Λευτέρης Παπαστεργίου

Μίσος και διχασμός: Εμφύλια Πάθη…

Μίσος και διχασμός.

Το ίδιο έργο εδώ και δεκαετίες.

Με διαλείμματα μόνο…

Μια χώρα που δεν μπορεί να ομονοήσει στην ιστορική αλήθεια για την Μικρασιατική καταστροφή, έναν αιώνα περίπου πριν, πως είναι δυνατόν να ομονοήσει για όλα όσα συμβαίνουν σε χρόνο ενεστώτα;

Το καπάκι άνοιξε και πάλι. Μόνο που από μέσα δεν βγήκαν καπνοί και μυρωδιές αλλά φαντάσματα.

Όταν πριν λίγα χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία την δυνατότητα να κυβερνήσει τον τόπο η Αριστερά, ήταν πολλοί εκείνοι που πίστεψαν πως με τον τρόπο αυτό θα εξοφλούνταν οι λογαριασμοί, θα καταλάγιαζαν τα πάθη και θα επέρχονταν μια κοινωνική ισορροπία.

Το κλεπτοκρατικό πολιτικό σύστημα, υπεύθυνο για την χρεοκοπία της χώρας, δεν θα έπρεπε να κοιμάται πια ήσυχο.

Νόμιζαν…

Ήταν λοιπόν αυτός, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, που διακήρυξε με στεντόρεια φωνή: «Ή εμείς ή αυτοί». Και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για τις πραγματικές του προθέσεις, έσπευσε να συμπληρώσει: «Ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν».

Ποιους, αλήθεια;

Αυτοί που ήταν να «τελειώσουν» είχαν λάβει το μήνυμα της ψήφου από τον ίδιο τον ελληνικό λαό. Ή μάλλον καλύτερα από αυτούς που πήγαν να ψηφίσουν. Τους λιγότερους.

Την ώρα που ο ελληνικός λαός έδινε στον Αλέξη Τσίπρα την εντολή διακυβέρνησης για «σχίσιμο των μνημονίων της υποδούλωσης», έβαζε μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο και τους νεοναζί.

Στην χώρα που πλήρωσε κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου το μεγαλύτερο και βαρύτερο, αναλογικά, φόρο αίματος, οι νοσταλγοί του Χίτλερ, έπιαναν κοινοβουλευτικό στασίδι. Οι πλατείες είχαν δουλέψει…

Μίσος και διχασμός.

Παρακολουθώ τις τελευταίες ώρες τι γίνεται στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, μετά την εγκληματική επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη. Στέκομαι ιδιαίτερα στην ανακοίνωση του Πρωθυπουργού:

«Αυτοί που επιτέθηκαν στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, δεν είναι ούτε αγανακτισμένοι πολίτες, ούτε συγκεντρωμένο πλήθος. Είναι απλά ακροδεξιοί τραμπούκοι που πρέπει να βρεθούν άμεσα αντιμέτωποι με τις συνέπειες των πράξεών τους».

Μάλιστα. Απορία: αν όμως ήταν «αγανακτισμένοι πολίτες ή συγκεντρωμένο πλήθος»; Θα επιτρεπόταν να βιαιοπραγήσουν;

Η διάκριση της βίας.

Εμείς και οι άλλοι.

Οι καλοί και οι κακοί.

Οι φασίστες και οι προοδευτικοί.

Πριν λίγες μέρες, μετά την παρουσίαση ενός εξαιρετικού βιβλίου του Βασίλη Σάνδρη για τον εμφύλιο, είχα την τύχη να συνομιλήσω για ώρα με δυο ανθρώπους που ερευνούν την ελληνική ιστορία και ειδικά το κεφάλαιο «εμφύλιος» εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Κάποια στιγμή, ο ένας εξ αυτών μου είπε με βεβαιότητα: «αν δεν αποκαλυφθεί και δεν επικρατήσει στην Ελλάδα η απόλυτη αλήθεια για τον εμφύλιο, δεν έχουμε καμία ελπίδα ως λαός».

Εκείνη την στιγμή, άγνωστο γιατί, αλλά μου ήρθε στο νου το πορτρέτο του Άρη Βελουχιώτη να κοσμεί το υπουργικό γραφείο του κ. Σπίρτζη. Το ιστορικό νήμα που ξεκινάει από τον Εθνικό Διχασμό, περιδιαβαίνει τις μαύρες σελίδες τις ιστορίες μας, τον εμφύλιο, την χούντα, και φτάνει μέχρι τις μέρες μας, είναι το νήμα των κούκλων που κουνιούνται μπροστά στα μάτια μας, στο πολιτικό κουκλοθέατρο που παρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια.

Στην Ελλάδα το σπέρμα του διχασμού γονιμοποιείται πλέον καθημερινά. Κάποιοι φωνάζουν ακόμα για το «αυγό του φιδιού», παραγνωρίζοντας πως το αυγό έχει σπάσει και το φίδι κάνει, ανενόχλητο, βόλτες παντού.

Ακόμα κι αυτοί που το βλέπουν καθαρά, είναι αδύναμοι να αντιδράσουν. Είναι λίγοι. Οι πολλοί, αυτοί που μπορούσαν καλύτερα, πήραν τα μάτια τους και έφυγαν ή μένουν σιωπηλοί.

Μίσος και διχασμός.

Στην χώρα που κατά τα άλλα γέννησε τη δημοκρατία. Στη χώρα αυτή που είναι δικαιολογημένο για κάποιους να χτυπιέται ένας σχεδόν 80χρονος δήμαρχος επειδή οι απόψεις του προσβάλουν ή δεν ακούγονται εύηχες.

Στην χώρα όπου η δίκη της Χρυσής Αυγής δεν λέει να τελειώσει ποτέ.

Στην χώρα όπου πάντα η δική μας άποψη είναι εξ ορισμού η ορθή σε σχέση με αυτή του άλλου.

Στην χώρα όπου πάντα ευθύνονται οι ξένοι και ποτέ εμείς.

Ο λυσσαλέος αγώνας που έκανε ολόκληρο το ημιθανές πολιτικό σύστημα να μην αλλάξει τίποτα, δικαιώνεται στα υπουργεία της αριστεράς.

Δυστυχώς, έχουμε πολλά να δούμε ακόμα.

Πολλά και άσχημα…

Λευτέρης Παπαστεργίου

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις