ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Eurobasket 1987: Η μέρα που γράφτηκε το έπος

Στις 14 Ιουνίου του 1987 ολοκληρώθηκε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του Παγκόσμιου μπάσκετ. Η Ελλάδα απέναντι στην πανίσχυρη Σοβιετική Ένωση κατέκτησε το Κύπελλο του Eurobasket και έμεινε στην ιστορία. Το ΣΕΦ ήταν γεμάτο από 20.000 φιλάθλους και όλη η χώρα παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα την ομάδα του Κώστα Πολίτη.

Η ιστορία ξεκίνησε να γράφεται στις 3  Ιουνίου, όταν η Ελλάδα παρουσία μόλις 8.000 φιλάθλων κέρδισε με 109-77 την Ρουμανία. Την επομένη, αγωνίζεται κόντρα στην Ενωμένη Γιουγκοσλαβία των Πέτροβιτς, Βράνκοβιτς, Πάσπαλι και κερδίζει με 84-78.

Το ενδιαφέρον του κοινού αρχίζει να ιντριγκάρεται. Όμως στις 5 Ιουνίου, η Ισπανία, φαβορί της διοργάνωσης, συντρίβει την Ελλάδα με 106-89. Στις 6 Ιουνίου, η Ελλάδα αγωνίζεται κόντρα στην Σοβιετική Ένωση. Σε ένα ματς με απίστευτη διαιτητική αυθαιρεσία, η Ελλάδα χάνει 69-66.

Στις 7 Ιουνίου ή θα κέρδιζε ή θα αποκλειόταν. Κόντρα σε ένα ακόμα φαβορί, την Γαλλία, η Ελλάδα κέρδισε από… την κερκίδα. Ένα ματς που φαινόταν σχεδόν καταδικαστικό, γύρισε απότομα και έληξε με 82-69. Η Ελλάδα βρίσκεται τώρα στα προημιτελικά.

Εκεί, καλείται να αντιμετωπίσει την Ιταλία, που έχει σημειώσει αήττητο σερί. Η κερκίδα στηρίζει για ακόμη μία φορά την Ελλάδα, η οποία πετυχαίνει ένα εύκολο 90-78 και περνά στον ημιτελικό, απέναντι στην πανίσχυρη και ορμητική Γιουγκοσλαβία.  Ο Νίκος Γκάλης θα δηλώσει μετά το ματς:  “Είδα στα μάτια τους στην προθέρμανση ότι θα έχαναν”.

Ο κόσμος είχε ήδη κινητοποιηθεί. Οι 8.000 του πρώτου αγώνα πολλαπλασιάστηκαν και «έπνιξαν» το ΣΕΦ. Στο πρώτο ημίχρονο η Ελλάδα χάνει με 45-35. Ο αγώνας, όμως, θα λήξει με νίκη 81-77 και η φάση του τελικού είναι ξανά κόντρα στην Σοβιετική Ένωση.

«Τιρινίνι»

Μέχρι εκείνο το σημείο, η Σοβιετική Ένωση ήταν ήδη μία από τις παλιότερες ομάδες του θεσμού και απόλυτο φαβορί για τον τίτλο. Είχε κατακτήσει 14 χρυσά μετάλλια, 2 αργυρά και 3 χάλκινα.

Το παιχνίδι ήταν συγκλονιστικό. Η Ελλάδα χάνει Γιαννάκη και Φασούλα και το ματς παίρνει 5λεπτη παράταση με 89-89. Όμως ο Αργύρης Καμπούρης με 2 εύστοχες βολές διαμόρφωσε το τελικό 103-101 και η Ελλάδα ήταν η μεγάλη νικήτρια του Eurobasket.

Γκάλης και Φασούλας φιγουράρουν ανάμεσα στους 5 καλύτερους της διοργάνωσης και οι πανηγυρισμοί ξεκινούν.

Η σύνθεση των ομάδων

ΕΛΛΑΔΑ (Κώστας Πολίτης): Γκάλης 40 (1), Γιαννάκης 10 (2), Καμπούρης 10, Χριστοδούλου 10 (2), Φασούλας 12, Ανδρίτσος 10, Ιωάννου 8 (1), Ρωμανίδης 3, Φιλίππου.

ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ (Αλεξάντερ Γκομέλσκι): Βάλτερς 23 (4), Μαρτσουλιόνις 16, Χομίτσιους 10, Τσατσένκο 14, Γιοβάισα 17 (4), Βολκόφ 4, Ταρακάνοφ 5, Γκομπόροφ 4, Τιχονένκο, Μπαμπένκο, Παγκράσκιν 8

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις