Μάριος Ξηρομερίτης

Μια ριζοσπαστική πρόταση για τον “Κλεισθένη”

Πρόταση για την αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση καταθέτει μέσω του Onlarissa.gr ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Μάριος Ξηρομερίτης.

Αναλυτικά το άρθρο του κ. Ξηρομερίτη: “Μια ριζοσπαστική πρόταση που μπορεί να αναγεννήσει την λειτουργία των Δήμων μέσα από την εκλογική διαδικασία. Είναι η Απλή Αναλογική το πρόβλημα;

Σήμερα η τοπική αυτοδιοίκηση λειτουργεί ως μια φθίνουσα συνέχεια των κομμάτων και της κεντρικής εξουσίας. Καταθέτω δημόσια την πρόταση  αυτή προς τον Υπουργό Εσωτερικών, την ΕΝΠΕ και ΠΕΔ  στα πλαίσια της διαβούλευσης και της κουβέντας που άνοιξε στην προσπάθεια να ΑΛΛΑΞΕΙ τον τρόπο λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης. Πρέπει να είμαστε θετικοί στις αλλαγές που γίνονται προς την σωστή κατεύθυνση που θα κάνει την Αυτοδιοίκηση πιο ισχυρή απέναντι στην κεντρική κομματική διοίκηση.

Γνωρίζουμε καλά τον χώρο της Αυτοδιοίκησης και  είναι πασιφανές το κακό που έχει γίνει από την κομματικοποίηση του 1ου Βαθμού της Αυτοδιοίκησης. Το σαθρό και βαθύτατα κομματικό καθεστώς που επικρατεί στους περισσότερους Δήμους της χώρας, αναγκάζει και οδηγεί πολλές φορές τους Δημότες σε απομόνωση και οι κομματικές παρατάξεις που βρίσκονται πίσω από Δημοτικές ομάδες πολλές φορές, περιχαρακώνονται και αποκλείουν ανθρώπινο δυναμικό και υγιείς δυνάμεις που δεν επιθυμούν κομματικά καλούπια και στεγανά. Μετεκλογικά οι παρατάξεις αυτές είναι δέσμιες των κομματικών τους δεσμεύσεων και σέρνουν όλα τα κακώς κείμενα του κομματικού κράτους και στην Αυτοδιοίκηση όπως συναλλαγές, ρουσφέτια, εξυπηρετήσεις , βολέματα ,αδιαφάνεια και αναξιοκρατία.

Δεν χρειάζεται να φτιάχνουμε παρατάξεις που να λειτουργούν στην κοινωνία διχαστικά . Και στα πλαίσια αυτά καταθέτουμε για μια ακόμα φορά μια πρόταση ριζοσπαστική σε ότι αφορά τον τρόπο εκλογής των Δημάρχων αλλά και των Δημοτικών Συμβούλων. Οι Δήμοι δεν έχουν ανάγκη την απλή αναλογική που έγινε σημαία της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση της με τον Κλεισθένη.  Προτείνουμε λοιπόν όλοι οι υποψήφιοι να βρεθούν στο ίδιο ψηφοδέλτιο χωρίς κομματικό καπέλωμα και διακρίσεις! Με κοινό ψηφοδέλτιο για τους Υποψηφίους Δημάρχους και με κοινό ψηφοδέλτιο για όλους  τους υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους.  Φαίνεται όμως ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ κάτι τέτοιο δεν το επιθυμεί. Θέλει να διατηρήσει το «μαντρί» της και να ικανοποιήσει τα αυτιά μέρους του κομματικού της ακροατηρίου. Αν είναι έτσι, τότε η απλή αναλογική πέθανε στον τοκετό της.

Σίγουρα δεν φοβόμαστε την απλή αναλογική και πιο βέβαιο δεν φοβόμαστε τις μεταρρυθμίσεις. Ζητάμε και θέλουμε τις μεταρρυθμίσεις αρκεί αυτές να είναι ειλικρινείς και να μην στραγγαλίζουν την Αυτοδιοίκηση ή να την υπονομεύουν και να την υποβιβάζουν .

Προτείνω λοιπόν κάνοντας παράλληλα  έκκληση για ουσιαστική μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση

Ενιαίο Ψηφοδέλτιο εκλογής Δημάρχου και Δημοτικών Συμβούλων

Φυσικά θα εκλέγονται ο πλειοψηφών δήμαρχος και με σειρά σταυρών οι σύμβουλοι.

Τα αυτονόητα πλεονεκτήματα της απλής και ανέξοδης αυτής μεταρρύθμισης που θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης ,διαφάνειας και αξιοκρατίας είναι:

  • Η αποφυγή κομματικών και κοινωνικών αντιπαραθέσεων
  • Κοινωνική συνοχή και αξιοποίηση δυνάμεων που συστηματικά απέχουν από την απαξιωμένη πολιτική ζωή.
  • Δημοκρατική και αξιοκρατική επιλογή Δημάρχου αλλά και Δημοτικών Συμβούλων
  • Σπάσιμο κάθε πελατειακού δεσμού.
  • Πολυσυλλεκτικότητα και δημοκρατική-αναλογική εκπροσώπηση όλων των κοινωνικών ομάδων.
  • Περιορισμό των δαπανών .
  • Αυτεξούσιο και πραγματική αυτοδιάθεση εφόσον κοπεί ο ομφάλιος λώρος με τα κόμματα την εξουσία και ότι αυτό συνεπάγεται.

Θα ήταν καλό στις  σημαντικές επιτροπές των ΟΤΑ όπως είναι η Οικονομική επιτροπή για παράδειγμα,  να πλαισιώνονται και από μη αιρετούς , αναγνωρισμένους κοινωνικά ή από θεσμικούς φορείς ώστε να ενισχύεται η διαφάνεια των επιτροπών και φυσικά να αποκτήσουν και αυτές πιο ουσιαστικό ρόλο στη διοίκηση .

Καταργείται έτσι το προσωποκεντρικό μοντέλο του Δημάρχου και αναλαμβάνει ουσιαστικό ρόλο η συλλεκτική δυναμική του Δημοτικού Συμβουλίου όπως γίνεται σε άλλες Ευρωπαϊκές  χώρες. Το μοντέλο που ζήσαμε και ζούμε είναι παρελθόν και όπως βλέπουμε και στον Δήμο μας, φρενάρει το όχημα της Αυτοδιοίκησης ενώ παράλληλα δημιουργεί  μειοψηφίες που παίρνουν αποφάσεις λαθεμένες εις βάρος του κοινού συμφέροντος ή μειοψηφίες που αδυνατούν να παράγουν έργο με υπεραξία για τον τόπο μας.”

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες