Most ViewedΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Τί βλέπουν οι ξένοι τουρίστες στο Κόκκινο Νερό που δεν βλέπουμε εμείς; Ο δημοφιλής προορισμός της Λάρισας (φωτό)

Αποστολή στο Κόκκινο Νερό: Αθανασία Παύλου, Απόστολος Παπαδόπουλος

Απίστευτο και όμως αληθινό! Το Κόκκινο Νερό για την Πολωνία βρίσκεται μέσα στην πρώτη τριάδα σαν ευρωπαϊκός προορισμός. «Πηγαίνεις στη Βαρσοβία σαν τουρίστας και βλέπεις μεγάλα τουριστικά γραφεία που γράφουν για την Ελλάδα . ‘’Μύκονος, Σαντορίνη και …Κόκκινο Νερό’’».

Ναι καλά διαβάσατε. Το δικό μας Κόκκινο Νερό, το οποίο, επί της ευκαιρίας εμείς οι ντόπιοι δεν το προτιμάμε και τόσο πολύ σε σχέση με την Βελίκα και τον Αγιόκαμπο. Όμως δεν μπορεί, οι ξένοι κάτι παραπάνω από εμάς θα ξέρουν, και αυτός ήταν ακριβώς ο λόγος που μας ώθησε να εκδράμουμε στο Κόκκινο Νερό, όχι για να βρούμε τις ομορφιές του και να σας τις μεταφέρουμε φωτογραφικά (άλλωστε αυτό μπορεί να το κάνει ο καθένας με μια …πραγματική βόλτα προς τα εκεί, είτε με μια ιντερνετική βόλτα θαυμάζοντας σε φωτογραφίες τα πανέμορφα τοπία).

Στόχος δικός μας ήταν να βρούμε τουρίστες και να μας μιλήσουν για το συγκεκριμένο μέρος, γιατί το αγαπούν τόσο και το προτιμούν αρκετοί, σχεδόν κάθε χρόνο. Δεν μπορεί κάποιο μυστικό θα υπάρχει, αναρωτηθήκαμε.

Ξεκινήσαμε λοιπόν μαζί με τον Απόστολο για την αποστολή μας στα παράλια και με προορισμό το Κόκκινο Νερό. Ο Λαρισαίος Θωμάς Αγγελόπουλος που διατηρεί την ταβέρνα «Μαρία» στην περιοχή είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να μας συστήσει τουρίστες, προκειμένου να μας λύσουν όλες μας τις απορίες.

Πριν όμως μας οδηγήσει σε εκείνους και αφού μας δίνει την πληροφορία που μας συναρπάζει πραγματικά, ότι δηλαδή το Κόκκινο Νερό για την Πολωνία είναι τρίτος ευρωπαϊκός προορισμός, τον ρωτάω γιατί πιστεύει ότι συμβαίνει αυτό: «Γιατί υπάρχει μια ιστορία με τους Πολωνούς. Έρχονται εδώ 20 χρόνια τώρα.» Μου έρχεται αμέσως η απάντηση, και συνεχίζει: «Είναι δημοφιλέστατος προορισμός κάτι που έγινε στην πορεία των χρόνων από στόμα σε στόμα. Και είναι μεγάλη τουριστική δύναμη οι Πολωνοί, μιλάμε για 50 εκατομμύρια κόσμο. Αγαπάνε πολύ την Ελλάδα και ειδικά το Κόκκινο Νερό, έρχονται και ξαναέρχονται κάθε χρόνο».

Προχωρώντας παραλιακά για να συναντήσουμε κάποιους τουρίστες,  ο Θωμάς μας «βομβαρδίζει» με εντυπωσιακές πληροφορίες: «Το Κόκκινο Νερό έχει πάρα πολλές κλίνες, περισσότερες από Αγιόκαμπο και Βελίκα και αυτό γιατί έχουμε πάρα πολλούς ξένους τουρίστες που πρέπει να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες τους».

Ο Θωμάς μας κάνει και μια μικρή «ακτινογραφία της περιοχής για να γνωρίζουμε που έχουμε έρθει: «Το Κόκκινο Νερό Λάρισας αποτελεί επέκταση του ορεινού χωριού Καρίτσα και είναι ένας παραλιακός οικισμός χτισμένος κυριολεκτικά μέσα στις ρεματιές και τα πλατάνια. Βρίσκεται σε απόσταση 19 χλμ. από τον Αγιόκαμπο και 70 χλμ. από τη Λάρισα.

Το όνομα του χωριού οφείλεται στην Ιαματική πηγή με κόκκινο νερό που αναβλύζει στην περιοχή. Το ανθρακούχο νερό οφείλει το χρώμα του στα μεταλλικά άλατα και θεωρείται ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Πρόκειται για τους παλαιότερους οικισμούς της περιοχής σύμφωνα με ευρήματα από ανασκαφές της αρχαιολογικής υπηρεσίας και αποτελεί πραγματικά ένα ξεχωριστό συνδυασμό βουνού και θάλασσας. Εκεί μπορείς να συναντήσεις υπέροχες ομορφιές, όπως γεφύρια λόγω των ρεμάτων που το διασχίζουν, χώρους αναψυχής κάτω από πολλά πελώρια πλατάνια και πηγές νερού. Ταβέρνες, beach bar και πάρα πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια και λιγότερα ξενοδοχεία. Η παραλία αποτελείται από δύο επιμέρους ακτές. Στη βόρεια πλευρά υπάρχει παραλία με βότσαλα μήκους σχεδόν μισού χιλιομέτρου και στην αντίθετη πλευρά μια παραλία με αμμουδιά μήκους 1 χλμ. Υπάρχουν συμπλέγματα βράχων με βραχοσπηλιές, που δημιουργούν ένα ξεχωριστό τοπίο.

Ο Θωμάς έχει εξοικειωθεί τόσα χρονιά πολύ με τους τουρίστες, για μισό χρονο με αυτούς έχει «πάρε δώσε» και συναναστρέφεται πολύ λιγότερο, λόγω της δουλειάς, με Έλληνες. Θα μας πει χαρακτηριστικά: «Σε καθημερινή βάση θα πω 5 καλημέρες και άλλα 200 «τζιν ντόμπρε» και «ντόμπρε γιούτρο», που σημαίνει «καλημέρα» στην πολωνική και σέρβικη γλώσσα αντίστοιχα».

Οι Έλληνες παραθεριστές είναι ελάχιστοι στο Κόκκινο Νερό, αλλά οι τουρίστες πάρα πολλοί, σχεδόν το 95%, θα μας επισημάνει.

Η 24ΧΡΟΝΗ ΞΕΝΑΓΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΠΟΥ  ΛΑΤΡΕΥΕΙ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΝΕΡΟ

Στο τελευταίο μπιτς μπαρ  της παραλίας, συναντάμε την Μαρία, 24 ετών από το Βελιγράδι και ξεναγός στο επάγγελμα. Μια γλυκιά κοπέλα που την μπερδεύεις και με Ελληνίδα… Είναι το 4ο καλοκαίρι της για δουλειά στην Ελλάδα, δύο σεζόν στην Χαλκιδική και δυο στο Κόκκινο νερό, μιλάει άπταιστα ελληνικά (και με προφορά παρακαλώ), καθώς έχει σπουδάσει ελληνική φιλολογία, λατρεύει την ελληνική κουλτούρα και θεωρεί ότι οι δυο λαοί μεταξύ μας, Έλληνες και Σέρβοι μοιάζουμε φοβερά σε πάρα πολλά πράγματα. Πλέον σπουδάζει τουριστικά επαγγέλματα και αυτό το οφείλει στο αθάνατο ελληνικό καλοκαίρι.

Θέλω να μάθω τι είναι αυτό που της αρέσει σε εκείνη και τους συμπατριώτες της στο Κόκκινο Νερό:

Μου απαντάει αμέσως και χωρίς δισταγμό: «Εκείνο που μου λένε όλοι οι συμπατριώτες μου, είναι ότι εδώ νιώθουν σαν στο σπίτι τους. Όσοι ήρθαν πέρυσι ξαναήρθαν και φέτος, δεν το αλλάζουν. Όλος ο κόσμος είναι φιλόξενος εδώ, είναι πολύ κοινωνικοί οι ντόπιοι εδώ και  γρήγορα γινόμαστε όλοι μια παρέα.

Μας αρέσει πολύ και το φαγητό σας. Το μέρος τους αρέσει πολύ και το προτιμούν οι περισσότεροι από τους Νέους Πόρους ή τον Πλαταμώνα για παράδειγμα, διότι είναι πιο γραφικά τα μέρη και οι παραλίες. Τρελαίνονται για τη φύση και όλα αυτά που βρίσκουν στην περιοχή.

Το βουνό, το πράσινο, οι πηγές, η θάλασσα, τα έχουν λατρέψει οι Σέρβοι στο Κόκκινο Νερό».

Όσο για τη διασκέδαση; Δεν κόπτονται και πολύ από ότι μας εξηγεί: «Προτιμούν εξερευνήσεις στη φύση , αυτό θεωρούν τη μεγίστη διασκέδαση και την απόλυτη ξεκούραση του μυαλού και του σώματος. Οι μεγαλύτεροι απολαμβάνουν βόλτες, καλό φαγητό και θάλασσα. Οι νεότεροι, -έχουν έρθει και πολλοί φίλοι μου από το Βελιγράδι-, έχουν τρελαθεί με την φιλοξενία των ανθρώπων εδώ και όλοι μαζί κάνουμε πολύ καλή παρέα, ατελείωτες πλάκες, και πολλή συζήτηση.

Τη ρωτάω, αν έχει να μου περιγράψει κάποιο ιδιαίτερο περιστατικό που της έκανε εντύπωση και μας λέει:

«Θα σας περιγράψω ένα περιστατικό που έγινε πέρσι και θα το θυμόμαστε. Συγκεντρώνω 13, άτομα από το περσινό γκρουπ μου από την Σερβία και μαζί με δύο ακόμη Έλληνες, σηκωθήκαμε το πρωί και πήγαμε σε μια περιοχή εδώ κοντά να μαζέψουμε κάστανα. Ήταν μια φοβερή εμπειρία σε πληροφορώ, αυτή για μας. Πήγαμε πάνω στο βουνό με φορτηγάκια, μαζέψαμε τα κάστανα. Γρήγορα ήρθαν και άλλα άτομα, γίναμε πολλοί, τελειώσαμε γρήγορα το μάζεμα και μετά φάγαμε και κάναμε ένα μεγάλο πάρτι που θα μείνει αξέχαστο σε όλους μας, χωρίς να έχουμε κάτι προγραμματισμένο. Αυτός ο αυθορμητισμός και η φιλοξενία των Ελλήνων μας αρέσει πάρα πολύ και μας ταιριάζει…».

ΟΙ ΒΟΛΤΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ, Η ΤΡΕΛΑ ΜΕ ΤΟΝ …ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Ανάμεσα στις άλλες δραστηριότητες οι τουρίστες επισκέπτονται και τη Λάρισα. Ρωτάω να μάθω τις τους κάνει εντύπωση από την πόλη μας. Η νεαρή Μαρία φυσικά έχει την απάντηση:  «Αυτό που οι Σέρβοι λατρεύουν στη Λάρισα, είναι ο πολύ ωραίος καφές της»,

Φυσικά και δεν μας εξέπληξε, αλλά τελικά ο καφές της Λάρισας έχει ξεπεράσει για τα καλά τα σύνορα, όχι απλά του νομού, αλλά και της χώρας. Και συνεχίζει: «Μας αρέσει που είναι μικρή πόλη, δεν είναι χαοτική και μπορείς να τη γυρίσεις και να τη γνωρίσεις καλύτερα σε μικρό χρονικό διάστημα. Επίσης πάρα πολύ τους αρέσει το Αρχαίο Θέατρο και το Διαχρονικό Μουσείο, το οποίο επισκέφτηκαν πρώτη φορά πέρυσι, για το Μουσείο μάλιστα τους εντυπωσιάζει τόσο που δεν το πιστεύουν ότι το βρήκαν σε μια μικρή πόλη της Ελλάδας, θα περίμεναν κάτι αντίστοιχο να το δουν σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη».

Ο συνάδελφος, Απόστολος θέλει να μάθει από την Μαρία ως ξεναγός που είναι, τι μεταφέρει στους συμπατριώτες της για την περιοχή μας από ιστορικής πλευράς: «Μιλάμε πολύ για την ιστορία, και για τις σχέσεις των Ελλήνων με τους Σέρβους, για την κουλτούρα, για το θρήσκευμά μας που είναι το ίδιο και γι’ αυτό εντυπωσιάζονται πολύ από μοναστήρια π.χ. λατρεύουν τα Μετέωρα και νιώθουν δέος κάθε φορά που τα επισκέπτονται».

Όση ώρα Μαρία και Απόστολος μιλούν για την κοινή κουλτούρα των δύο λαών, μου γεννάται ένα ερώτημα και οδηγώ την συζήτηση σε πιο …λάιτ καταστάσεις: Αλήθεια, έχει προκύψει άραγε κάποιο καλοκαιρινό λαβ στόρι, αν έχει πέσει κάτι στην υπόληψή της και …πέφτω διάνα:

«Βεβαίως, η καλύτερη μου φίλη ερωτεύτηκε εδώ, έναν ντόπιο. Ήρθε πέρσι  για διακοπές επειδή ήμουν εγώ, και ερωτεύτηκε. Ερωτεύτηκε ένα παλικάρι από την Μελιβοία, εκείνος πήγε Βελιγράδι, μετά εκείνη ήρθε ξανά εδώ και είναι μια όμορφη σχέση που διατηρείται ακόμη…».

Δεν είναι όμως όλα αγγελικά καμωμένα (αλίμονο, στην Ελλάδα ζούμε) και η Μαρία έχει να μας μεταφέρει και ορισμένα παραπονάκια των τουριστών για το μέρος: «Μας κάνει εντύπωση που δεν έχει παγκάκια η παραλία, το επιζητούν οι τουρίστες που βγαίνουν το βραδάκι για την βόλτα τους. Επίσης, η παραλία χρειάζεται μια μεγαλύτερη φροντίδα αισθητικά και λειτουργικά».

Ο Απόστολος ρωτάει αν μένουν αποκλειστικά στο Κόκκκινο Νερό ή αν αρέσκονται στο να γνωρίζουν και άλλες παραλίες. Η Μαρία μας λέει: «Τους αρέσει πολύ το περπάτημα, να ανακαλύπτουν τη φύση, οπότε όπου μπορούν να φτάσουν με τα πόδια, θα πάνε, π.χ. στην Κουτσουπιά και στην Πλατιά Άμμο».

Στην κουβέντα παρεμβαίνει ο ενημερωμένος Θωμάς Αγγελόπουλος, ο οποίος θα συμπληρώσει πως επειδή πολλοί Σέρβοι επιλέγουν να έρθουν με τα δικά τους αυτοκίνητα από το Βελιγράδι, μπορούν και γνωρίζουν πολλές περιοχές τριγύρω.

Ρωτάμε να μάθουμε πως τους φαίνονται οι τιμές στην περιοχή και η Μαρία μας τονίζει ότι τους φαίνονται πολύ νορμάλ.

Αναρωτιόμαστε πως και επέλεξαν την περιοχή τα συγκεκριμένα τουριστικά γραφεία και δεν στράφηκαν κάπου αλλού: «Ο ιδιοκτήτης των γραφείων μας έψαξε πολλές περιοχές και κατέληξε σε κάποιες και ανάμεσά τους και το Κόκκινο Νερό διότι συνδυάζει πολλά πράγματα, ομορφιά της φύσης και ησυχία».

Στο διπλανό τραπέζι μας παρακολουθούν να συζητάμε δυο όμορφες Σέρβες κυρίες, μαμά και κόρη. Μπαίνουν στην κουβέντα μας . Παίρνει τον λόγο η νεότατη μητέρα, η Μιχαέλα λοιπόν μας λέει ότι είναι από το Βελιγράδι και είναι η πρώτη της φορά εδώ στο Κόκκινο Νερό όπου ήρθε παρέα με την 20χρονη κόρη της. Είναι τέλεια εδώ, κάτι καινούριο για μας, είναι σαν παραμύθι πραγματικά, έχουμε τα πάντα, σαν παράδεισος, Θέα, καλό φαγητό, πολλά δέντρα, υπέροχη θάλασσα με καθαρά νερά, πολύ καλός κόσμος και δεν έχει πάρα πολύ ζέστη εδώ. Νομίζω θα ξαναέρθουμε του χρόνου, υπάρχουν και τα φυσικά σπα, οι πηγές που λατρεύουμε».

Η κόρης της Μιχαέλα, η Κριστίνα συμφωνεί με την μητέρα της: «Λατρέψαμε τη φύση εδώ, είναι ήσυχα και καθαρά και ο κόσμος υπέροχος».

Ευχαριστούμε την Μαρία, την όμορφη Σέρβα ξεναγό, όπως και τις τουρίστριες μητέρα και κόρη και προχωρώντας λίγο πιο κάτω «πέφτουμε» πάνω σε μια παρά Πολωνών.

Δείχνουν ενθουσιασμένοι με τις διακοπές τους στο Κόκκινο Νερό και φυσικά προσπαθούμε να μάθουμε τι είναι αυτό που τους ενθουσιάζει τόσο στην περιοχή:

«Οι νεότερες της παρέας, η Πατρίτσια και η Καμήλα δύο κορίτσια στην εφηβεία μας εξηγούν: «Μας αρέσει πολύ εδώ, δεν έχει τόση ζέστη όταν είσαι στην παραλία και μπορείς να κάνεις διάφορες δραστηριότητες. Είναι ήσυχα την ημέρα, αλλά μπορείς να βρεις και διασκέδαση το βράδυ. Γνωρίσαμε πολλούς νέους φίλους και μαζί με τις οικογένειές μας θα θέλαμε να έρθουμε και του χρόνου».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις