ΚΟΣΜΟΣ

ΠΓΔΜ: «Πράσινο φως» στη συμφωνία από την αρμόδια Επιτροπή

Το «πράσινο φως» για τη συμφωνία των Πρεσπών άναψε η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής της ΠΓΔΜ, με αποτέλεσμα την Τετάρτη το νομοσχέδιο να εισαχθεί στην Ολομέλεια προς ψήφιση.

Από το βήμα της Επιτροπής, ο υπουργός Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ, σύμφωνα με το σκοπιανό πρακτορείο ΜΙΑ, υποστήριξε ότι «αυτές οι ημέρες είναι ιστορικές», υπογραμμίζοντας πως «η συμφωνία υποδηλώνει υπευθυνότητα και πατριωτισμό».

Το νομοσχέδιο για τη συμφωνία εισήχθη στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, προκειμένου η ΠΓΔΜ να δώσει το «παρών» ως προσκεκλημένη χώρα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 28-29 Ιουνίου.

«Είναι σημαντικό να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου η Ελλάδα να μην θέσει εμπόδια στην έναρξη της διαδικασίας εισόδου της χώρας στην Ε.Ε.» εξήγησε ο Ντιμιτρόφ, προσθέτοντας πως η νέα συμφωνία λαμβάνει υπόψη την αύξηση της ευημερίας και της ασφάλειας της χώρας.

Σημειώνεται πως από τις διαδικασίες της Επιτροπής απουσίαζαν οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, το οποίο έχει εκφράσει την έντονη διαφωνία του με το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Τα επόμενα βήματα

Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής είναι προγραμματισμένη για αύριο, Τετάρτη.

Σε περίπτωση που «περάσει», η συμφωνία θα σταλεί στον πρόεδρο της χώρας, Γκεόργκι Ιβανόφ, για υπογραφή (εντός επτά ημερών). Ωστόσο, ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υπογράψει.

Εάν αποφασίσει να κάνει χρήση του βέτο, η συμφωνία θα επιστρέψει στη Βουλή. Τότε, για την έγκρισή της θα απαιτηθεί η απόλυτη πλειοψηφία επί των παρευρισκόμενων βουλευτών.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις