Λευτέρης Παπαστεργίου

Κύριε ελέησον…

«Είναι βαθιά συντηρητικός και φλερτάρει επικίνδυνα με τον ακροδεξιό λαϊκισμό σε κάθε ουσιαστικό βήμα που κάνει αυτή η κυβέρνηση σε ζητήματα που αφορούν ανθρώπινα δικαιώματα… Η ΝΔ του Μητσοτάκη μπορεί αν θέλει να μας παραδώσει εδώ άλλο ένα μάθημα για το ποιος είναι πραγματικά λαϊκιστής και λογαριάζει μόνο το πολιτικό κόστος και ποιος είναι φιλελεύθερος στην πράξη, με την κοινωνική διάσταση του όρους. Ποιος είναι προοδευτικός και ποιος είναι συντηρητικός. Δικαίωμα του Μητσοτάκη να το κάνει αυτό. Τον ευχαριστούμε γιατί καθαρίζει το τοπίο…»

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ολοκληρώνει με τον τρόπο αυτό την επίθεσή του προς τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, μιλώντας από το βήμα της βουλής, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, με το οποίο δίνεται η δυνατότητα αναδοχής παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια. Οι τρομερές ειδήσεις που ακολούθησαν (Επίσκεψη Κάρολου, Eurovision, τελικός κυπέλλου Ελλάδας), όπως ήταν φυσικό, επισκίασαν την παραπάνω τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, η οποία όμως, έδωσε, ξανά, την ευκαιρία, έστω και για λίγο, να διαιρεθεί η ελληνική κοινωνία και η πολιτική ζωή.

Τι θέση παίρνει η επιστήμη για το συγκεκριμένο ζήτημα; Ποιες οι δομές του ελληνικού κράτους, ώστε να στηριχθεί μια τέτοια απόφαση; Τι κοινωνικές διαστάσεις έχει ένα τέτοιο νομοσχέδιο; Και, τελικά, ποιος είναι φιλελεύθερος και ποιος λαϊκιστής σ’ αυτή τη χώρα;

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα να διαδεχθεί στο βήμα της βουλής τον βουλευτή των ΑΝΕΛ, με την ψήφο του οποίου ο ίδιος κυβερνάει, και ο οποίος είχε δηλώσει, λίγη ώρα νωρίτερα πως η ομοφυλοφιλία είναι το ίδιο πράγμα με την… παιδεραστία!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είδε για μια ακόμη φορά την κοινοβουλευτική του ομάδα να διαιρείται και τους πρώην Πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά να απουσιάζουν από την σχετική συζήτηση και την επίμαχη ψηφοφορία.

Η Φώφη Γεννηματά αντιμετώπισε το «τείχος» Βενιζέλου, ο οποίος έδωσε, ουσιαστικά, γραμμή, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν χρειάστηκε να περιμένει την όποια συζήτηση στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής για να ανακοινώσει τις αποφάσεις του.

Τέλος, υπέρμαχοι των σταλινικών εγκλημάτων χαρακτηρίζονται άνετα «φιλελεύθεροι», σύμφωνα με την προσέγγιση του Πρωθυπουργού, λόγω της απόφασής τους να στηρίξουν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Όσες φορές, και τώρα και στο παρελθόν, έγιναν προσπάθειες φιλελευθεροποίησης της νομοθεσίας, σε θέματα που αγγίζουν ευαίσθητες κοινωνικές, και όχι μόνο, χορδές, το αποτέλεσμα ήταν πάντοτε το ίδιο. Κανείς δεν αναδείκνυε τις βασικές πτυχές του θέματος, καμία συζήτηση δεν άνοιγε ουσιαστικά. Το μόνο ίδιο ήταν πως σχεδόν όλοι κρύβονταν κάτω από την σκιά της εκκλησίας, η οποία έβγαινε πάντοτε κατηγορηματικά αντίθετη.

Σεβαστός ο ρόλος της, σεβαστή και η άποψή της. Στο σημείο αυτό όμως ξεκινάει το βασικό πρόβλημα του Πρωθυπουργού. Ποια η άποψή του για τον διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας; Ήταν αυτός που είχε δεσμευτεί στους Έλληνες πολίτες στο παρελθόν, πως θα προχωρούσε στον διαχωρισμό, εφόσον γίνει κυβέρνηση. Στο ίδιο σημείο ακριβώς ξεκινάει και το πρόβλημα του προέδρου της ΝΔ. Εφαρμόζεις την φιλελεύθερη ατζέντα ή κρατάς τις ισορροπίες στο εσωτερικό της παράταξής σου;

Δυστυχώς, η αλήθεια είναι πως η εκκλησία, ακόμα και σήμερα, είναι σε θέση να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη σταυροδοσία των βουλευτικών εκλογών, πράγμα που σημαίνει πως πολύ δύσκολα θα ορθωθούν φωνές και θα εφαρμοστούν πολιτικές που δεν θα έχουν τη συγκατάθεσή της. Μάλιστα, δεν χρειάζεται να ξεχνούμε την επίσημη δήλωση του προέδρου των ΑΝΕΛ κ. Πάνου Καμμένου πως αν του το ζητούσε ο Αρχιεπίσκοπος, εκείνος θα έριχνε την κυβέρνηση! Βέβαια, όπως είναι γνωστό, κάτι τέτοιο δεν χρειάστηκε, αφού ο ίδιος ο Πρωθυπουργός προχώρησε άμεσα στην καρατόμηση Φίλη, φιλώντας συγκαταβατικά το χέρι της ιεραρχίας.

Λίγους μήνες πριν την ολοκλήρωση του τελευταίου μνημονίου, η κουβέντα στη χώρα έχει ανάψει: τι θα γίνει μετά τις 20 Αυγούστου; Μεταμνημονιακές σκληρές επιτηρήσεις ή καθαρές έξοδοι στις αγορές και πράσινα άλογα; Νομίζω πως θα είχε ένα ενδιαφέρον να ερωτηθεί και ο Αρχιεπίσκοπος. Ίσως αυτός να ήταν ο τρόπος με τον οποίο θα επιτυγχάνονταν η πολιτική συναίνεση που τόσο λείπει από την χώρα…

Λευτέρης Παπαστεργίου

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες