ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η δημόσια βιβλιοθήκη Λάρισας γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «Κ. Κούμας», στο πλαίσιο του εορτασμού για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, στις 23 Απριλίου, οργανώνει σειρά εκδηλώσεων στο χώρο της που απευθύνονται σε παιδιά και ενήλικες.

Η κεντρική εκδήλωση θα γίνει στις 7.30 μ.μ. στο Αμφιθέατροτης Βιβλιοθήκης καιέχει ως θέμα:«Βιβλίο και εικαστική δημιουργία».

Ομιλητές θα είναι οι Ιφιγένεια Σδούκου, Εκπαιδευτικός και Εικαστικός, με θέμα: «Από τις πήλινες πινακίδες στο e-book» και Κύριλλος Σαρρής, Ιατρός και Εικαστικός, με θέμα: «Βιβλία καλλιτεχνών: μια μορφή τέχνης του 20ού αιώνα (από τη Ρώσικη Πρωτοπορία στην Εννοιολογική Τέχνη)».

Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα.

Οι δύο ομιλητές θα φέρουν σε επαφή το κοινό με το εικαστικό βιβλίο, που αποτελεί σχετικά πρόσφατο μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης που χρησιμοποιεί τη δομή ή τη λειτουργία του «βιβλίου» ως έμπνευση. Τα «βιβλία καλλιτεχνών» (artists books), όπως λέγονται αλλιώς, είναι έργα τέχνης και αποτελούν πρόκληση, τόσο στο συμβατικό τρόπο ανάγνωσης, όσο και στον ορισμό, την κατανόηση και τη διακίνηση του έργου τέχνης. Οι εικαστικοί, με τον τρόπο αυτό, ενθαρρύνουν τους αναγνώστες να ξανασκεφτούν τη φύση του βιβλίου και να το «διαβάσουν» με νέους και απροσδόκητους τρόπους. Ενσωματώνουν στα έργα τους την τυπογραφία, το bookmaking, τον σχεδιασμό, την ζωγραφική, την γραφιστική, την δημιουργική γραφή και τα ψηφιακά μέσα.

Παράλληλα στον εκθεσιακό χώρο της Βιβλιοθήκης θα λειτουργεί έκθεση εικαστικού βιβλίου των δύο δημιουργών από τις 23 Απριλίου έως τις 7 Μαΐου 2018. Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Πρωί : 9.00- 2.00 καθημερινά εκτός Δευτέρας, Δευτέρα: 15.00- 20.00.

Ο Κύριλλος Σαρρής, γεννήθηκε στην Λευκωσία το 1950.Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Μαθήτευσε κοντά στους Κύπριους ζωγράφους Ε. Οικονόμου και Τ. Κάνθο, ενώ σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.Με άξονα την κριτική στάση του ως προς τις δυνατότητες λειτουργίας της καλλιτεχνικής δημιουργίας στο σύγχρονο ιστορικό πλαίσιο, φιλοτεχνεί έργα μικρών διαστάσεων –που συνήθως παίρνουν την μορφή σημειώσεων και βιβλίων-έργων (Artist’s Book). Η προβληματική του εστιάζεται στην καταγραφή της ασύμπτωτης, αποφατικής πορείας του έργου τέχνης, σε σχέση με τον σύγχρονο πολιτιστικό ορίζοντα. Έχει επιμεληθεί βιβλία των Marcel Duchamp, Ο μηχανικός του χαμένου χρόνου, του Pierre Cabanne, εκδόσεις Άγρα και τουΝικόλαου Κάλας,  Η τέχνη την εποχή της διακύβευσης, εκδόσεις Άγρα. Έχει δώσει διαλέξεις , έχουν οργανωθεί ατομικές εκθέσεις με το έργο του και έχει συμμετάσχει σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις.

Η Ιφιγένεια Σδούκου σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας. Έχει παρουσιάσει έργα της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 2017 απέσπασε το βραβείο της 6ης τριενάλε  of Tapestry Novi Sad στη Σερβία.Έργα της βρίσκονται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης του Δήμου Αθηναίων και σε ιδιωτικές συλλογές. Συνεργάστηκε σαν εικονογράφος με τον εκδοτικό οίκο «Ανέμη». Σχεδίασε αφίσες και εξώφυλλα δίσκων. Ζει και εργάζεται στην Λάρισα.

Στη φετινή γιορτή και προκειμένου να συμμετάσχουν περισσότεροι συμπολίτες μας, μικροί και μεγάλοι, στις ποικίλες δραστηριότητες της, η βιβλιοθήκη θα είναι ανοικτή για το κοινό της τις ώρες 10.00- 22.00 την ίδια μέρα.

Η είσοδος στο Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης θα γίνει από την πάροδο της Κούμα Μιχ.Χαδέλη.

Περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση 28ης Οκτωβρίου 9 και στο τηλέφωνο 2410531973.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις