ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Εκλογικά σενάρια και Αυτοδιοίκηση: Στρατηγικές και… αψιμαχίες στη Λάρισα

Τι κρύβουν οι αψιμαχίες στην κεντροαριστερά για το δήμο Λαρισαίων

Μια δήλωση του πρώην υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση, υπέρ της «Συμπαράταξης» στο δήμο Λαρισαίων και του «παραδείγματός» της, ενόψει των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, ήταν η αφορμή, για μια, νέα, αντίδραση του μέλους της ΠΕ του Κινήματος Αλλαγής και ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστα Σάββα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Η Συμπαράταξη στο Δήμο Λαρισαίων αποτελεί πανελλαδικό παράδειγμα προς μίμηση για τις προοδευτικές δυνάμεις», υποστήριξε ο κ. Ραγκούσης, ο οποίος το τελευταίο χρονικό διάστημα πολλαπλασιάζει τις «επιθέσεις φιλίας» προς τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Κώστα Σάββα να του απαντά πως «Αυτές οι προοδευτικές δυνάμεις, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ποια από τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως ν.2218/94( αιρετή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση), ν. 2539/97 ( Καποδίστριας), ν.3852/10( Καλλικράτης), στάθηκε θετικά, ψήφισε ή ενίσχυσε τις όποιες πρωτοβουλίες για την αποκέντρωση και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων στη Αυτοδιοίκηση;»

Προεόρτια εκλογών

Τα όσα εκτυλίσσονται το τελευταίο διάστημα στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν είναι παρά τα προεόρτια των όσων θα συμβούν στον κεντρικό πολιτικό στίβο. Η αποδοχή, εκ μέρους του υπουργού Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη της τροπολογίας που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ορίζοντας με τον τρόπο αυτό τις επόμενες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση τον ερχόμενο Μάιο, έχει ανοίξει και επίσημα την προεκλογική περίοδο, σε μια χώρα, που έτσι κι αλλιώς, ζει και αναπνέει για τις εκλογές.

Πολλοί αναλυτές και δημοσιογράφοι, προσπαθώντας να ερμηνεύσουν τα σχέδια του Πρωθυπουργού, αρχίζουν και βλέπουν όλο και πιο «καθαρά» τριπλές κάλπες τον Μάιο του 2019, ωστόσο είναι και κάποιοι που δίνουν άλλη πολιτική διάσταση στα όσα συμβαίνουν.

Τι κρύβουν οι πολιτικές αψιμαχίες

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αναγκασμένος να πορευτεί στον χώρο του κέντρου και να προσεταιριστεί τους ψηφοφόρους που είναι τοποθετημένοι εκεί. Η στρατηγική αυτή θα εφαρμοστεί κατ’ αρχήν στις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση», είναι η λογική όσων ερμηνεύουν τα σχέδια του κ. Αλέξη Τσίπρα για εκλογές στο τέλος της τετραετίας.

Η παραπάνω λογική λοιπόν μπορεί εύκολα να εξηγήσει, τόσο τη δημόσια τοποθέτηση του κ. Ραγκούση, όσο και την αντίδραση του Λαρισαίου στελέχους του ΚΙΝΑΛ. Ο ένας επιθυμεί για λογαριασμό του Αλέξη Τσίπρα τη διεύρυνση της «προοδευτικής συμμαχίας», σύμφωνα με το παράδειγμα της «Συμπαράταξης» του Δήμου Λαρισαίων, ενώ ο άλλος επιδιώκει την πλήρη απομόνωση του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την στρατηγική του ήττα, αφήνοντας ελεύθερο τον χώρο του κέντρου.

Σίγουρα πάντως, όσο ο Πρωθυπουργός θα μαδάει την μαργαρίτα των ημερομηνιών για τις ερχόμενες, κρίσιμες, εθνικές εκλογές, τόσο οι εμπλεκόμενοι θα ανοίγουν τα χαρτιά τους και οι στρατηγικές θα μεταβάλλονται.

Λευτέρης Παπαστεργίου

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις