων μας.

Συμμετέχουμε στο πένθος και την θλίψη των συνανθρώπων μας.

Αισθανόμαστε όμως την υποχρέωση να μιλήσουμε  για τις ευθύνες όσων επέτρεψαν να χτίζονται ανοχύρωτες πόλεις μέσα σε δάση, και ειδικά σε πευκοδάση. Θυμίζουμε ότι ανάλογα ολοκαυτώματα – με θύματα και μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, περιβάλλον, υποδομές και περιουσίες – συμβαίνουν σε όλες τις περιοχές με μεσογειακό κλίμα (Μεσόγειο, Καλιφόρνια, Ν και Δ Αυστραλία), όταν η φτώχεια ή η απρονοησία της πολιτείας οδηγεί τους ανθρώπους να κατοικούν σε ανασφαλείς περιοχές και ευάλωτες  κατοικίες.   Όταν η πολιτεία δεν σχεδιάζει, δεν πολεοδομεί με αρχές και κανόνες , ανέχεται  να κτίζονται  άναρχα  κατοικίες μέσα σε εύφλεκτη βλάστηση και ακατάλληλες περιοχές, χωρίς υποδομές.

Σήμερα, θα γιορτάζαμε την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, σήμερα δεν μπορούμε παρά να θυμίσουμε ότι πολλές από τις πευκόφυτες εκτάσεις της Αττικής αποδόθηκαν για κατοικίες από την κυβέρνηση της δικτατορίας. Η δικτατορία των συνταγματαρχών, έβαλε τα δάση της Πεντέλης σε σχέδιο (οι περιοχές των πυρκαγιών Ντράφι, Βουτσάς, Αγ.Σπυρίδωνας κλπ). Οι κυβερνήσεις που ακολούθησαν διατήρησαν το καθεστώς της εκτός σχεδίου δόμησης. Τα αυθαίρετα στα δάση πολλαπλασιάστηκαν με την ανοχή του κράτους.

Δεν μπορούμε επίσης να μην αναφερθούμε στην κλιματική αλλαγή, που για μια φορά ακόμη αποδεικνύεται ότι είναι εδώ και σκοτώνει: Ξηροί χειμώνες, σημαίνουν δένδρα χωρίς χυμούς.  Δυνατοί άνεμοι σημαίνουν ταχύτητες φωτιάς που ξεπερνούν την ανθρώπινη ταχύτητα αντιμετώπισης σε φωτιές.

Για τους Οικολόγους Πράσινους η αντιμετώπιση της κλιματική αλλαγής είναι απόλυτη πολιτική προτεραιότητα. Αγωνιζόμαστε για πολιτικές που θα ελέγξουν την κλιματική αλλαγή και θα εξασφαλίσουν την απεξάρτησή μας ως κοινωνία από τα ορυκτά καύσιμα και τη βιομηχανική κτηνοτροφία, τα βασικά αίτια της υπερθέρμανσης του πλανήτη και των ακραίων καιρικών φαινομένων που μας δοκιμάζουν ολοένα και περισσότερο.

Με βάση τα παραπάνω, την κατάσταση που έχει κληρονομηθεί και τις πρωτόγνωρες κλιματικές συνθήκες που εκδηλώνονται και θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται και στη χώρα μας, όπως όλα τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν, οι Οικολόγοι Πράσινοι αισθανόμαστε σήμερα την ανάγκη να πούμε δυνατά αυτά που έχουμε ήδη πει, αλλά δυστυχώς δεν ακούστηκαν. Έστω και τούτη την ύστατη ώρα, η πολιτεία πρέπει να προχωρήσει:

  • Στην άμεση ανάσχεση της εκτός σχεδίου δόμησης με νόμους και κυρώσεις
  • Στην άμεση ανάρτηση του συνόλου των δασικών χαρτών στην Αττική
  • Στην προστασία με θαρραλέα μέτρα  των παράκτιων περιοχών από αυθαίρετες κατασκευές, ασχεδίαστους δρόμους και ανεξέλεγκτη χρήση
  • Τα έργα πρόληψης των πυρκαγιών –κυρίως οι καθαρισμοί και διανοίξεις δασικών δρόμων να προχωρήσουν με προτεραιότητα, δίνοντας ευκαιρίες δραστηριοποίησης και δουλειάς σε δασικούς συνεταιρισμούς και φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Να γίνονται δε τον χειμώνα έως την άνοιξη και όχι μέσα και τέλος καλοκαιριού
  • Να ξεπεραστούν οι μνημονιακές δεσμεύσεις για την καλύτερη στελέχωση των δασικών και πυροσβεστικών υπηρεσιών με προσωπικό διαθέσιμο όλο το χρόνο
  • Να αποκτήσει η πολιτική προστασία την ουσιαστική της διάσταση και να γίνει βίωμα για τους πολίτες, σε κάθε οικισμό σε κάθε γειτονιά,  με ουσιαστικές πρωτοβουλίες της αυτοδιοίκησης
  • Να επενδύσει στην προστασία των παραδοσιακών χρήσεων γης και στην Αττική, να πλουτίσουμε το τοπίο με το παραδοσιακό μωσαϊκό από καλλιέργειες, αμπέλια, βοσκότοπους κλπ, που μπορεί να συμβάλλουν ώστε οι πυρκαγιές να μην εξελίσσονται πολύ και να αντιμετωπίζονται εύκολα.
Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις