ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Τσακαλώτος από Λάρισα: Τα τέσσερα κομμάτια του παζλ για την έξοδο από το μνημόνιο (φωτό)

Στα τέσσερα κομμάτια ενός παζλ που θα χρειαστεί να τοποθετηθούν σωστά στην ημερομηνία – ορόσημο της 21ης Ιουνίου, όταν και θα συνεδριάζει το eurogroup με θέμα την έξοδο της Ελλάδας από το μνημονιακό καθεστώς, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας σε εκδήλωση που έλαβε χώρα το βράδυ της Παρασκευής, στο δημοτικό ωδείο της Λάρισας.

Ο κ. Τσακαλώτος έκανε λόγο στην αρχή της ομιλίας του για ένα “νέο κύμα αισιοδοξίας” που επικρατεί και στην κυβέρνηση και στην κοινωνία. “Δεν είναι κανενός το μυαλό στα σύννεφα, συνέχισε, αλλά νομίζω ότι μπορούμε κοιτάξουμε το μέλλον με πολύ μεγάλη αισιοδοξία”.

Αρκετά παραστατικά, υποστήριξε πως η πιο σημαντική αλλαγή για τη χώρα μέσα στα χρόνια της κρίσης, όπως αυτή θα αποτυπωθεί από τους ιστορικούς του μέλλοντος, είναι το eurogroup του Ιουνίου του ’17, “γιατί σε αυτό το eurogroup, όπως εξήγησε, εκτός του ότι τελειώσαμε τη δεύτερη αξιολόγηση, πάρθηκε μία απόφαση και για το χρέος – που τώρα συζητιούνται οι λεπτομέρειες, αλλά και μία ακόμη απόφαση για να μπορούμε να δημιουργήσουμε αποθεματικά με τη βοήθεια του ESM, για να μπορέσουμε να βγούμε από το μνημόνιο. Αυτό έδωσε το πράσινο φως για το πώς θα μπορούμε να βγούμε από το μνημόνιο και να κοιτάξουμε μπροστά με αισιοδοξία”.

Σε ότι αφορά το μέλλον, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως “το ορόσημο είναι το eurogroup της 21ης Ιουνίου. Είναι το eurogroup όπου θα πρέπει διάφορα κομμάτια του πάζλ να δέσουν για να βγούμε με τον τρόπο που θέλουμε τον Αύγουστο από το μνημόνιο. Το ένα κομμάτι του παζλ είναι η τέταρτη αξιολόγηση, το δεύτερο είναι το χρέος. Η βασική απόφαση πάρθηκε τον Ιούνιο και από τότε συζητάμε με τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ για μία λύση που θα δώσει μία ανάσα στην Ελληνική οικονομία και θα μπορούμε να βγαίνουμε στις αγορές ξέροντας ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο. Θα έχει λυθεί το πρόβλημα του χρέους μία και καλή; Δε νομίζω. Θα έχουμε προβλήματα όπως αυτά που έχουν και χώρες όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία. Το τρίτο πράγμα που θα κλείσει στις 21 Ιουνίου είναι η μέθοδος της εξόδου. Δεν έχουμε ζητήσει, ούτε θα ζητήσουμε προληπτική γραμμή πίστωσης γιατί δε την χρειαζόμαστε. Το “μαξιλάρι” θα είναι τα αποθέματα που θα προέρχονται από τα χρήματα του ESM και από τις δικές μας εξόδους στην αγορά, ώστε να μπορέσουμε να βγούμε τον Αύγουστο. Το τέταρτο κομμάτι, είναι η οριστική αναπτυξιακή μας πολιτική” κατέληξε.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παπαδόπουλος, ο αναπληρωτής δήμαρχος Λαρισαίων Γιώργος Σούλτης, οι δήμαρχοι Αγιάς και Τυρνάβου, Αντώνης Γκουντάρας και Παναγιώτης Σαρχώσης αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τεμπών Μιχάλης Καρατέγος, οι αντιδήμαρχοι Λάρισας Παναγιώτης Νταής, Πάνος Σάπκας, Δημήτρης Μαβίδης, Θάνος Αδαμόπουλος και Δημήτρης Δεληγιάννης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σωτήρης Γιαννακόπουλος, ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ Αχιλλέας Νταβέλης, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θεσσαλίας Χρόνης Ισαακίδης, ο γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Νίκος Ντίτορας, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Νέστορας Αντωνίου, η περιφερειακή διευθύντρια εκπαίδευσης Θεσσαλίας Ελένη Αναστασοπούλου, ο πρόεδρος του δημοτικού ωδείου Λάρισας Νίκος Καλτσάς, ο περιφερειακός σύμβουλος με τους Οικολόγους Νίκος Πουτσιάκας κ.α.

Δείτε φωτορεπορτάζ του onlarissa.gr από την ομιλία:

Ρεπορτάζ: Απόστολος Ράιδος / Φωτό: Μαριαλία Μαγιάκου

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις