ΛΑΡΙΣΑ

Ερώτηση Κέλλα σε Τσακαλώτο – Αχτσιόγλου: Παγίδες τα τεκμήρια διαβίωσης για τους πολύτεκνους

«Την ώρα που μιλάμε για τη “βόμβα” του δημογραφικού, η ίδια η πολιτεία, με τις παγίδες των τεκμηρίων διαβίωσης στερεί από τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες το επίδομα τέκνων.

Είναι καιρός η Κυβέρνηση να “σκύψει” σοβαρά πάνω στα προβλήματα των ελληνικών οικογενειών και να λάβει τα αντίμετρα που είχε υποσχεθεί.

Οι πολύτεκνες οικογένειες, δεν μπορούν να περιμένουν άλλο».

Με αυτά τα λόγια σχολίασε ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας το“πετσόκομμα”του επιδόματος τέκνων για τρίτεκνες καιπολύτεκνεςοικογένειες από τις παγίδες που δημιουργούν τα τεκμήρια διαβίωσης.

Ο Λαρισαίος πολιτικός χρησιμοποιώντας και συγκεκριμένο παράδειγμα, μετά και από επικοινωνία του με τον Σύλλογο Πολυτέκνων  Λάρισας, ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να προχωρήσουν στην αναμόρφωση των τεκμηρίων ώστε να μην χάσουν το επίδομα τέκνου πολύτεκνες οικογένειες.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΟΓΑ – ΟΠΕΚΑ, πολλοί δικαιούχοι επιδόματος τέκνων “κόβονται” ή παίρνουν μικρότερο επίδομα από τις παγίδες που δημιουργούν τα τεκμήρια και τούτο γιατί ως οικογενειακό εισόδημα ορίζεται πλέον, το συνολικό πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Σημειώνεται ότι, με τον προηγούμενο νόμο, για τη χορήγηση του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων και του ειδικού επιδόματος τριτέκνων – πολυτέκνων,ως εισόδημα οριζόταν το καθαρό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα.

Μεγάλοι χαμένοι, κυρίως οι πολύτεκνες αλλά και τρίτεκνες οικογένειες, που παρά την αύξηση των σχετικών κονδυλίων κατά 260 εκ. ευρώ, βλέπουν να μένουν εκτός επιδόματος τέκνων, όπως είχαμε επισημάνει από τον περασμένο Ιανουάριο, όταν ψηφίστηκε ο νόμος για το νέο επίδομα παιδιού, που αντικατέστησε τα οικογενειακά επιδόματα.

Και αυτό σε μια εποχή που το δημογραφικό πρόβλημα τείνει να καταστεί ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του έθνους και παρά τις εκ διαμέτρουαντίθετες υποσχέσεις της κυβέρνησης για λήψη αντίμετρων υπέρ των πολύτεκνων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως αναφέρεται και σε σχετική επιστολή του Συλλόγου Πολυτέκνων Λάρισας,  “τέκνο φοιτητής που σπουδάζει και εργάσθηκε  περιστασιακά για το χαρτζιλίκι του, δηλώνοντας στη φορολογική του δήλωση 1000 ευρώ, αυτόματα φορολογείται με ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα 3000 ευρώ, το οποίο προστίθεται στο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα της οικογένειας, με αποτέλεσμα να τίθεται εκτός επιδόματος τέκνων”.

Επειδή το εισόδημα με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης σε πολλές των περιπτώσεων διαμορφώνεται σε επίπεδα υψηλότερα των εισοδηματικών ορίων, που ισχύουν για την είσπραξη των επιδομάτων, με αποτέλεσμα να πλήττονται κυρίως οι πολύτεκνες οικογένειες.

Επειδή πολλές οικογένειες για τους ίδιους λόγους, αποκλείονται από το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριοι Υπουργοί

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προχωρήσετε για την αναμόρφωση των τεκμηρίων διαβίωσης, ώστε να μην χάσουν το επίδομα τέκνου, πολύτεκνες οικογένειες που σε διαφορετική περίπτωση το δικαιούνται;
  2. Προτίθεστε να εξετάσετε ρύθμιση σχετικά με την περιστασιακή εργασία και το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα για τη χορήγηση επιδόματος τέκνου;
Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις