ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Νέες δικαστικές περιπέτειες για Πηλαδάκη για τα χρόνια της προεδρίας του στην ΠΑΕ ΑΕΛ

Σε θέση «οφσάιντ» βρέθηκε ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΛ κ. Κώστας Πηλαδάκης, ελεγχόμενος από δικαστικές και εισαγγελικές αρχές της Λάρισας για οικονομικά ζητήματα παρελθόντων ετών που σχετίζονται με την ομάδα των «βυσσινί». Ο κυπελλούχος πρόεδρος 2007 και ιδιοκτήτης του Arena, έναν χρόνο μετά την καταδίκη του από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την μη απόδοση Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, τιμωρήθηκε εκ νέου από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους ισολογισμούς της ΠΑΕ.

Ωστόσο, οι δικαστικές του περιπέτειες που σχετίζονται με την ΑΕΛ δεν τελειώνουν εκεί καθώς σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες της «Ε», εκδόθηκε βούλευμα που τον παραπέμπει ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ως κατηγορούμενο για την πράξη της απιστίας σε ζητήματα που έχουν σχέση με την ΠΑΕ ΑΕΛ και το γήπεδο Arena. Πιο αναλυτικά: Με συνολική ποινή φυλάκισης 16 μηνών τον τιμώρησε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας για παράβαση του Ν. 2190/1920 περί Ανωνύμων Εταιρειών και συγκεκριμένα για ισολογισμούς των «βυσσινί». Η ποινή, που είναι με τριετή αναστολή, «συμπληρώνεται» από χρηματικό πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Η πρώτη πράξη που κατηγορείτο είναι πως δεν προέβη εμπρόθεσμα στη σύνταξη του ετήσιου ισολογισμού (χρήσης 1η Ιουλίου 2011 μέχρι 30 Ιουνίου 2012), στην υποβολή του στη γενική συνέλευση των μετόχων προς έγκριση και ακολούθως στην υποβολή προς τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου. Η δεύτερη πράξη που κατηγορείτο είναι πως στις 30 Ιουνίου του 2013, συνέταξε ισολογισμό χρήσης 2013 ο οποίος ήταν «ψευδής και παραπλανητικός» καθώς εμφάνιζε «ψευδώς κονδύλι ύψους 7.824.205,84 ευρώ ως έξοδα προηγούμενης χρήσης».

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2011 εμφανίζεται στον λογαριασμό ως «προκαταβολές κτήσεων συμμετοχών και χρεογράφων» ποσό 7 εκ. ευρώ που αφορά σε προκαταβολές που δόθηκαν για την απόκτηση ποσοστού 8% της εταιρείας με την επωνυμία «Γήπεδο Αθλητικές Εγκαταστάσεις Λάρισας ΑΕ» με βάση το από 9 Απριλίου 2010 προσύμφωνο μεταβίβασης μετοχών. Μεταβίβαση η οποία, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, «ουδέποτε πραγματοποιήθηκε και επίσης ουδέποτε υπήρξε σχετική δικαστική απόφαση ή αγωγή για τη διεκδίκηση των απαιτήσεων αυτών από την ΠΑΕ».

* Να σημειώσουμε πως και για τις δύο πράξεις ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την αθώωσή του, πρόταση όμως με την οποία δεν συντάχθηκε το δικαστήριο. Ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΛ άσκησε έφεση και η υπόθεση θα εξεταστεί από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο.

ΤΟ ΝΕΟ ΒΟΥΛΕΥΜΑ

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους το βούλευμα που εκδόθηκε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λάρισας είναι παραπεμπτικό. Η πράξη για την οποία κατηγορείται είναι πως ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ ΑΕΛ «εν γνώσει του ζημίωσε την περιουσία της».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το βούλευμα υπήρχε προσύμφωνο μεταξύ της ΠΑΕ ΑΕΛ και της «ΓΗΠΕΔΟ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΕ», εταιρεία της οποίας κατείχε το 99% των μετοχών ο ίδιος. Σύμφωνα με το βούλευμα η ΠΑΕ ΑΕΛ κατέβαλε συνολικό ποσό 7 εκ. ευρώ ως προκαταβολή κτήσεως συμμετοχής έως ποσοστό 8% της ΓΗΠΕΔΟ ΑΕ. «Ο κατηγορούμενος ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ ΑΕΛ παρέλειψε να ενεργήσει, ως όφειλε, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η ως άνω μεταβίβαση συμμετοχής έως το ποσοστό 8% από τη «Γήπεδο Αθλητικές Εγκαταστάσεις Λάρισας ΑΕ» στην ΠΑΕ ΑΕΛ και επιπλέον παρέλειψε να ασκήσει αγωγή και δεν ήγειρε αξιώσεις για την επιστροφή του ως άνω χρηματικού ποσού, με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιά η περιουσία της ΠΑΕ ΑΕΛ κατά το ποσό των 7 εκ. ευρώ».

Η ημερομηνία της δίκης, σύμφωνα με πληροφορίες, προσδιορίστηκε για το νέο δικαστικό έτος. Η πράξη για την οποία κατηγορείται είναι απιστία με περιουσιακή ζημιά υπερβαίνουσα το ποσό των 30.000 ευρώ.

* Τον περασμένο Ιούνιο είχε τιμωρηθεί με τέσσερα χρόνια φυλάκισης από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας γιατί δεν απέδωσε Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών (Φ.Μ.Υ.) προς το ελληνικό Δημόσιο για το έτος 2012.

ΠΗΛΑΔΑΚΗΣ: “ΕΙΧΑ ΜΙΑ ΚΑΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ”

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο κ. Πηλαδάκης κατά τη διάρκεια της απολογίας του ενώπιον ανακριτή είχε καταθέσει, μεταξύ άλλων, πως: «Πρόθεσή μου ήταν η ΠΑΕ να αποκτήσει ένα ποσοστό στο γήπεδο, πράγμα που τυπικά δεν γινόταν γιατί δεν μπορούσε η ίδια εκ του νόμου να αποκτήσει ποσοστό. Ο ερασιτέχνης που συμμετείχε στην ΠΑΕ με 10% δεν είχε επενδύσει χρήματα και δεν είχε και ευθύνη σε καμία εκ των υποχρεώσεων της ΠΑΕ, τις οποίες υποχρεώσεις μετά την εκκαθάριση και διάλυση της εταιρείας, τις ανέλαβα προσωπικώς και ατομικώς και τις πληρώνω μέχρι και σήμερα.

Το Δημόσιο μου οφείλει από υπόλοιπο επιστροφής ΦΠΑ από άλλη δραστηριότητα στη «Γήπεδο» το ποσό των 2 εκ. ευρώ. Με αυτό θα εξοφλήσω ολοσχερώς τις δύο ρυθμίσεις που υπολείπονται από την ΠΑΕ. Σε αντίθεση με τις ομάδες Αρης, ΑΕΚ, ΟΦΗ που έκαναν αντίστοιχες εκκαθαρίσεις και άφησαν απλήρωτες τις οφειλές τους στο Δημόσιο εμείς πληρώσαμε. Η ομάδα υποβιβάστηκε τη χρονιά που προέκυψε το θέμα με τους στημένους αγώνες». Σε ερώτηση για ποιον λόγο έγινε η εσφαλμένη εγγραφή στον ισολογισμό του 2011 απάντησε: «Είχα μια κακή λογιστική συμβουλή την οποία εκ των υστέρων θεραπεύσαμε ολοσχερώς».

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία / Ρεπορτάζ: Κώστας Γκιάστας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις