ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Εξαντλητική η συζήτηση στο δημαρχείο Λάρισας: Διαφωνούν με την κυβέρνηση, συμφωνούν στον διάλογο

Στη διαμόρφωση μιας πρότασης που θα τεθεί υπόψιν της Συγκλήτου του ΤΕΙ Θεσσαλίας και η οποία θα αποτελεί την πρόταση της πόλης, όσον αφορά το ζήτημα της συνένωσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το ΤΕΙ της πόλης, κατέληξαν έπειτα από εξαντλητική συζήτηση οι φορείς της Λάρισας, στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Καλογιάννης. Η πλειοψηφία των παρισταμένων εξέφρασε την αντίδρασή της στην πρόταση που κατέθεσε ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου, ενώ όλοι τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης του διαλόγου.

Ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης στην τοποθέτησή του υποστήριξε πως «η απόφαση για την τύχη του Πανεπιστημίου δεν είναι απόφαση του Δήμου αλλά της Ακαδημαϊκής κοινότητας, είναι όμως ένα ζήτημα που επηρεάζει άμεσα την ανάπτυξη της πόλης καθώς αφορά την κοινωνία και τους φορείς. Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι εμείς δεν διεκδικούμε τίποτα και δεν θέλουμε να προκαλέσουμε αντιπαλότητα, συζητάμε μόνο για το συμφέρον της Λάρισας. Πρέπει να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα των σχολών. Έφτασαν στο γραφείο μου δυο ψηφίσματα ένα από τη Σχολή Ιατρικών Εργαστηρίων που τάσσεται κατά της συγχώνευσης και ένα από τη Σχολή τεχνολόγων γεωπόνων που τάσσεται υπέρ», σημείωσε ο Δήμαρχος Λαρισαίων, ο οποίος τάχθηκε υπέρ μιας ενιαίας γραμμής της πόλης.

«Να γίνει δίκαιη κατανομή των πόρων καθώς η Λάρισα είναι η μοναδική μεγάλη πόλη σε όλη τη χώρα που χάνει ίδρυμα», υποστήριξε στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Ξενοφών Σπηλιώτης, ο οποίος τόνισε πως αν δεν γίνουν αλλαγές στο παρόν σχέδιο, τότε αυτό δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί με επιτυχία.

Την στήριξή του στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παπαδόπουλος , οποίος τόνισε πως «το υπουργείο αφού λάβει υπόψιν του τον διάλογο μεταξύ των ιδρυμάτων και των τοπικών κοινωνιών, θα κάνει διαβούλευση τον Σεπτέμβριο, μετά θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο όπου θα καλεστούν οι φορείς να συζητήσουμε. Κανένα τμήμα δε φεύγει από τη Λάρισα», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας τις αντιδράσεις των συμμετεχόντων.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Κώστας Μπαργιώτας έκανε λόγο για «άναρχο σχέδιο, το οποίο αυξάνει τους τοπικισμούς και προκαλεί περαιτέρω προβλήματα».

Πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού για ευρύτερο Πανθεσσαλικό διάλογο προανήγγειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Μπέμπης, ενώ η στην δική της παρέμβαση η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Λαρισαίων κα Ρένα Καραλαριώτου αναρωτήθηκε «για ποια πρόταση μιλάμε αφού μιώνονται τα τμήματα της Λάρισας με την πρόταση του νομοσχεδίου και χάνουμε και την έδρα των ΤΕΙ που είχαμε Μάλλον ο υπουργός δεν είδε καλά το θέμα, είναι ένα κακό σχέδιο νόμου για την εκπαίδευση και την πόλη, δεν σέβεται τη Λάρισα αυτή η πρόταση. Αν δεν μας σεβαστούνε από το Υπουργείο, τότε καλώ όλους τους φορείς να προχωρήσουμε σε αυτονόμηση του ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, σας καλώ κύριε Δήμαρχε να αναλάβουμε αυτή την ισχυρή πρωτοβουλία», τόνισε η κα Καραλαριώτου χαρακτηριστικά.

Την κάθετη αντίθεση του στην πρόταση του υπουργείου εξέφρασε ο Χρήστος Τερζούδης, εκπροσωπώντας την παράταξη Τζανακούλη, κάνοντας λόγο για «τεράστια ζημιά που θα προκληθεί στην τοπική κοινωνία», ενώ ο Έκτωρας Νασιώκας έκανε λόγο για «τετελεσμένα γεγονότα», και για μια «μνημονιακή δέσμευση της χώρας», ενώ σημείωσε πως «από κει που δεν πήραμε τότε την έδρα του Πανεπιστημίου επειδή είχαμε ΤΕΙ τώρα θα χάσουμε τα πάντα». «Η μεταρρύθμιση δεν είναι πάντα καλή λέξη, ας μην ξεχνάμε ότι και οι απαιτήσεις των μνημονίων μεταρρυθμίσεις ονομάστηκαν. Οφείλουμε να χτίσουμε συμμαχίες χωρίς τοπικιστικές αντιλήψεις, να μπούμε σε μια επικοδομοιτική συζήτηση, νιώθω ότι χαρίζουμε το Πανεπιστήμιο στον Βόλο», σημείωσε ο επικεφαλής της Νέας Λάρισας Ντίνος Διαμάντος, ενώ ο κ. Παζιάνας δήλωσε πως «συζητάμε που θα γίνουν τα ιδρύματα και όχι τι ιδρύματα θα είναι αυτά, το πανεπιστήμιο είναι το πιο ταξικό κομμάτι στη ζωή ενός ανθρώπου. Πρέπει να συζητήσουμε για την ποιότητα της εκπαίδευσης».

Υπέρ της ενδελεχούς συζήτησης τάχθηκε ο κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα κ. Στεφανίδης. «Το σχέδιο εξυπηρετεί μνημονιακές δεσμεύσεις και μικροπολιτικά κριτήρια. Πρέπει η εκπαίδευση να συνδεθεί με την παραγωγή. Αυτή την περίοδο ζούμε το «όνειρο Γαβρόγλου», παλιότερα ζούσαμε το όνειρο άλλων υπουργών Παιδείας. Όσο άναρχα οικοδομήθηκε, τόσο άναρχα αποκαθηλώνεται το ΤΕΙ», σημείωσε στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Νταβέλης.

Αντίθετος στο νομοσχέδιο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιαννακόπουλος, ο οποίος τόνισε πως «δεν πρέπει να πουλήσουμε το ΤΕΙ Θεσσαλίας», ενώ ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Ισαακίδης ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό.

Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ. Παπαγεωργίου υποστήριξε πως το παρόν σχέδιο δεν μπορεί να αποτελέσει ούτε καν βάση συζήτησης, ενώ ο πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Λάρισας κ. Γιαννακόπουλος σημείωσε πως «η Λάρισα μετατρέπεται σε πειραματόζωο». Στις αντισυνταγματικές διατάξεις του σχεδίου νόμου έμεινε η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κα Νικολέττα Μπασδέκη, ενώ ο κ. Παπαποστόλου, εκπροσωπώντας τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών ζήτησε να βρεθεί η χρυσή τομή και να προχωρήσει το σχέδιο νόμου.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις