ΥΓΕΙΑ - ΖΩΗ

H βιταμίνη D θωρακίζει τον οργανισμό από τον καρκίνο του μαστού

Τι δείχνει έρευνα Αμερικανών επιστημόνων – Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη D

Η βιταμίνη D προστατεύει τον γυναικείο οργανισμό από τον καρκίνο του μαστού,όπως υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες.

Μελέτη που διεξήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο δείχνει ότι τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 3.325 άτομα. Όλες οι γυναίκες ήταν 55 ετών και άνω, με μέση ηλικία τα 63 έτη.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν την κατάσταση της υγείας των εθελοντριών την περίοδο 2002-2017 και μετρούσαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα επίπεδα της βιταμίνης D. Κατά τη διάρκεια των ερευνών, οι επιστήμονες διέγνωσαν 77 νέα κρούσματα καρκίνου μαστού, με συχνότητα 512 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα.

«Διαπιστώσαμε ότι οι γυναίκες με επίπεδα βιταμίνης D πάνω από τα φυσιολογικά, είχαν το ένα πέμπτο του κινδύνου για καρκίνο μαστού συγκριτικά με εκείνες που είχαν κάτω από τα φυσιολογικά», επισημαίνει ο Κέντρικ Γκάρλαντ, επίκουρος καθηγητής στο αμερικανικό πανεπιστήμιο. Ο κίνδυνος καρκίνου μειωνόταν όσο αυξάνονταν τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό.

Από τον καρκίνο του μαστού νοσούν περίπου μία στις οκτώ γυναίκες κάποια στιγμή της ζωής τους σε Βρετανία και ΗΠΑ, όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Πώς κάποιος αυξάνει τα επίπεδα της βιταμίνης D

Για να αυξήσει κανείς τα επίπεδα της βιταμίνης D θα πρέπει να λαμβάνει διατροφικά συμπληρώματα ή απλά να εκτίθεται στον ήλιο επί 10 ή 15 λεπτά την ημέρα, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Αλλά και μέσω της διατροφής μας μπορούμε να αυξήσουμε τα επίπεδα της βιταμίνης D.

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη D είναι:σολομός,σκουμπρί,μανιτάρια, μουρουνέλαιο, τόνος, σαρδέλες (κονσέρβα σε λάδι), γάλα ή γιαούρτι,συκώτι από βοδινό ή μοσχάρι,κρόκοι αυγών και τυρί.

Πηγή: protothema.gr
Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις