ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Ο Αγοραστός σε ημερίδα για τη φέτα: «Εθνική υποχρέωση η διασφάλιση της ταυτότητάς της»

Η χώρα έχει ανάγκη από παραγωγή. Χωρίς παραγωγή δεν υπάρχει ζωή, δεν υπάρχει μέλλον. Και η παραγωγή είναι εκείνη που θα φέρει ξανά την κοινωνία στην φυσική της ισορροπία. Με θέσεις εργασίας και εθνικό πλούτο που θα διαμοιράζεται σε όλους. Αυτό τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σε ημερίδα στον Αλμυρό με θέμα: «Οι εμπορικές συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Καναδά και τη Ν. Αφρική, για τη Φέτα».

Ο κ. Αγοραστός υποστήριξε ότι: «χωρίς κτηνοτροφία δεν υπάρχει φέτα. Γι’ αυτό πρέπει να πιάσουμε το κουβάρι απ’ την αρχή. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, τα κοπάδια γίνονται όλο και λιγότερα, οι δυσκολίες όλο και περισσότερες, οι τιμές κατρακυλούν, το κόστος ανεβαίνει. Αναμφίβολα χρειάζονται μέτρα για την στήριξη της κτηνοτροφίας:

– Μέτρα ενίσχυσης (αλλά οι ενισχύσεις να έρχονται στην ώρα τους), έργα υποδομών, μέσα χρηματοδότησης (Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τράπεζες).

– Για τη φέτα πρέπει να γίνει μια διεπαγγελματική για να είναι η Ελλάδα μια γροθιά. Να λειτουργήσει χωρίς μικροσυμφέροντα και συγκρούσεις.

– Έλεγχοι όχι μόνο στο ισοζύγιο γάλακτος που πηγαίνει για τυροκόμιση, αλλά και στην ποσότητα γάλακτος που παράγεται στη χώρα, και εισάγεται στη χώρα».

Ο Περιφερειάρχης συνέχισε υπογραμμίζοντας: «Η φέτα μας είναι ασυναγώνιστη, είναι ΠΟΠ, είναι δυνατό χαρτί για τη χώρα μας. Πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα για αύξηση της παραγωγής της φέτας και αύξηση της γενετικής βελτίωσης που έχει σταματήσει. Χρειάζονται όμως συμμαχίες γιατί υπάρχουν αρκετά συμφέροντα και πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να εκμεταλλευτούν το κενό στην παγκόσμια ζήτηση. Ως Ένωση Περιφερειών έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου προς όλες τις κατευθύνσεις για να προστατευτεί η φέτα.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην υποστελέχωση των υπηρεσιών και στα ζητήματα γραφειοκρατίας: «Στις Περιφέρειες υπάρχουν Διευθύνσεις Κτηνιατρικής και χρειάζεται η ενδυνάμωσή τους. Χρειαζόμαστε προσωπικό και τη δυνατότητα να βγάζουμε κανονιστικές αποφάσεις. Δεν μπορεί ένας κτηνοτρόφος να περιμένει την απόφαση του Υπουργείου Μεταφορών για να μεταφέρει το κοπάδι του».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις