ΛΑΡΙΣΑ

Χαρακόπουλος: “Αλλαγή ΕΦΚΑ, μείωση ΕΝΦΙΑ, μέτρα τόνωσης οικοδομής”

Στον απόηχο δημοσιευμάτων για επικείμενη έκδοση απόφασης του ΣτΕ που κρίνει αντισυνταγματικό τον ΕΦΚΑ, ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος συναντήθηκε με τη Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών (ΔΚΜ) του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας.

Μετά τη συνάντηση, ο Θεσσαλός πολιτικός τόνισε ότι «το πλήγμα που έχουν υποστεί οι μηχανικοί από την κρίση ενισχύθηκε από την φοροεισπρακτική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Με τον κατασκευαστικό κλάδο σε παρατεταμένη ύφεση, παρασύροντας και δεκάδες επαγγέλματα που στηρίζει, αντί να δοθούν οι απαραίτητες αναπτυξιακές ανάσες, οι μηχανικοί βιώνουν τη βαριά φορολογία και την αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών στον ΕΦΚΑ. Η ΝΔ έχει καταθέσει προτάσεις για την αναστροφή αυτής της κατάστασης με βασικά στοιχεία τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και κίνητρα για την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων και της οικοδομικής δραστηριότητας».

Προχειρότητα “Εξοικονομώ”

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι μηχανικοί στηλίτευσαν τη βαριά φορολόγηση και την υπέρμετρη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που υφίστανται και σχολίασαν την προχειρότητα του νέου προγράμματος εξοικονομώ κατ’ οίκον, για το οποίο ο κ. Χαρακοπουλος έχει κατ’ επανάληψη ασκήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο στην κυβέρνηση. Επιπλέον, ανέφεραν ότι παρά την απορρόφηση του πρώην ΤΣΜΕΔΕ στον ΕΦΚΑ δεν υπήρξε ακόμη ουσιαστική ενοποίηση και ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στον εξορθολογισμό και την ανταποδοτικότητα των εισφορών τους. Με γνώμονα την τόνωση της αγοράς ακινήτων και της οικοδομικής δραστηριότητας, υποστήριξαν ότι η απόδοση της περιουσίας του πρώην ΤΣΜΕΔΕ στο ΤΜΕΔΕ θα ενδυναμώσει περαιτέρω την εγγυοδοσία προς τους εργολήπτες μηχανικούς και πρότειναν την εξαίρεση από τον ΕΝΦΙΑ των απούλητων, πέρα των 3 ετών, ακινήτων.

Οδικοί άξονες

Σε ότι αφορά στο οδικό δίκτυο, δόθηκε έμφαση στην ολοκλήρωση του Ε-65, στους οδικούς άξονες Λάρισας-Φαρσάλων και Λάρισας-Κοζάνης, που έχουν μείνει στον σχεδιασμό, και στα προβλήματα που δημιουργεί σε κατοίκους και επιχειρήσεις στα παράλια του Νομού Λάρισας η απουσία ολοκληρωμένου κόμβου μετά την έξοδο της σήραγγας των Τεμπών. Τέλος, τη συνάντηση απασχόλησε και το θέμα της ήπιας εκτροπής του Αχελώου και επισημάνθηκε ότι από ενεργειακή σκοπιά και μόνο θα ωφελήσει σημαντικά τη Θεσσαλία, καθώς θα μειωθεί σημαντικά το κόστος του ρεύματος για αγροτική χρήση, που υπολογίζεται σε 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Η χώρα ταλαιπωρήθηκε από λαϊκισμό…

Ο πρώην υπουργός, συνεχάρη τα μέλη της ΔΚΜ για την εκλογή τους και αφού τους ευχαρίστησε για την εποικοδομητική συζήτηση σημείωσε ότι «η χώρα αρκετά έχει ταλαιπωρηθεί από τον λαϊκισμό. Ως ΝΔ θεωρούμε καλύτερο να λέμε λίγα και να πράττουμε περισσότερα. Οι προτάσεις μας για πολλά από αυτά που ετέθησαν είναι συγκεκριμένες και εστιάζουν στην τόνωση της αγοράς. Ως αυριανή κυβέρνηση, πέραν της αλλαγής του ασφαλιστικού συστήματος, δεσμευόμαστε για:

1. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% με εναρμόνιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες, μέσα στα δύο πρώτα χρόνια διακυβέρνησης.

2. Αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομικές δραστηριότητες για τρία χρόνια, για να στηριχθεί η αγορά ακινήτων.

3. Αναστολή του φόρου υπεραξίας, του φόρου δηλαδή επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων, για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενική βάση τον τέταρτο χρόνο.

4.Έκπτωση φόρου 40% έως 50% για εργασίες ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης ακινήτων, με ειδική μέριμνα για τα φτωχότερα νοικοκυριά και για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.

5. Απλοποίηση των μεταβιβάσεων και μείωση των δικαιολογητικών για τη μεταβίβαση ακινήτων. Ενώ σήμερα απαιτούνται 23 δικαιολογητικά, στόχος μας είναι να μειωθούν άμεσα στο ένα τρίτο και σταδιακά να είναι διαθέσιμα όλα ηλεκτρονικά.

6. Ενίσχυση των φορολογικών κινήτρων για την απόκτηση ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα από πολίτες άλλων κρατών».

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας κ. Νίκος Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος της ΔΚΜ κ. Χρήστος Παλιός, ο γραμματέας κ. Αστέριος Νάρης, η ταμίας κ. Έφη Γκερλιώτου, ο αναπληρωτής γραμματέας κ. Θωμάς Μπαγιάρας, τα μέλη κ.κ. Κυριάκος Καφανέλης και Δημήτρης Τζάγκας, καθώς και το στέλεχος της παράταξης κ. Γιάννης Μαρκατάς.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις