ΛΑΡΙΣΑ

Κέλλας: 11 μήνες απλήρωτοι εκπαιδευτικοί και σύμβουλοι σε σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας

Το θέμα “των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών και των συμβούλων των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και έντεκα μήνες”, φέρνει στη Βουλή, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, με ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου.

Την ερώτηση, με πρώτη υπογράφουσα την Τομεάρχη Παιδείας της ΝΔ, κ. Νίκη Κεραμέως, συνυπογράφουν ακόμη, οι αν. Τομεάρχες Παιδείας, βουλευτές Ν. Καστοριάς και Ν. Αργολίδας κκ. Μαρία Αντωνίου και Γιάννης Ανδριανός, αλλά και ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης κ. Κώστας Γκιουλέκας.

Οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει “πότε θα αποπληρωθούν τα δεδουλευμένα της προηγούμενης σχολικής χρονιάς και θα αρχίσουν οι πληρωμές για την τρέχουσα, αν θα αποδοθούν ευθύνες για την πολύμηνη καθυστέρηση στις πληρωμές των αμοιβών και των ασφαλιστικών εισφορών και αν θα ληφθούν τα ενδεδειγμένα μέτρα, ώστε τέτοια φαινόμενα να μην επαναληφθούν στο μέλλον”.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί και οι σύμβουλοι των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) συνεχίζουν να παραμένουν απλήρωτοι για την προηγούμενη σχολική χρονιά, δηλαδή η καθυστέρηση πληρωμής τους αγγίζει τους έντεκα μήνες, ενώ είναι απλήρωτοι και για την τρέχουσα σχολική χρονιά, που ξεκίνησε για τους ωρομίσθιους τον Δεκέμβριο του 2017.

Το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.), που εποπτεύεται απ’ το Υπουργείο Παιδείας, αναβάλλει την πληρωμή από μήνα σε μήνα, προβάλλοντας κάθε φορά διάφορα προσχήματα. Η υπ. αριθμ. 5406/324/04.04.2018 Απόφαση του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. προβλέπει την έγκριση καταβολής αμοιβής των ωρομίσθιων εκπαιδευτών ενηλίκων των ΣΔΕ, σχολικής περιόδου 2016-2017. Αν πράγματι υλοποιηθεί αυτή η δέσμευση, θα εξακολουθούν να εκκρεμούν οι πληρωμές του έτους 2017-2018, καθώς και αυτές των συμβούλων.

Οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί και σύμβουλοι των ΣΔΕ, οι οποίοι επιπλέον δεν εργάζονται όλο τον χρόνο ούτε έχουν πλήρες ωράριο, καταγγέλλουν ότι δεν μπορούν πλέον να αντεπεξέλθουν εξαιτίας της μη πληρωμής τους. Ταυτόχρονα, λόγω της μη καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη, έχουν χάσει την ασφαλιστική τους ικανότητα και δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας μετά την περυσινή λήξη της σύμβασής τους.

Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε:

  1. Πότε θα αποπληρωθούν τα δεδουλευμένα της προηγούμενης σχολικής χρονιάς και θα αρχίσουν οι πληρωμές για την τρέχουσα;
  2. Θα αποδοθούν ευθύνες για την πολύμηνη καθυστέρηση στις πληρωμές των αμοιβών και των ασφαλιστικών εισφορών;
  3. Σκοπεύετε να λάβετε τα ενδεδειγμένα μέτρα, και αν ναι, ποια είναι αυτά, ώστε τέτοια φαινόμενα να μην επαναληφθούν στο μέλλον;
Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις