Θωμάς Ρετσιάνης

Δεν είμαστε φωτογραφίες

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Βίτσας ανακοίνωσε προ ολίγων ημερών τη θεσμοθέτηση εθνικού μητρώου Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ( ΜΚΟ ) , ώστε ”να σταματήσει επιτέλους και το παιχνίδι με το χρήμα που διακινείται στο όνομα των προσφύγων και μεταναστών”, ‘οπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Συνέχισε την ανάλυσή για το προσφυγικό πρόβλημα λέγοντας πως κάποιοι στην Ευρώπη θέλουν την Ελλάδα αποθήκη ψυχών.Και κάπου εκεί τελείωσαν και αυτές οι δηλώσεις του αρμόδιου επί του θέματος Υπουργού. Όλα καλά και τακτοποιημένα.

Παραδοχές:

  1. Υπάρχει παιχνίδι με το χρήμα που διακινείται στο όνομα των προσφύγων και μεταναστών.Για την ακρίβεια υπάρχει ”και” παιχνίδι
  2. Στο παιχνίδι εμπλέκονται οι ΜΚΟ με πρωταγωνιστικό ρόλο
  3. Για να σταματήσει το παιχνίδι πρέπει να θεσμοθετηθεί μητρώο ΜΚΟ
  4. Δεν υπάρχει μητρώο ΜΚΟ
  5. ”Κάποιοι” στην Ευρώπη πάλι έχουν βάλει στο μάτι την Ελλάδα και θέλουν να την κάνουν αποθήκη ψυχών.

Ας δούμε τώρα κάποια δεδομένα

  1. Ο κ. Βίτσας είναι ο Υπουργός Μεταναστατευτικής Πολιτικής. Πριν διαδεχθεί τον κ. Μουζάλα στη θέση αυτή, ήταν Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Η κυβέρνηση είναι και στις δύο περιπτώσεις η ίδια, δηλαδή ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
  2. Το Υπουργείο Μεταναστατευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχουν δομικές αρμοδιότητες στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.Μάλιστα,σε επίπεδο κονδυλίων το ΥΠΕΘΑ έρχεται πρώτο με 88,88 εκατομυρια ευρώ το 2016 σε σχέση με τα 8,61 εκατομμύρια ευρώ του ΥΜΠ
  3. Ο κ. Μουζάλας ανέλαβε Αν. Υπουργός Μεταναστατευτικής Πολιτικής στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της κ. Θάνου και συνέχισε ως Υπουργός στην κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου-περίοδος Β’. Στην κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου-περίοδος Α’ Αν. Υπουργός  Μεταναστατευτικής Πολιτικής διετέλεσε η κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου.Η κυβέρνηση είναι και στις δύο περιπτώσεις η ίδια, δηλαδή ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
  4. Ο κ. Μουζάλας όταν πρωτοανέλαβε ,είχε να αναμετρηθεί με τη μνημειώδη φράση της προκατόχου του ότι ”οι πρόσφυγες λιάζονται στην πλατεία’ ,καθώς και με το παρελθόν του ως ιδρυτικού και ενεργού στελέχους μεγάλης ΜΚΟ.
  5. Ο κ. Μουζάλας ξεκινώντας το έργο του και διαπιστώνοντας τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος ,αρχικώς προσπάθησε να ισορροπήσει μεταξύ της παλιάς και της νέας του ιδιότητας. Από την μία φωτογραφιζόταν με κόκκινο σωσίβιο να χορεύει χορό κυκλωτικό με Ευρωπαίους αξιωματούχους (ναι, υπάρχουν και καλοί Ευρωπαίοι,τώρα) σε παραλία της Λέσβου δίνοντας μήνυμα ελπίδας και κουράγιου, και από την άλλη σε συνεντεύξεις του παραδεχόταν πως είχε υποεκτιμήσει το πρόβλημα,πως τελικά δεν είναι τα πράγματα τόσο απλά όσο φαινόταν έξω από τον χορό,όταν δηλαδή ήταν ένας ακτιβιστής που δρούσε καταγγέλοντας την εξουσία.
  6. Ο κ. Μουζάλας ,όσο περνούσαν οι μήνες στην εξουσία και όσο πιο αναποτελεσματικός αποκαλυπτόταν πως είναι,τόσο πιο επιθετικός γινόταν. Άρχισε να καταγγέλει κακοδιαχείριση από τις ΜΚΟ,άρχισε να καταγγέλει κακοδιαχείριση από την Αυτοδιοίκηση,άρχισε να καταγγέλει συμπεριφορές και νοοτροπίες πολιτικών και πολιτών,άρχισε να καταγγέλει την Ευρώπη. Τον μόνο που δε σκέφτηκε να καταγγείλει ήταν τον εαυτό του. Και αν στα πρώτα είχε μερικό δίκιο,στο τελευταίο θα έβρισκε την απόλυτη δικαίωση. Γιατί ,όπως έγραφε ο Διονύσης Χαριτόπουλος στο “Εγχειρίδιο βλακείας”, τον βλάκα τον παραμονεύει η έκπληξη ,αλλά φαίνεται πως ο κ. Μουζάλας δεν είναι βλάκας,άρα προς τί η έκπληξη;
  7. Ο κ. Μουζάλας έφτασε λοιπόν να λέει πως ”θαυματουργοί δεν είμαστε” , πως ”συμβαίνουν αυτά” ,πως ” αισθάνομαι βαρύτατη ευθύνη τους ανθρώπους που ξεχειμωνιάζουν στο κρύο” (αλλά δεν κάνω τίποτα φυσικά) και μπήκε επαξίως στο πάνθεον των στελεχών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ των απίστευτων δηλώσεων .Και δυστυχώς δεν μπήκε ως βλάκας. Αυτό θα ήταν μια κάποια παρηγοριά.
  8. Ο κ. Μουζάλας λίγο πριν αποχωρήσει από την Κυβέρνηση ,συνέδεσε το όνομά του και με την υπόθεση του ασύλου των Τούρκων στρατιωτικών,καθώς ήταν αυτός που υπέγραψε την αίτηση αναίρεσης και είπε πως υπάρχουν «βάσιμες ενδείξεις ότι οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί είναι πραξικοπηματίες». Καμία λοιπόν αμφιβολία,γνήσιος εκπρόσωπος της πολιτικής Τσίπρα,άξιο στέλεχος μίας κυβέρνησης που με πολιορκητικό κριό το ηθικό πλεονέκτημα εγκατέστησε μία πρωτοφανώς ανήθικη κυβερνητική πρακτική.
  9. Για την ιστορία, ο δικαιωματιστής-ακτιβιστής κ.Μουζάλας έιχε το θράσος να θέσει υποψηφιότητα για Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΕΕ . Η υποψηφιότητά του ήρθε 4η μεταξύ 7 άλλων και δεν προκρίθηκε στο στάδιο της τελικής εκλογής.
  10. Η κ. Χριστοδουλοπούλου είχε να αναμετρηθεί με τον εαυτό της,οπότε ισοπαλία και τώρα αναπαύεται στον Προεδικό της Βουλής Θώκο ως Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.
  11. Τόσο ο κ. Βίτσας και ο κ. Μουζάλας όσο και η κ. Χριστοδουλοπούλου υιοθέτησαν με την ίδια ευκολία την ίδια ρητορεία. Οι προηγούμενοι πνίγανε τους πρόσφυγες στο Αιγαίο,οι προηγούμενοι στοιβάζανε τους μετανάστες στο κολαστήριο της Αμυγδαλέζας, οι προηγούμενοι δε διέθεταν καμία ευαισθησία και κανένα σεβασμό προς την ανθρώπινη ζωή ,την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των προσφύγων.Επιπρόσθετα, η Ευρώπη έφταιγε ,οι Ευρωπαίοι έφταιγαν ,κάποιοι ξένοι έφταιγαν.
  12. Βρεθήκαν όλοι προ εκπλήξεως. Και συνεχίζουν να καταγγέλουν.Τώρα είναι η σειρά του κ. Βίτσα να καταγγείλει. Με συγχωρείτε,να διοικήσει το Υπουργείο εννοώ.
  13. Μη ξεχνάμε. Πρωθυπουργός είναι ο κ. Τσίπτρας. Από τον Ιανουάριο του 2015

Συμπεράσματα

  1. Ο κ. Βίτσας, αντί να προαναγγέλει θεσμοθέτηση μητρώου ΜΚΟ ,πρέπει να μας πει γιατί δεν έγινε μέχρι τώρα.Επίπλέον να μας εξηγήσει αν μια γραφειοκρατική διαδικασία ,το μητρώο δηλαδή ,αρκεί για να σταματήσει το παιχνίδι του χρήματος. Ουσιαστικά όμως πρέπει να σταματήσει τον αποπροσανατολισμό που τόσο ωραία και γλαφυρα επιχειρεί και να μιλήσει για τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος.

Η μία διάσταση είναι πως το κράτος δεν μπορεί να παρέμβει στη διαχείριση των κονδυλίων που δίδονται σε οργανισμούς και ΜΚΟ  και πως αυτά τα κονδύλια είναι παραπάνω από όσα λαμβάνει το ίδιο το κράτος ως βοήθεια από την ΕΕ. Το γνωρίζει αυτό ο Υπουργός και ακριβώς εκεί βασίζεται η στρέβλωση της πραγματικότητας που μας επικοινωνεί.Για να εξηγηθώ.Διαπιστώνεται κακοδιαχείριση και κατασπατάληση ουσιαστικά χρήματος που προορίζεται για συγκεκριμένο σκοπό.Ο αρμόδιος  Υπουργος παραδέχεται το γεγονός και αντί να μιλήσει για την ουσία,παρουσιάζει μονοδιάστατα  το πρόβλημα και ρίχνει την ευθύνη αλλού.Δε μιλάει για το χρήμα που διαχειρίζεται το κράτος.Μιλάει για το άλλο χρήμα.Δεν μας λέει όμως γιατί οι ΜΚΟ λαμβάνουν παραπάνω κονδύλια,λες και η Ελλάδα είναι τριτοκοσμική χώρα,χωρίς κυβέρνηση,χωρίς δομές και υποδομές,χωρίς δίκτυο διοίκησης,χωρίς φερεγγυότητα.

Η άλλη διάσταση είναι πως το κράτος είναι ανίκανο να ελέγξει τα όποια κονδύλια διαθέτει το ίδιο.

  1. Ο ρόλος του κακού Ευρωπαίου, αυτοί οι κάποιοι πάντα και παντού υπάρχουν, πάντα και παντού φταίνε. Κάποτε ήταν η Τρόικα εξωτερικού και εσωτερικού. Μετά το δημοψήφισμα η Τρόικα έγινε οι Θεσμοί, ενώ όλως παραδόξως η Τρόικα εσωτερικού πότε δεν αποκαλέστηκε Θεσμοί εσωτερικού,έμεινε Τρόικα.Θα μου πεις πως αυτό αφορούσε στα μνημόνια. Όχι. Είναι δομικό στοιχείο του πυρήνα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και βρίσκει εφαρμογή και στο προσφυγικό. Έτσι, αφού τελέιωσε η ισχύς του επιχειρήματος πως ”οι άλλοι τους πνίγανε” ,η κυβέρνηση στράφηκε εναντίον ”κάποιων” που δε δίνουν χρήματα εκεί που πρέπει και επιπρόσθετα σαδιστικά θέλουν την Ελλάδα μας αποθήκη ψυχών.Πάντα κάποιος άλλος φταίει.
  2. Φαίνεται λοιπόν πως σε δύο απλές προτασούλες ο κ. Βίτσας όχι μόνο συνόψισε την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πάνω στο κορυφαίο θέμα του προσφυγικού ,αλλά έδωσε και την ”υπόσχεση” πως αυτή θα συνεχιστεί έτσι απαρέγκλιτα. Και αυτό μάλιστα χωρίς καν να αγγίξει επικίνδυνες αναλύσεις για τα γενεσιουργά αίτια του προβλήματος,για τις μεσο-μακροπρόθεσμες γεωοπολιτικες και οικονομο-κοινωνικές συνέπειες, για την συνολική στάση του δυτικού πολιτισμού απέναντι σε ένα οικουμενικό πρόβλημα. Για αυτό είναι εύκολο να υπόσχεται μητρώο ΜΚΟ και είναι θλιβερά αδιανόητο πως ούτε αυτό δεν μπορεί να κάνει.
  3. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προσπαθεί να κερδίσει το παιχνίδι πλειοδοτώντας στο περίφημο ηθικό πλεονέκτημα. Να το λάθος.Ακόμα ένα λάθος για την ακρίβεια. Ήθελε πιο πολύ ο κ. Μουζάλας από τους προηγούμενους (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) να σωθεί ο μικρός Αϊλάν; Η φωτογραφία του νεκρού νηπίου είναι η αλήθεια ενός πολέμου και εμείς καλούμαστε να διαχειριστούμε αυτήν την αλήθεια.Δεν είναι προπαγάνδα,δεν είναι ο καλυμμένος από πετρέλαιο κορμοράνος του Περσικού Κόλπου. Και τί κάνει η κυβέρνηση; Τίποτα. Περιμένει μιάν άλλη φωτογραφία,την περίφημη αυτή με τις γλυκύτατες γιαγιάδες της Λέσβου που ταίζουν και περιποιούνται ένα βρέφος .Και εδώ έχουμε μια αλήθεια. Την αλήθεια της ανθρωπιάς,της αγάπης,της αλληλεγγύης.Και τί κάνει η κυβέρνηση; Κρατάει τη δεύτερη και προχωράει με ελπίδα. Είναι λάθος; Ναί,αν ξεχάσεις την πρώτη είναι λάθος.Κι αν δεν κάνεις τίποτα να μην ξανασυμβεί η πρώτη είναι έγκλημα. Και κάπως έτσι,με τις γιαγιάδες και τα σωσίβια τα κόκκινα ”ξεχαστήκαμε”. Και φτάσαμε στις εικόνες εξαθλίωσης των προσφύγων σε Μόρια και Ειδομένη, σε εικόνες ντροπής αδύναμων ανθρώπων στα χιόνια και τις λάσπες. Το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης δε μπορεί να τους ζεστάνει.Αλλά ”συμβαίνουν αυτά” κ. Μουζάλα
  4. Δεν υπάρχουν μόνο οι γιαγιάδες της Λέσβου, ούτε μόνο οι απατεώνες που χρεώνουν 2 ευρώ τη φόριση του κινητού του σαστισμένου πρόσφυγα. Δεν υπάρχουν μόνο οι ηρωικοί διασώστες, ούτε μόνο οι εγκληματίες σωματέμποροι.  Δεν είμαστε ρεπορταζ, ούτε θέμα της επικαιρότητας. Δεν είμαστε φωτογραφίες.

Θωμάς Δ. Ρετσιάνης – Μαιευτήρας-Γυναικολόγος

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες