Most ViewedΛΑΡΙΣΑ

«Σφαίρα στην καρδιά της Λάρισας»: Τεράστια η ζημιά από τη προτεινόμενη συγχώνευση των ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Του Λευτέρη Παπαστεργίου

Εν μέσω θέρους, με διαλλείματα Φθινοπώρου, η ακαδημαϊκή χρονιά έχει φτάσει στο τέλος της, η ακαδημαϊκή κοινότητα της πόλης όμως, -και όχι μόνο-, κάθεται σε «αναμμένα» κάρβουνα αφού αναμένεται η επίσημη παρουσίαση των προτάσεων του υπουργείου Παιδείας που αφορά την συγχώνευση των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Θεσσαλίας και του ΤΕΙ της Λαμίας σε ένα νέο κοινό Ίδρυμα με ονομασία Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

«Στην πορεία της όλης διαδικασίας διαπιστώσαμε ότι ο δρόμος που ακολουθείται δεν οδηγεί σε ένα νέο Πανεπιστήμιο αλλά σε απορρόφηση των ΤΕΙ Θεσσαλίας και ΤΕΙ Λαμίας προς όφελος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας», αναφέρεται σε ενημερωτικό έγγραφο του ΤΕΙ Θεσσαλίας, που έχει στην κατοχή του το onlarissa.gr, και με στο οποίο αποτυπώνονται οι ενστάσεις των διοικητικών παραγόντων του Τεχνολογικού Ιδρύματος.

Ωστόσο, αν κάτι έχει βαρύνουσα σημασία, μπροστά στις εκπαιδευτικές εξελίξεις, που πολλοί πλέον θεωρούν «προδιαγεγραμμένες», αυτό είναι οι επιπτώσεις που θα είχε για την πόλη, το σχέδιο συγχώνευσης, με την μορφή που συζητά του υπουργείο Παιδείας. Το onlarissa.gr παρουσιάζει την ανάλυση που έχει γίνει στο ΤΕΙ Θεσσαλίας και η οποία αφορά την πόλη της Λάρισας, σε ένα έγγραφό το οποίο έχουν ήδη στα χέρια τους οι θεσμικοί παράγοντες της πόλης.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Δεν υπάρχει πανευρωπαϊκά έδρα περιφέρειας που να μην έχει και έδρα ΑΕΙ

  • Υπάρχουσα κατάσταση.

Σήμερα στα 11 τμήματα του ΤΕΙ στην πόλη της Λάρισας (πλην παραρτημάτων Καρδίτσα-Τρίκαλα) είναι εγγεγραμμένοι περισσότεροι από 15.000 φοιτητές. Από αυτούς οι περίπου 7.000 είναι κάτοικοι Θεσσαλίας. Εξ αυτών των 7.000 επέλεξαν το ΤΕΙ για οικονομικούς λόγους (για εξοικονόμηση ενοικίου).

Οι υπόλοιποι 8.000 είναι από όλη την Ελλάδα.  Αυτό σημαίνει ότι 8.000 φοιτητές νοικιάζουν σπίτια. Σε αριθμούς αυτό μεταφράζεται σε περισσότερα από 7.000 ενοικιαζόμενα σπίτια μέσα στην πόλη (χωρίς να υπολογίζεται η συγκατοίκηση). Επίσης και οι 15.000 χιλιάδες φοιτητές κινούνται και καταναλώνουν στην πόλη μας. Σχεδόν όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι της πόλης μας ωφελούνται οικονομικά (καφέ, ταβέρνες, νυχτερινή διασκέδαση, ένδυση, super market, αστική και υπεραστική συγκοινωνία κλπ)

Οπότε η ύπαρξη του ΤΕΙ στην Λάρισα μεταφράζεται σε πάνω από πενήντα εκατομμύρια (50.000.000) € ετήσιο τζίρο για την πόλη.

*Επεξήγηση ποσού:8.000 φοιτ * 700€/μηνα έξοδα έκαστος * 8 μήνες στην Λάρισα = 44,8εκ € (οι εκτός Θεσσαλίας) – Χωρίς να προστεθούν οι Θεσσαλοί που καταναλώνουν στην Λάρισα και φυσικά με υπολογισμό για 8 μήνες και όχι 12

  • Η νέα κατάσταση όπως θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα των σχεδιασμών

Αν οριστικοποιηθεί το νέο σχέδιο τα πρώτα 2-3 χρόνια δεν θα υπάρξει κάποια ορατή διαφορά στην πόλη. Αυτό γιατί θα παραμείνουν οι φοιτητές του ΤΕΙ μέχρι να πάρουν πτυχίο. Το χρονικό όριο που έχουν όμως είναι έξι (6) χρόνια για να αποφοιτήσουν γιατί μετά θα πάψει να υπάρχει το ΤΕΙ. (Μετά από τα πρώτα 2-3 χρόνια θα υπάρχουν αθρόες ορκωμοσίες πτυχιούχων ώστε να μην χάσουν το πτυχίο τους οι φοιτητές)

Αυτό σημαίνει ότι ο υπάρχον πληθυσμός των 15.000 φοιτητών της Λάρισας θα μηδενιστεί υποχρεωτικά μέσα σε μια εξαετία.

Θα έχουμε φυσικά και νεοεισερχόμενους φοιτητές στα έξι (6) τμήματα που θα αντικαταστήσουν τα έντεκα (11) τμήματα του ΤΕΙ που λειτουργούν σήμερα στην Λάρισα. Οι νεοεισερχόμενοι είναι περίπου 150 έως 180 φοιτητές το χρόνο για κάθε τμήμα. Αυτό μας δίνει περίπου 1.000 νέους φοιτητές το χρόνο για τα επόμενα 4 έως 5 χρόνια. Άρα περίπου 5.000 φοιτητές συνολικά σε αυτά τα έξι τμήματα θα φοιτούν σε μόνιμη βάση στην πόλη, με το δεδομένο ότι περίπου 1.000 φοιτητές κάθε χρόνο θα  αποφοιτούν και θα φεύγουν. Μπαίνοντας στην λογική των παραπάνω υπολογισμών (Θεσσαλοί Λαρισαίοι κλπ) οι ενοικιαστές θα είναι περίπου 2,500 φοιτητές και μεταφραζόμενοι σε σπίτια (συγκατοικήσεις ή όχι) θα ενοικιάζονται περίπου 1.000 έως 1.500 σπίτια αντί για 7.000.

Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι ο ενεργός φοιτητικός πληθυσμός στην πόλη μας θα μειωθεί από 15.000 που είναι σήμερα σε περίπου 5.000 (μείωση 67% περίπου)

Εύκολα συμπεραίνουμε  ότι το μέγεθος της οικονομικής ζημιάς που θα υποστεί η πόλη μας και όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι λογικά θα και αυτό 67% κάτω από τα σημερινά δεδομένα εξαιτίας της παραπάνω μείωσης και φυσικά όλα τα παραπάνω μόνο από τους φοιτητές

Από την ύπαρξη της έδρας του ΤΕΙ στην Λάρισα τι κερδίζει η πόλη

Από τα οικονομικά στοιχεία του ΤΕΙ γνωρίζουμε ότι δαπανώνται περίπου 2,7εκ € σε μικρά ποσά με απευθείας αναθέσεις και με λήψη προσφορών αποκλειστικά σε επιχειρήσεις, της Λάρισας  Επίσης ένα κομμάτι προμηθειών που απαιτούν διαγωνισμούς το παίρνουν και Λαρισαϊκές επιχειρήσεις.

Επιπλέον, μέχρι και το 2021, τρέχει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Εκεί υπάρχουν δεσμευμένα 14εκ € για νέα κτήρια, συντηρήσεις, εξοπλισμό κλπ Αυτά είναι χρήματα που πρέπει να επενδυθούν στο campus. Αν γίνει η συγχώνευση αυτά τα χρήματα θα μεταφερθούν στο νέο ίδρυμα που θα προκύψει. Τα διαθέτει η διοίκηση του ιδρύματος όπου θεώρει ότι υπάρχει ανάγκη. Στη λογική λοιπόν της συγχώνευσης, το ποσό των χρημάτων αυτών θα διατεθεί στο Βόλο, ώστε να λειτουργήσουν τα νέα κτίρια. Εντελώς τυχαία(;) άλλωστε, ο ΟΑΕΔ έκανε πρόσφατα δωρεά κτήρια της βαμβακουργίας στο πανεπιστήμιο Βόλου, μια έκταση 56.000τμ περίπου

Απ’ όλα τα παραπάνω όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, η ζημιά που θα προκληθεί στην πόλη της Λάρισας θα είναι πραγματικά τεράστια, όσον αφορά την τοπική οικονομία. Ο λόγος πλέον ανήκει στους παράγοντες της πόλης…

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις