ΕΛΛΑΔΑ

Capital controls: Αρχές Ιουνίου νέο όριο αναλήψεων – Πόσα χρήματα θα παίρνουμε

Την χαλάρωση των capital controls, και μάλιστα με γενναία μέτρα, προαναγγέλλει μέσω του «Βήματος» ο Γιάννης Στουρνάρας. Ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρει ότι στις αρχές κιόλας του Ιουνίου θα υπάρξει θεαματική χαλάρωση των τραπεζικών περιορισμών έπειτα από τρία χρόνια ακριβώς.

Ηταν 29 Ιουνίου και με τα δραματικά πολιτικά και οικονομικά γεγονότα να είναι σε εξέλιξη, όταν η ΤτΕ και η κυβέρνηση αναγκάστηκαν να επιβάλουν περιορισμούς προκειμένου να συγκρατηθούν οι καταθέσεις και λόγω της ανακοίνωσης του δημοψηφίσματος.

Κυρίως στη σκιά μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας κι εξόδου από το ευρώ που θα τίναζε στον αέρα το τραπεζικό σύστημα.

Τα πρώτα μέτρα προέβλεπαν ότι  το ανώτατο όριο καθορίζεται στα 60 ευρώ. Οι τράπεζες παρέμειναν κλειστές έως και τη Δευτέρα 6 Ιουλίου. Οι συντάξεις εξαιρέθηκαν από το καθεστώς του περιορισμού κίνησης κεφαλαίων, δεν μπορούσαν να ανοιχτούν νέοι λογαριασμοί, ούτε να μεταφερθούν χρήματα στο εξωτερικό.

Επειτα από μια τριετία περιορισμών ήρθε η ώρα για τη χαλάρωση. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, προτείνεται η αύξηση του μηνιαίου ορίου ανάληψης μετρητών από τα 2.300 ευρώ στα 3.000 ευρώ ή ως εναλλακτικό σενάριο στα 2.500 ευρώ.

Παράλληλα, θα υπάρξει χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών για τις επιχειρήσεις, ειδικά όσες συναλλάσσονται με το εξωτερικό.

Σχεδιάζεται πλήρης απελευθέρωση των εσόδων τους που προέρχονται από θυγατρικές στο εξωτερικό αλλά και διπλασιασμός των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες, χωρίς την προϋπόθεση της προηγούμενης ιστορικότητας, από τις 20.000 στις 40.000 ευρώ ανά πελάτη ανά ημέρα.

Τον Μάρτιο οι τελευταίες αλλαγές

Η τελευταία ελάφρυνση των κεφαλαιακών περιορισμών έγινε την 1η Μαρτίου, οπότε αυξήθηκε το μηνιαίο όριο ανάληψης μετρητών στα 2.300 από 1.800 ευρώ, επιτράπηκε το  άνοιγμα κάθε είδους λογαριασμού στις τράπεζες και ορίστηκαν νέα αυξημένα όρια στις συναλλαγές του trade finance (εισαγωγές/εξαγωγές). Ειδικότερα, από την 1η Μαρτίου 2018:

•Ηρθησαν οι περιορισμοί στο άνοιγμα νέων λογαριασμών. Συγκεκριμένα, επετράπη το άνοιγμα λογαριασμού από φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή άλλη οντότητα, καθώς και η προσθήκη συνδικαιούχου σε υφιστάμενο λογαριασμό σε πιστωτικό ίδρυμα, ανεξαρτήτως της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη (Customer ID).

•Αυξήθηκε το ποσό ανάληψης μετρητών από 1.800 ευρώ σε 2.300.  Συγκεκριμένα, επετράπη η πραγματοποίηση ανάληψης μετρητών έως του ποσού των 2.300 ευρώ,  ανά ημερολογιακό μήνα, ανά καταθέτη (Customer ID) ανά πιστωτικό ίδρυμα, από τα ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

•Αυξήθηκε το ποσό μεταφοράς ευρώ ή ξένου νομίσματος στο εξωτερικό από 2.000 ευρώ σε 2.300 (μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή/και σε ξένο νόμισμα  ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό).

• Διευκολύνθηκε περαιτέρω η μεταφορά κεφαλαίων προς το εξωτερικό από τα πιστωτικά ιδρύματα και τα ιδρύματα πληρωμών. Συγκεκριμένα, επετράπη η αποδοχή και εκτέλεση εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό έως του ποσού των 2.000 ευρώ, ανά κωδικό πελάτη (Customer ID) και ανά ημερολογιακό δίμηνο.

Πηγή:tanea.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις