ΥΓΕΙΑ - ΖΩΗ

Στη μάχη κατά του καρκίνου των ωοθηκών η ασπιρίνη

Μια ημερήσια χαμηλή δόση ασπιρίνης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου των ωοθηκών ή να ενισχύσει την επιβίωση όσων ήδη πάσχουν, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες.

Συγκεκριμένα, η χαμηλής δοσολογίας ασπιρίνη σχετίζεται με 10% μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου των ωοθηκών, αλλά και 30% βελτίωση της επιβίωσης των ασθενών.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του επιστημονικού εντύπου The Lancet Oncology, ερευνητές από το Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ και το Αντικαρκινικό Κέντρο Moffitt αξιολόγησαν στοιχεία από 13 ήδη δημοσιευμένες μελέτες στις οποίες περιλαμβάνονταν πάνω από 750.000 γυναίκες από όλο τον κόσμο και είχαν ερωτηθεί για τη χρήση ασπιρίνης και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Πάνω από 3.500 γυναίκες είχαν εκδηλώσει καρκίνο τις ωοθήκες.

Η καθημερινή λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης σχετίστηκε με μειωμένο κατά 10% κίνδυνο νόσησης.

Στη δεύτερη μελέτη επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Χαβάη και το Αντικαρκινικό Κέντρο Moffitt αξιολόγησε δεδομένα από τις μελέτες Nurses’ Health Studies εστιάζοντας σε σχεδόν 1.000 γυναίκες που είχαν ήδη διαγνωστεί με καρκίνο των ωοθηκών.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι οι γυναίκες που λάμβαναν ασπιρίνη και ΜΣΑΦ μετά τη διάγνωση της νόσου είχαν 30% βελτίωση ως προς την επιβίωση.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις