ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Χαμένοι στη… μετάφραση στο δημοτικό συμβούλιο Λάρισας για το ψήφισμα συμπαράστασης στον Μπουτάρη

Χρειάστηκε περισσότερο από μία ώρα συζητήσεων που έφθασαν ακόμη και στην θεωρητική… πολιτικοϊδεολογική ανάλυση, για να καταφέρει εν τέλει το δημοτικό συμβούλιο Λάρισας να καταλήξει σε ένα κοινό ψήφισμα συμπαράστασης στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και καταδίκης της επίθεσης που δέχθηκε.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε απ’ όλες τις παρατάξεις πλην της “Λαϊκής Συσπείρωσης” που ψήφισε λευκό, βρέθηκε στο στόχαστρο της κριτικής της αντιπολίτευσης καθώς εκτιμήθηκε πως δεν υπήρχε ξεκάθαρη αναφορά καταδίκης σε φαινόμενα βίας “απ’ όπου κι αν προέρχονται”.

Αρχικά ο αναπληρωτής δήμαρχος Γιώργος Σούλτης (ο δήμαρχος κ. Καλογιάννης απουσίαζε στην Αθήνα) τόνισε πως η επίθεση έγινε από “ακραία φασιστικά στοιχεία προερχόμενα από το χώρο της Χρυσής Αυγής”.

Ακολούθησε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Ρένα Καραλαριώτου, η οποία υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι “βεβαίως και η επίθεση που δέχθηκε είναι καταδικαστέα αλλά στο ψήφισμά μας πρέπει να περιλαμβάνεται ότι καταδικάζουμε ως δημοτικό συμβούλιο τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται. Και το λέω αυτό γιατί ο κ. Τσίπρας στο twitter ανέφερε ότι αυτοί που επιτέθηκαν στον κ. Μπουτάρη δεν ήταν “αγανακτισμένοι”. Απ’ όπου κι αν προέρχονται, όπως λέγονται οι ομάδες οι συλλογικότητες και από όποιο πολιτικό χώρο”.

Κινούμενος στο ίδιο περίπου πλαίσιο, εκ μέρους της “Λάρισα, πόλη του αύριο” ο κ. Καλαμπαλίκης ζήτησε να προστεθεί στο ψήφισμα μία ξεκάθαρη “εναντίωση κατά της βίας απ’ όπου κι αν προέρχεται”.

Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίστηκε ο επικεφαλής της “Νέας Λάρισας” Ντίνος Διαμάντος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως “δεν πρέπει να αφήνουμε στο ημίφως και στο σκοτάδι ενέργειες κάποιων και να στηλιτεύουμε κάποιων άλλων”.

Από τη “Λαϊκή Συσπείρωση” ο κ. Κρίκης δήλωσε πως “δε θα ψηφίσουμε κανένα ψήφισμα που θα βάζει τη λογική των δύο άκρων και της βίας απ’ όπου κι αν προέρχεται”.

ΚΟΝΤΡΑ ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ – ΝΤΑΗ ΣΕ… ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΦΟΝΤΟ

Μία απρόσμενη κόντρα μεταξύ της επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένας Καραλαριώτου και του αντιδημάρχου Ανάπτυξης Παναγιώτη Νταή, ξέσπασε όταν ο τελευταίος στην τοποθέτησή του υποστήριξε πως η διαπίστωση από ορισμένους ότι δεν γίνεται διάκριση σχετικά με την προέλευση της βίας, πραγματοποιήθηκε γιατί “κάποιοι θέλουν αυτό ακριβώς που λέει η Ν.Δ. να μπει στο ψήφισμα, γιατί τρέφουν μία αγωνία ως προς τον κ. Γεωργιάδη και προσδοκούν και κάποιες αποφάσεις και νεύματα. Καταλαβαίνουμε τις αγωνίες αυτές, αλλά το ψήφισμα είναι ξεκάθαρο. Είναι ένα ψήφισμα που ενώνει και η προσθήκη είναι ατελέσφορη τελείως, δε συνάδει με το κείμενο”.

Λίγο αργότερα ήρθε η σκληρή απάντηση της κ. Καραλαριώτου η οποία τόνισε μεταξύ άλλων πως “Ο κ. Νταής σε κάθε του τοποθέτηση, δείχνει πως όποιος είναι μη ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόβλημα. Πρέπει να είσαι ΣΥΡΙΖΑ για να σε συμπαθήσει. Και φαντάζομαι ότι συμφωνεί και με τον καθοδηγητή της “Συμπαράταξής” σας τον κ. Σαρρή, που στις 4 Μαΐου κάνει ανάρτηση στο facebook, ότι όποιος είναι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ είναι ολιγάρχες ή λαμόγια. Τώρα δε ξέρω πως αισθάνεστε εσείς του ΠΑΣΟΚ που είστε στη “Συμπαράταξη” είναι ένα θέμα…”

“ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΤΑΘΩ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΜΠΟΥΤΑΡΗ…”

Αίσθηση προκάλεσε η διαφοροποίηση του δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας κ. Θωμά Δαούλα, ο οποίος καταδίκασε “με τον πιο σκληρό τρόπο” την επίθεση, αλλά τόνισε πως “δεν μπορώ να σταθώ στο πλευρό του δημάρχου (σ.σ. αναφερόμενος στην τελευταία παράγραφο του ψηφίσματος) με αυτή την εκφορά του δημοσίου λόγου του {…} Ο μπαρμπαγιάννης (ο κ. Μπουτάρης) δεν τίμησε το θεσμό του δημάρχου όσο έπρεπε, με τη δήλωσή του ότι “χ@@@κε αν σφάχτηκαν κάποτε κάποιοι” άσκησε ψυχολογική βία στο σαλόνι μου…”

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Εν τέλει, το σώμα κατέληξε σύμφωνα με πληροφορίες του onlarissa.gr στο εξής ψήφισμα: “Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Λαρισαίων καταδικάζει με απερίφραστο και κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση που δέχθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης από ακραία στοιχεία και τραμπούκους κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Το δημοτικό συμβούλιο θεωρεί ότι η επίθεση, πέρα από την ηθική της απαξία, αποτελεί αποτρόπαια πράξη που πλήττει την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης και συνολικά τους δημοκρατικούς θεσμούς και κυρίως το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στεκόμαστε στο πλευρό του δημάρχου Θεσσαλονίκης και καλούμε την πολιτεία να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τον εντοπισμό των δραστών και την εφαρμογή του νόμου προς κάθε κατεύθυνση.

Το δημοτικό συμβούλιο καταδικάζει απερίφραστα το ρατσισμό, το φανατισμό και τη μισαλλοδοξία απ’ όπου κι αν προέρχεται”.

Ρεπορτάζ: Απόστολος Ράιδος

φωτό αρχείου

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις