ΛΑΡΙΣΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Οι τρεις Λαρισαίοι και το παραμύθι τους που μαθαίνει στα παιδιά την ιστορία του αρχαίου θεάτρου της πόλης

Πόσοι από τους κατοίκους αυτής της πόλης γνωρίζουν την ιστορία του σημαντικότερου μνημείου της, αυτής τους Αρχαίου Θεάτρου; Πόσοι γνωρίζουν πως το Α’ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, κατασκευάστηκε στο πρώτο μισό του 3ου αιώνα π.Χ. στις νότιες υπώρειες του λόφου «Φρούριο», όπου βρισκόταν η οχυρωμένη Ακρόπολη της αρχαίας πόλης;

Τρεις Λαρισαίοι, ο Δημήτρης Καραγκούνης, αρχιτέκτων μηχανικός και προϊστάμενος του τμήματος έργων και μελετών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, που εργάζεται στον χώρο του μνημείου για πάνω από 25 χρόνια, η Στέλλα Μπλαντά, τοπογράφος μηχανικός και συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, η οποία έχει εργαστεί στον χώρο του μνημείου και ο γραφίστας-εικονογράφος Γιάννης Πέτρου, συνεργάστηκαν για να γράψουν και να εκδώσουν ένα παραμύθι για μικρά παιδιά, με θέμα το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας.

Δημιούργησαν τον Αχιλλέα και την Κλειώ, ένα μικρό αγόρι και ένα μικρό κορίτσι, και έστησαν την ιστορία τους, αποκαλύπτοντας όλα όσα θα πρέπει να ξέρει ένα παιδί, -και όχι μόνο-, για το πιο σπουδαίο μνημείο της πόλης για ένα αρχαίο θέατρο που έχει μοναδικότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ένα πρωινό, κάθονται δίπλα μου και μου αφηγούνται την ιστορία τους. Και λίγο αργότερα, όταν μπαίνω μαζί τους, για μια ακόμη φορά στον χώρο του Αρχαίου Θεάτρου, νιώθω την ίδια, πάντα, ανατριχίλα…

Συνέντευξη στον Λευτέρη Παπαστεργίου

Πως γεννήθηκε η ιδέα να γράψετε ένα παραμύθι για παιδιά, που να αφορά το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας;

«Δεν είχε γραφτεί και εκδοθεί ποτέ κάτι ανάλογο για παιδιά. Βλέπαμε τα παιδιά, ακούγαμε τις απορίες τους και έτσι αποφασίσαμε να το κάνουμε», μου λέει η Στέλλα, και ο Δημήτρης συμπληρώνει για να μου εκφράσει τον καημό του: «Αυτό που θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον και θα έπρεπε, κατά τη γνώμη μου να είναι πρωταρχικός στόχος, θα ήταν να έμπαιναν μέσα στο Αρχαίο Θέατρο, στις λίγες εκδηλώσεις που γίνονται, μόνο παιδιά. Ας έμεναν οι μεγάλοι και οι «επώνυμοι» έξω…»

Τι είναι αυτό που κάνει το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας μοναδικό; Τι είναι αυτό που πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά;

«Το γεγονός πως το αποκαλύψαμε! Αυτό είναι το σημαντικό», απαντά ο Δημήτρης, επικαλούμενος την εμπειρία και τη γνώση είκοσι πέντε χρόνων στο χώρο. «Εμείς, που καλώς ή κακώς το καταστρέψαμε, εμείς, πάλι, καλώς ή κακώς, το επαναφέραμε στην αρχική του, σχεδόν, μορφή. Κατά τα υπόλοιπα είναι ίδιο, στον σχεδιασμό του, με πολλά αρχαία θέατρα», συνεχίζει. «Επίσης, το πλέον εντυπωσιακό είναι πως βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, κάτι που δεν συναντά κανείς πουθενά σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Η έκταση του Αρχαίου Θεάτρου είναι αυτή που βλέπουμε; Υπάρχει η άποψη πως εκτείνεται σε μεγάλη απόσταση, που φτάνει, μέχρι και την κεντρική πλατεία της πόλης…

Είναι αυτό που βλέπουμε και λογικά υπάρχει ένα ακόμη τμήμα στα ανατολικά, προς τη Φιλελλήνων δηλαδή…

Γι’ αυτό και η πρόταση κατεδάφισης των μαγαζιών εκείνης της πλευράς;

Ακριβώς. Προς τα εκεί ευελπιστούμε να βρούμε και νέο τμήμα του θεάτρου. Μνημεία, μπορεί να βρεθούν παντού, θεωρητικά, στο κέντρο της πόλης. Τμήμα όμως του Αρχαίου Θεάτρου, όχι.

Τι μαθαίνει λοιπόν ένα μικρό παιδί διαβάζοντας το παραμύθι σας;

«Ένα μικρό παιδί μαθαίνει την ιστορία του μνημείου, τον τρόπο κατασκευής του θεάτρου, τα βασικά του μέρη. Εμβόλιμα όμως, βάλαμε και κάποια στοιχεία που απευθύνονται σε μεγαλύτερες ηλικίες, ώστε να προκαλέσουμε τις απορίες των μικρών παιδιών και έτσι να ξεκινήσει η κουβέντα μέσα στις οικογένειες και στα σχολεία, ενδεχομένως», μου απαντάει η Στέλλα.

Και έτσι ξεκινήσατε να γράφετε…

«Ναι. Ξεκίνησα να γράφω, έχοντας στο μυαλό μου ένα μικρό παιδί, τους γονείς του, τους Λαρισαίους, τον τουρίστα, τους εργαζομένους στο Αρχαίο Θέατρο…», μου εξηγεί η Στέλλα.

Πως προέκυψαν τα ονόματα των δυο ηρώων της ιστορίας;

Ο Αχιλλέας, είναι ένα ιστορικό όνομα που στο βάθος έχει και σχέση με τη Λάρισα. Η Κλειώ είναι η Μούσα της ιστορίας που όμως δεν φέρει το παραμικρό «ψεγάδι», το οποίο θα μπορούσε να αφαιρέσει κάτι από την παιδική αθωότητα, λόγω της ιστορίας της.

Τα συναισθήματά σας όταν τελειώσατε;

Νιώσαμε ευχαρίστηση και συγκίνηση. Ήταν ένα ευχάριστο διάλειμμα από το τεχνοκρατικό μας έργο…

Η δική σου εμπλοκή Γιάννη;

Μου άρεσε πολύ η ιδέα και δέχθηκα να το εικονογραφήσω. Εγώ, λόγω της δουλειά μου, έχω γίνει ένα με το Αρχαίο Θέατρο. Βρίσκομαι στο μαγαζί σχεδόν ολόκληρη την ημέρα. Το βλέπω πιο πολύ απ’ ότι βλέπω την γυναίκα μου ή τα παιδιά μου. Αν δεν ήμουν ερωτευμένος μαζί του, δεν θα μπορούσα λοιπόν να αντέξω.

Η δουλειά και το αποτέλεσμα που βγήκε ήταν εξαιρετικό. Και ξέρεις τι πιστεύω; Πως οι δυο μικροί ήρωες της ιστορίας μας, ο Αχιλλέας και η Κλειώ, θα μπορούσαν να γίνουν οι πρεσβευτές της Λάρισας.

Τα επόμενα σχέδια σας;

Ακολουθεί ένα παραμύθι που αφορά το ιστορικό κέντρο της Λάρισας και ένα τρίτο, που αφορά τα μνημεία της Λάρισας. Έτσι νομίζω πως θα έχουμε μια ολοκληρωμένη προσπάθεια, με τρία βιβλία-παραμύθια, που θα μπορούν να προσφέρονται ως «ένα».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις