ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Με Village Cinemas και κορυφαία διεθνή ονόματα το νέο Pantheon Plaza

“Το Pantheon Plaza αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη της εταιρείας μας στην ελληνική αγορά και αποδεικνύει την ισχυρή δέσμευσή μας για την ανάπτυξη βιώσιμων έργων σε ολόκληρη τη χώρα” δήλωναν στελέχη της Πορτογαλικής εταιρίας Sonae Sierra, τον Οκτώβριο του 2008, στην τελετή εγκαινίων του νέου εμπορικού και ψυχαγωγικού κέντρου της Λάρισας.

Ήταν τόση μάλιστα η βεβαιότητα για την επιτυχία του εγχειρήματός τους, που μιλούσαν για προσέλκυση, μέσα στο πρώτο χρόνο λειτουργίας του, 5 εκατ. επισκεπτών!

Οι επενδυτές κόντρα στα “μαύρα σύννεφα” που έχουν απλωθεί πάνω από τις διεθνείς αγορές, εξαιτίας της οικονομικής αναταραχής, έριξαν τότε, 77 εκατ. περίπου για τη δημιουργία του κέντρου, προσδοκώντας οφέλη από την αξιοποίηση της δυναμικής που έφερναν τα malls.

Τα μεγάλα εμπορικά κέντρα είχαν υποσκελίσει τότε τις τοπικές αγορές και οι καταναλωτές, εθισμένοι στην επίπλαστη ευμάρεια και την καλοζωία, αναζητούσαν εναγωνίως σ΄αυτά το νέο, το ξεχωριστό, το αστραφτερό στυλ στις αγοραστικές συμπεριφορές τους. Έφταναν δηλαδή να λειτουργούν και ως μέσο κοινωνικής και οικονομικής καταξίωσης…

Υπό την σκέπη του κέντρου φιλοξενούνταν περί τα 120 καταστήματα, μεταξύ των οποίων η γερμανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Aldi (η οποία έκτοτε αποχώρησε από την Ελλάδα), η Media Markt, τα H&M, η Promod, η Mikyazy, η Footlocker, ο Fokas, η Aldo, οι κινηματογράφοι “Star” και δεκάδες επιχειρήσεις που για πρώτη φορά εμφανίζονταν στην αγορά της Λάρισας. Οι επιδόσεις του κέντρου το πρώτο διάστημα ήταν θετικές αφού καθετί καινούριο αποτελεί πόλο έλξης. Όμως γρήγορα η “βιτρίνα” του κέντρου ξεθώριασε, η φιλοσοφία του δεν ταίριαξε με την τοπική οικονομία και το αγοραστικό κοινό της Λάρισας γύρισε την πλάτη του, προτιμώντας το ιστορικό κέντρο της πόλης. Μέσα σε μια 5ετία, το άλλοτε αστραφτερό κέντρο, η παρουσία του οποίου εξελήφθη ως η μεγάλη διεθνής απειλή στο λιανεμπόριο της περιοχής, που θα προκαλούσε σαρωτικές και βίαιες ανατροπές στον χάρτη του τοπικού εμπορίου, κατέρρευσε και από τις αρχές τους 2015 άρχισε να πνέει τα λοίσθια… Σήμερα το “Pantheon Plaza” θυμίζει εμπορικό κέντρο- φάντασμα. Kρατιέται στη ζωή με τη μηχανική υποστήριξη της μεγάλης γερμανικής αλυσίδας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, Media Markt, η οποία επιμένει να λειτουργεί στους χώρους του, προσβλέποντας στη νέα αξιοποίησή του.

Γιατί συνέβη όμως αυτό; Πολλοί ήταν οι λόγοι. Κάποιοι υποστήριξαν πως έγιναν άστοχες κινήσεις προώθησης του mall. Ίσως να έπρεπε να προσεγγίσουν με διαφορετική πολιτική την τοπική κοινωνία για να την πείσουν να επισκεφθεί και να το προτιμήσει. Άλλοι πάλι, έλεγαν πως ο «πόλεμος» που δέχτηκε από τους ντόπιους επιχειρηματίες και τον εμπορικό κόσμο της πόλης ήταν τόσο έντονος που ήταν θέμα χρόνου να οδηγηθεί στον «μαρασμό» και τον αργό θάνατο. Εξίσου σοβαρός λόγος ήταν και η επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων αλλά και οι αρνητικές επιδόσεις της τοπικής οικονομίας, που στέναζε και η ίδια υπό το βάρος της κρίσης.

Πάντως όλα αυτά τα χρόνια του “μαρασμού”, η διαχειρίστρια διοίκηση της εταιρίας, σε κάθε επικοινωνία με την “Ε” καθιστούσε σαφές ότι το εμπορικό κέντρο δεν θα κλείσει και πως στόχος παραμένει η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για μια μελλοντική συνολική επανεκκίνησή του και η επαναλειτουργία του υπό τη μορφή ενός νέου σχήματος λιανικού εμπορίου… Από πέρυσι το Σεπτέμβριο φαίνεται πως οι συνθήκες ωρίμασαν. Ο επενδυτικός Βρετανικός όμιλος της Bluehouse Capital ( που το 2016 απέκτησε το 50% του Pantheon Plaza, το οποίο κατείχε μέχρι τότε η εταιρία Rockspring), σε συνεργασία πάντα με την πορτογαλική Sonae Sierra παίρνει την απόφαση να ξαναμοιράσει την τράπουλα και να μετατρέψει το κέντρο, σε εκπτωτικό, τύπου outlet. Να σημειώσουμε πως η Bluehouse έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία στη συγκεκριμένη αγορά καθώς διαθέτει και το 50% του εκπτωτικού χωριού McArthurGlen στα Σπάτα. Το νέο κέντρο θα ονομάζεται “Fashion City Outlet”, θα έχει τη λογική της Mc Arthur Glen αλλά δεν θα είναι και δεν μπορεί να είναι επένδυση ανάλογης αυτής της Αττικής.

Επί της ουσία θα είναι ένα “εκπτωτικό χωριό”, μια μικρογραφία της Mc Arthur Glen, το οποίο, παρενθετικά, θα ανήκει διαχειριστικά στην “Λάρισα ΑΕ Ανάπτυξης Εμπορικών Κέντρων. Εντός του Ιουλίου και συγκεκριμένα στις 9 Ιουλίου, στελέχη της εταιρία θα βρεθούν στη Λάρισα και θα παρουσιάσουν στον τοπικό Τύπο αναλυτικά το νέο τους εγχείρημα, τις εκτιμήσεις τους και τα οφέλη που θα αποκομίσει η περιοχή από αυτό.

Όπως ανέφερε η “Ε” προ ημερών, η νέα επένδυση είναι ύψους 9 εκ. ευρώ, θα δημιουργήσει περίπου 600 θέσεις εργασίας και η λειτουργία του αναμένεται το προσεχές Φθινόπωρο. Το κέντρο θα επεκτείνεται σε επιφάνεια 20.000 τμ, θα φιλοξενεί γνωστά εμπορικά καταστήματα, τα οποία θα προσφέρουν επιλεγμένα είδη ένδυσης, υπόδησης, αθλητικών ειδών, σε τιμές χαμηλότερες από τις κανονικές καθώς και καταστήματα εστίασης και διασκέδασης.

Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για 75 περίπου επιχειρήσεις που έχουν συμφωνήσει να τοποθετηθούν στο “Fashion City Outlet” αλλά οι διαβουλεύσεις και οι επαφές συνεχίζονται και με άλλες… Φιλοδοξία των νέων επενδυτών είναι το κέντρο να αποτελέσει μια νέα εναλλακτική πρόταση για αγορές και ψυχαγωγία, που θα δρα συμπληρωματικά προς την τοπική αγορά καθώς και ένα ελκυστικό προορισμό για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Θεσσαλίας ευρύτερα..

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ Β΄ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ

Μπορεί όμως να πετύχει το “στοίχημα” της δεύτερης ευκαιρίας και τι σημαίνει για την τοπική αγορά; Σίγουρα το εγχείρημα ξεκινά από διαφορετική αφετηρία σε σύγκριση με το παρελθόν, δεδομένου ότι γίνεται πιο οργανωμένα η προσπάθεια. Η Blouehouse έχει την εμπειρία και θέλει να αξιοποιήσει την μεγαλύτερη στροφή των καταναλωτών προς τα outlet, δηλαδή στα επώνυμα προϊόντα με χαμηλότερες τιμές. Το γεγονός επίσης ότι το νέο επενδυτικό σχήμα, επιθυμεί να συνεργαστεί με τις τοπικές αρχές και τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων της περιοχής, ώστε η δραστηριότητα της να έχει θετικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία, δείχνει μια αλλαγή στάσης και φιλοσοφίας.

Ωστόσο, ζητούμενο αποτελεί το πως θα υποδεχθεί το καταναλωτικό κοινό της Λάρισας και της ευρύτερης Θεσσαλίας το νέο πρόσωπο του εμπορικού κέντρου και κατά πόσον θα το επιλέξει για τις αγορές του δεδομένης και της προηγούμενης αρνητικής εμπειρίας του “Pantheon plaza”. Ρόλο θα παίξει και η καταναλωτική δαπάνη η οποία αν και παρουσιάζει τεράστιες διαφορές μεταξύ των ατόμων – λόγω διαφορετικής οικονομικής δύναμης αλλά και προτιμήσεων – έχει υποστεί πολύ μεγάλη μείωση, η οποία σε ορισμένους κλάδους υπερβαίνει το 50% σε σύγκριση με τα προ κρίσεως μεγέθη.

Την ίδια στιγμή η καρδιά του εμπορικού κέντρου της Λάρισας, παρά τις όποιες αρρυθμίες της και τις μεταλλάξεις που υπέστη από το χρόνο και την οικονομική κρίση, έχει αποκτήσει ένα συγκεντρωτισμό. Περιφερειακές επιχειρήσεις έχουν ως πρώτιστο μέλημα πλέον το κέντρο της, που αποτελεί σημείο αναφοράς της. Η λειτουργία εμπορικών κέντρων, τύπου mall, στη Λάρισα κάποτε προβλημάτιζε τους επιχειρηματίες που θεωρούσαν αναπόφευκτη την αφαίμαξη της καταναλωτικής δύναμης της τοπικής κοινωνίας, υπέρ των πολυεθνικών… Οι μνήμες από τις περιπέτειες του “GAEA” που εξαφανίστηκε εν τη γενέσει του, του “THESSALIA”, που έχει χάσει προ πολλού τη λάμψη του και του “Pantheon Plaza” έχουν λειτουργήσει, λυτρωτικά. Το νέο εκπτωτικό χωριό μπορεί να αλλάζει τις ισορροπίες αλλά δεν τρομάζει. Όπως επισημαίνουν στελέχη της τοπικής αγοράς, τα εμπορικά κέντρα δεν αποτελούν σήμερα φόβητρο. Τουναντίον η παραδοσιακή αγορά της Λάρισας θα είναι το αντίπαλο δέος για κάθε εισβολή εμπορικού κέντρου, με το χρόνο να επιβεβαιώνει και πάλι την κυριαρχία της…

Με Village Cinemas και κορυφαία διεθνή ονόματα

Περίπου 75 καταστήματα θα πλαισιώσουν σε πρώτη φάση το νέο κέντρο. Τα Village Cinemas, attrattivo, Replay, Tommy Hilfiger, Kalogirou, Haralas, American Stars, Prince Oliver, Oxette, Guess, Wrangler, Lee, Mikel coffee, vardas, Man & Manetti, FILA, Tsakiris Mallas, Camel Active, Vans είναι μερικά από τα επώνυμα ονόματα, κορυφαία διεθνή και εγχώρια εμπορικά σήματα,  που φιλοδοξούν να θα αποτελέσουν τη νέα πρόταση για αγορές και ψυχαγωγία εντός του εμπορικού κέντρου

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία / Γιώργος Νούλης

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις