ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έκθεση εικαστικού βιβλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Λαρισας

Στον εκθεσιακό χώρο της Δημόσιας Κεντρικής βιβλιοθήκης Λάρισας «Κ. Κούμας» λειτουργεί έκθεση εικαστικού βιβλίου από 23 Απριλίου έως 7 Μαΐου 2018. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση είναι ο Κύριλλος Σαρρής, ιατρός και εικαστικός, και η Ιφιγένεια Σδούκου, εκπαιδευτικός και εικαστικός. Οι δημιουργοί φέρουν σε επαφή το κοινό με το εικαστικό βιβλίο, που αποτελεί μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης που χρησιμοποιεί τη δομή ή τη λειτουργία του «βιβλίου» ως έμπνευση.

Τα «βιβλία καλλιτεχνών» (artistsbooks), όπως λέγονται αλλιώς, είναι έργα τέχνης και αποτελούν πρόκληση, τόσο στο συμβατικό τρόπο ανάγνωσης, όσο και στον ορισμό, την κατανόηση και τη διακίνηση του έργου τέχνης. Οι εικαστικοί, με τον τρόπο αυτό, ενθαρρύνουν τους αναγνώστες να ξανασκεφτούν τη φύση του βιβλίου και να το «διαβάσουν» με νέους και απροσδόκητους τρόπους. Ενσωματώνουν στα έργα τους την τυπογραφία, το bookmaking, τον σχεδιασμό, την ζωγραφική, την γραφιστική, την δημιουργική γραφή και τα ψηφιακά μέσα.

«Χρησιμοποιώ το βιβλίο», λέει ο Κύριλλος Σαρρής, «σαν μορφή τέχνης γιατί έχω την πεποίθηση ότι η ίδια η τέχνη σήμερα δεν αποτελεί συστατικό στοιχείο της κοινωνικής ζωής. O πολιτισμός είναι προσωπική υπόθεση καθενός, όπως η ανάγνωση ή το ξεφύλλισμα ενός βιβλίου.Όταν αποφάσισα να δείξω τα βιβλία μου, προσέκρουσα στην αντίφαση ανάμεσα στην προσωπική χρήση των έργων-βιβλίων, όπως την κωδικοποιεί ο ClivePhillpot, και στον δημόσιο χαρακτήρα του όλου εγχειρήματος. Προσπάθησα να υπερκεράσω την αντίφαση, τουλάχιστον εν μέρει, επιννοώντας τρεις τρόπους «εικονικής» ανάγνωσης.Η εικονική αυτή ανάγνωση περιλαμβάνει μια βίντεο- εγκατάσταση, που αποτελείται από δύο οθόνες προβολής:Στη μια, απαγγέλλονται αποσπάσματα από το βιβλίο του UlyssesCarrion, H νέα τέχνη να φτιάχνεις βιβλία· στην άλλη, φυλλομετρώ τα βιβλία μου. Επίσης παραθέτω εν σειρά τις εικόνες των σελίδων τριών από τα βιβλία μου: Το  ταξίδι μιας τελείας, A rebours, a rebours, και Σημειώσεις για τη Mορφή και το Περιεχόμενο, με τη μορφή ειληταρίων».

Στην ίδια έκθεση περιλαμβάνεται έργο της Ιφιγένειας Σδούκου με θέμα: Εικαστική  εγκατάσταση- Installation, πάνω στο ποίημα «Θεσσαλία» της Στέλλας Νταβαρούκα (Τextileart). Το ποίημα είναι κεντημένο σε ύφασμα που θυμίζει ειλητάριο αποθηκευμένο σε βαλιτσάκι. Επίσης,  η έκθεση περιλαμβάνει 8 εικονογραφημένες σελίδες του ίδιου ποιήματος (μελάνια και μολύβι).

Χορηγός της εκδήλωσης είναι το «Plaisio», που συνέβαλε,με την πολύτιμη προσφορά του κατάλληλου ηλεκτρονικού εξοπλισμού, στην ολοκλήρωση της βιντεο – εγκατάστασης, απαραίτητου στοιχείου της Έκθεσης.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 15.00-20.00 Τρίτη-Παρασκευή 10.00-14.00

Περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση 28ης Οκτωβρίου 9 και στο τηλέφωνο 2410531973.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις