ΑΡΘΡΑΛΑΡΙΣΑ

Για την κατ’ ουσίαν δημοκρατική νομιμότητα

«Αρχή άνδραδείξει» αναφέρει ο Αριστοτέλης στα Ηθικά Νικομάχεια και στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή ο Κρέοντας έθετε ως προυπόθεση της γνώσης ενός ανθρώπου την άσκηση της εξουσίας από μέρους του. Αποδεχόταν δηλαδή ότι ο χαρακτήρας του, η ικανότητά του να κρίνει και να λαμβάνει αποφάσεις, η πολιτική του φιλοσοφία θα διαπιστωνόταν στην πράξη από τη στάση του απέναντι στις αρχές και τους κανόνες δικαίου που ρύθμιζαν τις σχέσεις ανάμεσα στους πολίτες ή ανάμεσα στους πολίτες και την εξουσία του. Δε συνειδητοποιούσε βέβαια τυφλωμένος, καθώς ήταν από την ύβρη του, ότι οδηγούταν ως τύραννος στην αυτοακύρωσή του.

Ωστόσο εξέφρασε μια αλήθεια που προκαλεί με τη διαχρονική της ισχύ το νου γενικά να στέκεται κριτικά απέναντι σε αποφάσεις ή στάσεις ανθρώπων με εξουσία στα χέρια τους, πολιτική, διοικητική ή ενημέρωσης.

Ένα μήνα πριν πρόκληση για κριτική ανάγνωση αποτέλεσαν οι αντιφατικές μεταξύ τους ειδήσεις για την αναστολή της ανάκλησης της τοποθέτησης των διευθυντών της Δευτεροβάθμιας ΕκπαίδευσηςΛάρισας. Οι διευθυντές που παραμένουν στα σχολεία τους και ο δικηγόρος τους αισθάνονται δικαιωμένοι από τη νέα απόφαση αναστολής της ακύρωσής τους. Δύο δημοσιογράφοι και η ΠΔΕ Θεσσαλίας υποστηρίζουν ότι από 1/7/2018 θα ισχύσει η αποχώρησή τους.

Σχετικά, οι αναγνώστες θυμόμαστε την επιχειρηματολογία συνδικαλιστή που έθιγε την αμέλεια για τις συνέπειες στη σχολική ζωή, μεσούσης της σχολικής χρονιάς, από τη βεβιασμένη ανάκληση το Δεκέμβρη των από την 1η Αυγούστου τοποθετημένων διευθυντών. Συνεπώς από τις επίσημες δηλώσεις που έγιναν κατόπιν προκύπτει λογικό χάσμα  που δύσκολα γεφυρώνεται.

Η δεύτερη αντίφαση που αντιβαίνει στη λογική είναι σε αυτές ο αοριστολογικός υπαινιγμός σε «όποιες μη σύννομες ενέργειες». Θέτει εν αμφιβόλω τα ερείσματα της απόφασης ανάκλησης για λόγους εξωτερικής νομιμότητας; Φυσιολογικά πριν τρεις μήνες η τοποθέτηση των διευθυντών ακυρώθηκε ως έκνομη μετά βεβαιότητος.Ειδάλλως η αοριστία ξυπνά την αμφιβολία. Και για τις πληροφορίες που έχουμε διαβάσει.

Προηγήθηκε έρευνα τηςαπόφασης του Δεκέμβρη ή στα τέλη Ιανουαρίουξεκίνησεένορκη διοικητική εξέταση όλων των μελών του δ. ΠΥΣΔΕ και των διευθυντών; Αν ισχύουν και οι δύο πληροφορίες,μεταξύ της προκαταρκτικής εξέτασης και της ΕΔΕ παρεμβλήθηκε η δυσμενής απόφαση κατά των διοικουμένων. Έτσι όμως διαφαίνεται από την πλευρά της διοίκησης πρωθύστερηλήψη του ζητουμένου,  που ίσως προσκρούει στις δημοκρατικές αρχές.

Κρίθηκε σκόπιμο να ανακληθούν οι διευθυντές πριν εντοπιστούν τυχόν παραπτώματα και οι όποιες ευθύνες;Υπάρχουν εχέγγυα αμεροληψίας ότι δεν προσδοκάται η επίρρωση της ήδη ειλημμένης απόφασης, αν αυτά αναζητούνται ετεροχρονισμένα,ελλείψει προκαταρκτικής έρευνας; Ήταν επαρκής για τη στοιχειοθέτηση της απόφασης, τρεις μέρες πριν τις εκλογές στην ΕΛΜΕ, η ερώτηση βουλευτή της ΝΔκαι οι καταγγελίες αιρετών;

Από την άλλη μέσα στον Ιούνη επίκειται δικάσιμος για την αίτηση ακύρωσης της ανάκλησής τους, ενώ αντίθετα οι πληροφορίες προδικάζουνότι θα ισχύσει η ανάκληση χωρίς επαναγνωμοδότηση του δ. ΠΥΣΔΕ. Γίνεται έτσι αποδεκτή ως αυτονόητη η αναδιαμόρφωση του πίνακα χωρίς πραγματική αναπομπή στο δ. ΠΥΣΔΕ. Αποσιωπάται ο ρόλος των συλλογικών οργάνων. Κατάκτηση δημοκρατική έναντι της αυθαιρεσίας των μονοπρόσωπων οργάνων, διαχρονικά.

Το ζήτημα αγγίζειτην ουσία της δημοκρατικής νομιμότητας και γι’ αυτό ιντριγκάρει η εκκωφαντική σιωπή της πλειοψηφίας των εμπλεκόμενων συνδικαλιστών.

Αυτή τη στιγμή άνθρωποι ψηφισμένοι για να υπερασπίζονται δικαιώματα εκπαιδευτικών εμφανίζονται πρόθυμοι να ανταλλάξουν τη φερεγγυότητα των συλλογικών οργάνων «με μια αβασάνιστη κοντόφθαλμη χαμηλή αμεριμνησία» για το αν το ουσιαστικό δίκαιο καταχρηστικά καταπατάταιμε το μανδύα της νομιμότητας. Πρόκειται για ένα στάδιο συνδικαλιστικής υποκρισίας που πρέπει να ξεπεραστεί, αν επιθυμούμε να διανύσουμε τη διαδρομή που απαιτείται για να γίνουμε άξιοι της δημοκρατίας, που βασίζεται στη διάθεση όλων να σεβαστούν το θεσμικό τους ρόλο.

Η νομιμότητα στις δημοκρατίες απολήγει βεβαίως λυσιτελής για την κοινωνία, όταν είναι ουσιαστική και αποπνέει δικαιοσύνη. Θα έπρεπε όλοι να διεκδικούμε η πολιτεία δια των στελεχών να εγγυάται τα δικαιώματα των πολιτών αντί να τους πλήττει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έξι διευθυντές και ακόμη επτά υποψήφιοι εκτίθενται στα μάτια της κοινωνίας, ενώ παράλληλα αμαυρώνεται το κύρος των μελών ενός αυτοτελούς οργάνου.

Η υπόθεση αφορά λιγότερο στο ηλεκτρονικά εμπρόθεσμο, μάλλον ακροβατεί ανάμεσα στην αυθαιρεσία και τη δημοκρατικότητα. Την αλήθεια και τη διαστρέβλωση της είδησης.Κι επειδή δεν απεμπολούμε κανένα μας δικαίωμα, οι συνδικαλιστές οφείλουμε τουλάχιστον να τοποθετηθούμε απέναντι στα εξής δημοκρατικά διακυβεύματα:

Είναι υπό διαπραγμάτευση η αυτοτέλεια και ο ρόλος των συλλογικών οργάνων;

Νοείται στη δημοκρατία διεξαγωγή έρευνας ύστερη αποφάσεωςπου ελέγχεται;

Έχουν δικαίωμα οι εγκαλούμενοι να γνωρίζουν γιατί εγκαλούνται;

Υ.Γ. Ο κόσμος θα βεβαιωνόταν νωρίτερα ότι όντως η γη γυρίζει, αν κάποιοι μιλούσαν, όταν στηνόταναπό τους αντιπάλους του η δίκη εναντίον του Γαλιλαίου.

Μαγαλιού Ερμίνα – Φιλόλογος, Μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Λάρισας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις