ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Μυστικές συναντήσεις «ανακατεύουν την πολιτική τράπουλα» – Σενάριο Κόκκαλη για το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Οργανώνεται το «εγχείρημα της Συμπαράταξης» σε Δήμους και Περιφέρεια

«Ποια θα είναι η πορεία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μετά τις δημόσιες κόντρες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ κ. Πάνο Καμμένο; Ποιες οι επόμενες κινήσεις των δυο κυβερνητικών εταίρων και πως αυτές επηρεάζουν το πολιτικό σκηνικό, με σημαντικές προεκτάσεις στο νομό της Λάρισας;»

Αυτά τα δυο ερωτήματα καλούνται να απαντήσουν, πλέον, όλοι όσοι ασχολούνται και παρακολουθούν στενά τις πολιτικές εξελίξεις, βλέποντας να στήνεται ήδη, στο παρασκήνιο, ένα σκηνικό το οποίο μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να ανακατέψει ολόκληρη την πολιτική τράπουλα στο τοπικό επίπεδο, με φόντο τις επερχόμενες κάλπες, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην Βουλή.

Η πρόθεση του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα να λύσει το πρόβλημα με την ονομασία του κράτους των Σκοπίων καθώς και η ανοιχτή εκκρεμότητα που δημιουργεί η σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών από τους Τούρκους, δημιουργούν ένα πλαίσιο σύγκρουσης ανάμεσα στον ίδιο και στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, όσο και αν αυτή τη στιγμή δίνονται εκατέρωθεν διαβεβαιώσεις πως «τίποτα δεν μπορεί να διαταράξει την κυβερνητική τους συνεργασία». Η επιλογή, άλλωστε, του Πρωθυπουργού, να στείλει στο «ελληνικό Πεντάγωνο», ως αναπληρωτή υπουργό τον κ. Φώτη Κουβέλη, εκλήφθηκε από πολλούς ως προοίμιο αποχώρησης του κ. Καμμένου από το υπουργείο, με τον άλλοτε πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ έτοιμο να αναλάβει τα ηνία της πολιτικής ηγεσίας των στρατιωτικών δυνάμεων. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι σχέσεις Καμμένου-Κουβέλη βρίσκονται σε συνθήκες υπό του μηδενός, όπως λένε άνθρωποι που είναι σε θέση να γνωρίζουν.

Ο Κόκκαλης στο Μαξίμου

Η ενδεχόμενη αποχώρηση Καμμένου από την κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει, εδώ και καιρό, ένα σχέδιο, από τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο έχει να κάνει με την εξασφάλιση της απαιτούμενης κυβερνητικής πλειοψηφίας, χωρίς να χρειαστεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού, ο κ. Τσίπρας έχει ξεκινήσει, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, προσωπικές επαφές με βουλευτές άλλων κομμάτων, οι οποίοι θα μπορούσαν, υπό προϋποθέσεις να στηρίξουν την κυβέρνηση, με την ψήφο τους στη βουλή, ενόψει και του κυβερνητικού ανασχηματισμού, ο οποίος αναμένεται το Φθινόπωρο. Πρόσφατα, ο Πρωθυπουργός είδε και συζήτησε για ώρα τον Λαρισαίο υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλη Κόκκαλη, σε μια συνάντηση που έμεινε μυστική.

Η «συνάντηση των έξι»

Το ενδιαφέρον είναι πως μετά την κουβέντα των δυο αντρών στο Μέγαρο Μαξίμου, πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση, στην έδρα περιφερειακού δήμου του νομού, ικανή να δρομολογήσει τοπικές πολιτικές εξελίξεις. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν ο Λαρισαίος υφυπουργός κ. Βασίλης Κόκκαλης, ο Λαρισαίος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, ο πρώην δήμαρχος Κιλελέρ κ. Ρίζος Κομήτσας και δυο στελέχη, με μεγάλη πείρα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι κύριοι Μάνθος Σαρρής και Γιώργος Ακριβούλης.

«Πόσο μπορεί να σχετίζονται οι δυο αυτές συναντήσεις μεταξύ τους;», ήταν το ερώτημα που απευθύναμε σε τοπικό παράγοντα με μεγάλη εμπειρία στις προεκλογικές, και όχι μόνο, «ζυμώσεις».

«Μεγάλη, αν ο Λαρισαίος υφυπουργός έχει αποφασίσει να κατέβει υποψήφιος την επόμενη φορά με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ», ήταν η απάντησή του, από την οποία εξυφαίνεται ένα σενάριο το οποίο δεν είναι διόλου απίθανο να το δούμε να εξελίσσεται το αμέσως προσεχές διάστημα.

«Συμπαράταξη» σε όλο το νομό και στην Περιφέρεια

Οι κινήσεις που λαμβάνουν χώρα στο παρασκήνιο, όσον αφορά την προετοιμασία ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών, έχουν ως στόχο τη δημιουργία της επιτυχημένης «Συμπαράταξης», στα πρότυπα του Δήμου Λαρισαίων, σε ολόκληρο το νομό. Στρατηγικός εγκέφαλος της προσπάθειας αυτής είναι από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μάνθος Σαρρής, ο οποίος έχοντας την μεγάλη εμπειρία από το «πείραμα της Λάρισας» έχει επιφορτιστεί με το εν λόγω εγχείρημα σε ολόκληρο το νομό, αλλά και στην Περιφέρεια. Ήδη έχουν γίνει επαφές και κουβέντες στους δήμους Κιλελέρ και Τυρνάβου, ενώ μόλις πρόσφατα και στην Ελασσόνα, ο πρώην δήμαρχος κ. Πασχόπουλος έθεσε ένα παρόμοιο πλαίσιο συμφωνίας. Στόχος είναι ένα ενιαίο μέτωπο με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και του Κινήματος Αλλαγής, τέτοιο που θα επιτρέψει το νικηφόρο αποτέλεσμα στους δήμους του νομού και φυσικά αλλαγή στην Περιφέρεια.

Οι αποφάσεις Κόκκαλη

Όπως όλα δείχνουν μέχρι αυτή την στιγμή ο Λαρισαίος υφυπουργός κ. Κόκκαλης θα στηρίξει ανοιχτά την προσπάθεια της «Συμπαράταξης», κάτι που οδηγεί πολλούς στο συμπέρασμα πως ο ίδιος θα ρίξει την επόμενη «πολιτική του ζαριά», με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, μη ρισκάροντας έτσι το πολιτικό του μέλλον με την καθοδική, δημοσκοπικά, πορεία των ΑΝΕΛ. Φυσικά η πορεία είναι μεγάλη και κανείς δεν μπορεί να την προδικάσει.

Η Νέα Δημοκρατία

Απέναντι στο σκηνικό που διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή, η Νέα Δημοκρατία κινείται σε εσωκομματικές εκλογές στις 13 Μάϊου, με στόχο την ενδυνάμωση του… κομματικού ταμείου, το οποίο είναι μείον, αφήνοντας, προς το παρόν στην άκρη, τις όποιες συζητήσεις για τις επερχόμενες εκλογές. Το μεγάλο αγκάθι στο νομό δεν παύει να είναι ο Δήμος Λαρισαίων, ωστόσο κανείς δεν έχει αναλάβει, στρατηγικά την πρωτοβουλία να αρχίσουν οι ανεπίσημες κουβέντες. Είναι προφανές πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει επιλέξει να μην ανοίξει ακόμα τις σχετικές διαδικασίες, προσφέροντας με τον τρόπο αυτό, ένα στρατηγικό πλεονέκτημα στην κυβέρνηση και στο μέτωπο που εκείνη θέλει να δημιουργήσει.

Τα όσα έρχονται, σε επίπεδο πολιτικών κινήσεων, μόνο αδιάφορα δεν θα είναι.

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Παπαστεργίου

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις