ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Διπλής κυκλοφορίας μέχρι το Φθινόπωρο η οδός Κύπρου – Δείτε τις αλλαγές που έρχονται

Σημαντικές αλλαγές στην κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της Λάρισας θα φέρει η επικείμενη έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο της ερχόμενης Πέμπτης, της μελέτης της προσωρινής εργοταξιακής σήμανσης κατασκευής του έργου «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ» του Δήμου Λαρισαίων.

Μεταξύ αυτών προτείνεται η μετατροπή τμήματος της οδού Κύπρου, από το ύψος της Παπαναστασίου μέχρι την Ολύμπου, σε οδό διπλής κυκλοφορίας μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα, δηλαδή μέχρι το ερχόμενο Φθινόπωρο.

Αναλυτικότερα, η μελέτη προτείνει κατά την διάρκεια των εργασιών τα εξής:

  1. Τον ολικό αποκλεισμό της κυκλοφορίας οχημάτων στα τμήματα των οδών: i) ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ από την οδό Ολύμπου έως την οδό Φιλελλήνων (Ρ-8, Ρ-50δ), ii) ΔΗΜΗΤΡΑΣ, από την οδό Βύρωνος έως την οδό Βενιζέλου (Ρ-8, Ρ-50α) και iii) ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ, από την οδό Βενιζέλου έως την οδό Κύπρου (Ρ-8).
  2. Την προσωρινή άρση της μονοδρόμησης στο τμήμα της οδού ΚΥΠΡΟΥ από την οδό ΟΛΥΜΠΟΥ έως την οδό ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ. Η οδός Κύπρου, στο συγκεκριμένο τμήμα της, θα είναι διπλής κυκλοφορίας κατά την διάρκεια της κατασκευής του έργου (Κ-24, Ρ-32[30], πληροφοριακές πινακίδες ενημέρωσης κατεύθυνσης με εισαγωγή σημάτων του ΚΟΚ).
  3. Την απαγόρευση της δεξιάς στροφής της οδού ΟΛΥΜΠΟΥ στην συμβολή της με την οδό Κύπρου όλων των οχημάτων εκτός των Αστικών Λεωφορείων, Ταξί, Οχημάτων Φορτοεκφόρτωσης και Οχημάτων Έκτακτης Ανάγκης (Ρ-28, Πρ-1).
  4. Τον διαχωρισμό των δύο προσωρινών, αντίθετων κατευθύνσεων, κυκλοφοριακών ρευμάτων της οδού ΚΥΠΡΟΥ από την οδό ΟΛΥΜΠΟΥ έως την οδό ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ με την τοποθέτηση είτε στοιβαζόμενων μπαριέρων τύπου NewJersey, είτε διαχωριστικών μπαριέρων τύπου StrongWall, έτσι ώστε η κάθετη διάβαση των πεζών της οδού Κύπρου να γίνεται αποκλειστικά και μόνο από τις σηματοδοτούμενες διαβάσεις (φανάρια).
  5. Τη μεταφορά της πιάτσας των ΤΑΞΙ από την οδό ΟΛΥΜΠΟΥ στο τμήμα της οδού ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ από την οδό Αμαλίας έως την οδό Ολύμπου.
  6. Την απαγόρευση της αριστερής στροφής της οδού ΑΜΑΛΙΑΣ στην συμβολή της με τις οδούς Βενιζέλου – 31ης Αυγούστου όλων των οχημάτων εκτός των Αστικών Λεωφορείων, Ταξί, Οχημάτων Φορτοεκφόρτωσης και Οχημάτων Έκτακτης Ανάγκης (Ρ-27, Πρ-1).
  7. Την απαγόρευση της αριστερής στροφής της οδού ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ στην συμβολή της με την οδό Ολύμπου όλων των οχημάτων εκτός των Αστικών Λεωφορείων, Ταξί, Οχημάτων Φορτοεκφόρτωσης και Οχημάτων Έκτακτης Ανάγκης (Ρ-27, Πρ-1).
  8. Την ενημέρωση σε όλες τις οδούς πρόσβασης (ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ, ΚΥΠΡΟΥ, ΑΜΑΛΙΑΣ, ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ, 23ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, Λ. ΚΑΤΣΩΝΗ, 31ΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ) των οδών Βενιζέλου –Φιλελλήνων και Δήμητρας για την εκτέλεση εργασιών σε αυτές και το κλείσιμο αυτών (Κ-20, πληροφοριακές πινακίδες ενημέρωσης Οδός Βενιζέλου Κλειστή, εργοταξιακού τύπου).

Mε προσωρινή σήμανση σύμφωνη με την Τεχνική Έκθεση και τα Σχέδια που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της μελέτης, λαμβανομένων υπόψη των κάτωθι παρατηρήσεων οι οποίες έχουν ως εξής:

Οι αναγκαίες παρεμβάσεις για την υλοποίηση των εν λόγω κυκλοφοριακών ρυθμίσεων (π.χ. 
τοποθέτηση κατάλληλης οριζόντιας & κατακόρυφης σήμανσης, χρήση κατάλληλων υλικών κλπ) θα είναι σύμφωνες με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, με τις προδιαγραφές του ΟΜΟΕ- ΣΕΕΟ και τις ισχύουσες ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Να διασφαλίζεται η πρόσβαση σε πεζούς που χρησιμοποιούν την οδό και ιδιαίτερα των ατόμων με
κινητικά προβλήματα (θα πρέπει να καλύπτονται οι απαιτήσεις που προκύπτουν από τις 
ισχύουσες διατάξεις για τα ΑΜΕΑ).

Να εξασφαλιστεί η συντήρηση (τακτική & έκτακτη) της σήμανσης ώστε να διασφαλιστεί ότι θα 
παραμένει σε καλή κατάσταση καθ’ όλη τη χρονική διάρκεια εφαρμογής των ρυθμίσεων, όπως προβλέπεται από την σχετική νομοθεσία. Προς τούτο αλλά και για να διασφαλιστεί αποδεκτό επίπεδο λειτουργίας να γίνεται συστηματική επιτήρηση τόσο της σήμανσης όσο και της ασφάλειας με κατάλληλη οργάνωση και προγραμματισμό των εκάστοτε αναγκαίων ενεργειών από τον ανάδοχο του έργου και έλεγχο από την επιβλέπουσα υπηρεσία.

Η Μόνιμη υφιστάμενη σήμανση η οποία έρχεται σε σύγκρουση με αυτήν που προτείνεται θα πρέπει να καλυφθεί ώστε να αποφεύγεται η σύγχυση των χρηστών του οδικού δικτύου κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες (ημέρα-νύχτα).

Να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος εργοταξιακός φωτισμός στην περιοχή των έργων και ειδικότερα την νύχτα.

Σε κάθε περίπτωση οι προτεινόμενες προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις πρέπει να υποστηρίζουν την ταχεία και ασφαλή διέλευση οχημάτων έκτακτης ανάγκης (ασθενοφόρα, πυροσβεστική, περιπολικά αστυνομίας).

Να ληφθεί υπόψη όπου απαιτείται η εφαρμογή του παραρτήματος Β, Μέτρα αντιστήριξης σε παρόδια σκάμματα, Γεφύρωσης σκαμμάτων (σελ.13579 έως 13586 ,ΦΕΚ 905Β/20-05-2011).

Να διατηρούνται επαρκή τα μέτρα ρύθμισης της κυκλοφορίας, όταν οι δραστηριότητες στις ζώνες εργοταξίου, παύουν να ισχύουν για οποιονδήποτε λόγο.

Μετά το πέρας των εργασιών (ολοκλήρωση του έργου) οι εργοταξιακές πινακίδες και άλλα μέσα εργοταξιακής σήμανσης (π.χ. η διαγράμμιση, τα μάτια της γάτας, κλπ) δεν επιτρέπεται να παραμένουν στην περιοχή. Η αφαίρεση της εργοταξιακής σήμανσης και ασφάλειας θα πρέπει να εκτελεστεί σε ώρες μειωμένου κυκλοφοριακού φόρτου και με επίβλεψη των οργάνων του φορέα του έργου, επαναφέροντας ακέραια την πρότερη σήμανση του οδικού δικτύου της περιοχής.

Να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη είσοδος – έξοδος των κατοικιών και καταστημάτων.

Σε περίπτωση ανάγκης τροποποίησης της κυκλοφοριακής ρύθμισης, ο ανάδοχος διακόπτει προσωρινά τις εργασίες και υποβάλλει εκ νέου την τροποποιημένη κυκλοφοριακή ρύθμιση για 
έγκριση.

Οι ως άνω προτεινόμενες προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα έχουν χρονική διάρκεια η 
οποία θα καθοριστεί από τις αρμόδιες αρχές αστυνόμευσης της οδού με δυνατότητα παράτασης κατόπιν σχετικού αιτήματος. Σε περίπτωση που απαιτηθεί οποιαδήποτε παράταση του χρόνου, αυτή θα χορηγείται από τις αρχές αστυνόμευσης της οδού, και εφόσον δεν έχουν τροποποιηθεί τα τεχνικά στοιχεία της εφαρμοζόμενης μελέτης δεν θα απαιτείται πρόσθετη συναίνεση μας.

Η εγκατάσταση της προσωρινής σήμανσης και η απομάκρυνσή της θα γίνει με ευθύνη & έξοδα του αναδόχου και με την επίβλεψη των οργάνων του φορέα του έργου.

Να υπάρξει συντονισμός με τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως οργανισμούς επείγουσας ανάγκης (πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, κλπ) προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κυκλοφοριακές συνθήκες που δημιουργούνται. Παράλληλα να προηγηθεί η κατάλληλη και έγκαιρη ενημέρωση των χρηστών του οδικού δικτύου της περιοχής του εργοταξίου.

Με την παρούσα εισήγηση για έγκριση της προσωρινής και εργοταξιακής σήμανσης επί των οδών Βενιζέλου – Φιλελλήνων και Δήμητρας δεν νομιμοποιούνται τυχόν παράνομες ενέργειες ούτε υποκαθίστανται άλλες αδειοδοτήσεις & εγκρίσεις που τυχόν απαιτούνται για την υλοποίηση των εν λόγω παρεμβάσεων και την κατασκευή του υπόψη έργου (π.χ. άδεια εκτέλεσης εργασιών από το τμήμα Οδοποιίας κλπ.).

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις