Θωμάς Ρετσιάνης

Είναι το καλοκαίρι εποχή για γραβάτα;

Ο Ουμπέρτο Έκο έγραψε πως δεν υπάρχουν ειδήσεις τον Αύγουστο. Ο Πρωθυπουργός έχει όμως προαναγγείλει για τον ερχόμενο Αύγουστο μία σημαντική είδηση, την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια , την καθαρή έξοδο. Για την ακρίβεια, ο κ. Τσίπρας είπε πως τα μνημόνια θα αποτελούν παρελθόν τον Αύγουστο και θα υπάρχει απλώς μία μετα-προγραμματική επιτροπεία.

Ας σταθούμε λίγο στην επιλογή των λέξεων,γιατί οι λέξεις έχουν σημασία και η διαστρέβλωση της σημασίας των λέξεων μπορεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα.  Ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε απέναντι στα μνημόνια και υποσχέθηκε πως όταν γίνει κυβέρνηση θα τα καταργήσει με ένα νόμο και ένα άρθρο.Ως νεοεκλεγείσα κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε το σκίσιμο των μνημονίων και τη διαγραφή χρέους. Το αποτέλεσμα ήταν ο ”έντιμος συμβιβασμός” και το νέο μνημόνιο.Μνημόνιο; Όχι. Πλέον μιλάμε για πρόγραμμα,εξού και μετα-προγραμματική εποπτεία.Συμπέρασμα: είναι μνημόνιο όταν μιλάμε για τους άλλους,όταν θέλουμε να το καταγγείλουμε,όταν θέλουμε να διαπραγματευτούμε και πρόγραμμα όταν το υπογράφουμε,όταν το υπηρετούμε ,όταν το υλοποιούμε.

Αντιστοίχως, για να είναι θρίαμβος η έξοδος ,πρέπει να είναι έξοδος από το μνημόνιο, ενώ για να μη διαταραχθεί η καθαρότητα της εξόδου και να τηρηθεί μία ασαφής ουδετερότητα μεταξύ μέτρων και παροχών πρέπει να είναι πρόγραμμα. Η φράση ”μετα-προγραμματική επιτροπεία” συνοψίζει τον πολιτικό,λαΪκίστικο λόγο του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία 8 χρόνια.

Ο κ. Τσίπρας και ο συγκυβερνήτης του ,εκτός από τα λεκτικά ”παιχνίδια” ,αρέσκονται επίσης στο να δημιουργούν προσδοκίες συνδέοντάς τις με ορόσημα χρονικά, πολιτικά ή ακόμα και θρησκευτικά καθώς και με υψηλού συμβολισμού εικόνες. Έτσι έχουμε τα eurogroup ορόσημα, τη διπλή Ανάσταση ,τη συνάντηση Τσίπρα- Ζάεφ με φόντο τις Πρέσπες που θα σημάνει και την οριστική λύση του Σκοπιανού και φυσικά την περίφημη γραβάτα που θα σηματοδοτεί τη διαγραφή του χρέους.

Ο πολιτικός χρόνος αρχίζει και πυκνώνει και όσο πλησιάζουμε στο μεγάλο ορόσημο του Αυγούστου (που το πρόγραμμα ξαναγίνεται μνημόνιο για να βγούμε επιτέλους από αυτό), πλήθος γεγονότων συσσωρεύονται για τον Ιούνιο.Το Μάιο επετεύχθη τεχνική συμφωνία για το κλείσιμο της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης και ο Υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για επιτυχία χωρίς βέβαια να μας πει λεπτομέρειες για τα τελευταία προαπαιτούμενα,μόνο είπε πως βάλαμε και εμείς λίγο νερό στο κρασί μας-για τελευταία φορά μάλλον. Μας παρέπεμψε όμως στο eurogroup του Ιουνίου στο οποίο και θα συζητηθεί το ζήτημα του χρέους, θα δοθεί λύση στο χρέος.

Κάπου εκεί, ανάμεσα στα προαπαιτούμενα και την προσδοκώμενη διαγραφή χρέους οριστικοποιήθηκε η ισχύς της επερχόμενης μείωσης των συντάξεων βάζοντας και επίσημα τέλος στη ρητορεία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για αναστολή της μείωσης,για μη τήρηση των νομοθετημένων μειώσεων δηλαδή.Και κάπου εκεί βγήκε στην επιφάνεια το ”ολιστικό΄ σχέδιο ανάπτυξης ως αντίμετρο,ως νέο αφήγημα προσδοκίας.

Επιπρόσθετα, πάλι το Μάιο ,είχαμε συνάντηση Τσίπρα-Ζαεφ και πολύωρη διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό ζήτημα. Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για επιτυχία χωρίς βέβαια να μας πει λεπτομέρειες .Μας παρέπεμψε όμως στον Ιούνιο ,οπότε μπορεί να γίνει εκ νέου συνάντηση των δύο.Συνάντηση που αν γίνει θα σηματοδοτεί λύση ,λύση που θα παρουσιαστεί τον Ιούλιο στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Άρα ,έχουμε Αύγουστο ,Πρέσπες και γραβάτα.Για να δούμε,είναι έτσι ακριβώς;

Αν ο κ. Τσίπρας ήταν συνεπής στην ασυνέπεια και αναξιοπιστία του ,θα έπρεπε να είχε φορέσει τη γραβάτα εδώ και πολύ καιρό.Είχε τις αφορμές να το κάνει σε πολλά και ” επιτυχημένα” eurogroup ορόσημα. Δεν το έκανε γιατί είναι το κορυφαίο του επικοινωνιακό χαρτί, η πιο δυνατή εικόνα που έχει υποσχεθεί να προσφέρει στον σαστισμένο Έλληνα. Και το κρατάει αυτό το χαρτί ακόμα.

Ο Πρωθυπουργός θα μπορούσε  αυτόν τον Ιούνιο να προκηρύξει εκλογές ,αφού πάει στις Πρέσπες και αφού φορέσει γραβάτα,αλλά πριν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ  και φυσικά πριν την οριστικοποίηση της εξόδου,της επιτροπείας,της ρύθμισης του χρέους,πριν την οριστικοποίηση του επώδυνου προ-νομοθετημένου μέλλοντος.Να κάνει αυτό που κάνει συνήθως δηλαδή. Να χρησιμοποιήσει ψευδή δεδομένα για να εγγυηθεί ελπιδοφόρο μέλλον.Να επενδύσει στη διαστρεβλωμένη πραγματικότητα πριν αποκαλυφθεί η αλήθεια,πριν συμβεί η κανονική πραγματικότητα.Αν η αλήθεια είναι αυτό που μένει όταν αποκαλυφθούν όλα τα ψέματα, ο κ. Τσίπρας θα φροντίσει να αιφνιδιάσει πριν φτάσουμε εκεί.

Είναι όμως το καλοκαίρι εποχή για γραβάτα; Δεν είναι κακή ιδέα. Θα κρατήσει η δύναμη της εικόνας, δεν θα προλάβει να συντριβεί ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τον Ιούλιο,θα διατηρήσει κάποια ποσοστά και κυρίως θα προσπαθήσει όπως έχει κάνει τόσες φορές να φορτώσει αμέσως μετά την ήττα του όλα τα κακά στους επόμενους,τους προηγούμενους δηλαδή.Εξάλλου, ο Ιούλιος του έχει πάει καλά μέχρι τώρα του υπερήφανου Πρωθυπουργού μας.

Όλα καλά μέχρι εδώ,αλλά η σημερινή ομιλία του κ. Τσίπρα στη Βουλή ανέδειξε ή μάλλον μας υπενθύμισε κάποια ισχυρά στοιχεία της προσωπικότητάς του καθώς και του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεται την εξουσία και την Ιστορία.Άρκετές φορές και απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη διακήρυξε πως η κυβέρνησή της Αριστεράς είναι αυτή που θα βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια που οι προηγούμενες κυβερνήσεις έφεραν .Είπε ” εμείς πετυχαίνουμε εκεί που εσείς αποτύχατε”.Είπε ” Η Ιστορία θα γράψει ότι εσείς χρεοκοπήσατε τη χώρα και εμείς βγάλαμε τον τόπο από το έρεβος”. Εμείς και εσείς δηλαδή. Το προεκλογικό ” ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν”. Η Αριστερά ή η Δεξιά, το προαιώνιο καλό ή κακό. Και επειδή ο κ. Τσίπρας με θρασύτητα και έπαρση αντικρύζει την Ιστορία και θεωρεί πως του ανήκει ,μάλλον θα επιλέξει να συνδέσει το όνομά του με το τέλος της μνημονιακής εποχής έστω και χρονολογικά,για λόγους εγκυκλοπαιδικής ιστορικής καταγραφής.Με την κρυφή ελπίδα και τον πόθο όλα τα υπόλοιπα ,τα πριν και τα μετά, να ”ξεχαστούν”.

Ο Αύγουστος πλησιάζει και φαίνεται πως θα έχουμε ειδήσεις.

Το φθινόπωρο είναι ιδανική εποχή για μία ωραία,κόκκινη Garza γραβάτα. Αφού θα φύγει ,ας φύγει τουλάχιστον καλοντυμένος.

Θωμάς Ρετσιάνης 

Μαιευτήρας-Γυναικολόγος

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες