ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Τσακαλώτος από Λάρισα: Δεν υπάρχει “καθαρή έξοδος”, θα είμαστε σε κατάσταση επιτήρησης

Αποστάσεις από τις κατά καιρούς διατυπώσεις της κυβέρνησης περί «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια, έλαβε την Παρασκευή από τη Λάρισα όπου βρίσκεται, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι σε κεντρικό ξενοδοχείο, ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε πως καμία από τις άλλες χώρες που μπήκαν σε μνημόνιο, δεν βγήκε χωρίς να ακολουθήσει μία περίοδος «παρακολούθησης». «Θέλω να είμαι τελείως ειλικρινής, είπε χαρακτηριστικά, δε θα υπάρξει μία κατάσταση χωρίς επιτήρηση. Και οι τρεις άλλες χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος, είναι σε ένα πρόγραμμα παρακολούθησης για τα προγραμματικά μετά το μνημόνιο».

Επιπρόσθετα, τόνισε πως «δεν υπάρχει πίεση για γραμμή πιστοληπτικής σταθερότητας» μετά τον Αύγουστο, εξηγώντας πως «τα πλεονάσματα (buffers) είναι το μαξιλάρι που θα δώσει στις αγορές στην αυτοπεποίθηση, πως αν κάτι δε πάει καλά στην παγκόσμια οικονομία, δε θα επηρεάσει τη δυνατότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει. Ο μόνος στόχος για να είσαι σε ένα πρόγραμμα, είναι να βγεις από το πρόγραμμα, όχι να το πολλαπλασιάζεις» κατέληξε.

«ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΑΚΕΙΑ»

Ο κ. Τσακαλώτος περιέγραψε έναν οδικό χάρτη που θα οδηγήσει σε μείωση της φορολογίας από τα σημερινά επίπεδα, εκφράζοντας ωστόσο τη διαφωνία του με την άποψη της Νέας Δημοκρατίας «ότι η μείωση των φόρων από μόνη της θα λύσει όλα τα προβλήματα. Θα πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία. Κάποιες μειώσεις φόρου είναι σημαντικό πράγμα, αλλά όχι πανάκεια για οτιδήποτε».

 «ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΜΕΙΩΣΗΣ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ»

Για τα σενάρια περί ενδεχόμενης πρόωρης μείωση του αφορολόγητου, υποστήριξε πως «ένα από τα πολύ λυπηρά πράγματα τα τελευταία δύο χρόνια είναι ότι τα μέσα ενημέρωσης πια, δεν διαχωρίζουν την είδηση από την άποψη. Δεν προκύπτει από πουθενά ενδεχόμενο για μείωση του αφορολόγητου νωρίτερα. Δεν έχει μπει αυτό το θέμα. Αυτό που ισχύει, είναι ότι ίσχυε τον Ιούνιο του ’17, ότι αν η Ελλάδα το ‘19 δεν μπορεί να φθάσει το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα, τότε θα έρθει μπροστά και το αφορολόγητο».

 «ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΟ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΩΣΤΟΥΝ 100 ΔΙΣ»

Στο ερώτημα για το πότε επί της ουσίας θα ανακάμψει η αγορά στη χώρα μας, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η κατάσταση καλυτερεύει, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως «ο κόσμος δεν έχει προβλήματα». Και πρόσθεσε λέγοντας ότι «όλα τα στοιχεία αναδεικνύουν ότι υπάρχει μία τάση καλυτέρευσης. Θα θέλαμε περισσότερο, πιο γρήγορα. Είναι παραπλανητικό το ότι οι Έλληνες χρωστάνε 100 δις. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό χρωστάει κάτω από 10 ευρώ και πολύ λίγα ΑΦΜ, μόλις 73, χρωστάνε πάνω από 30 δις ευρώ.

 «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΑΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΤΟ Δ.Ν.Τ.»

Με ένα «ναι μεν, αλλά…» απάντησε στο ερώτημα για το εάν η χώρα μας επιθυμεί την παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα. «Δεν είναι στο χέρι μας αν θα είναι ή όχι. Από τη μία (σ.σ. το Δ.Ν.Τ.), μας βοηθάει για το χρέος, αλλά από την άλλη, είναι ένας οργανισμός με περισσότερο φιλελεύθερη άποψη από τους υπόλοιπους θεσμούς. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι θέλει να μείνει» εξήγησε.

 «ΜΕ ΤΑΧΥΤΑΤΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ»

Για το θέμα του χρέους ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «η συζήτηση συνεχίζεται με ταχύτατους ρυθμούς» υπενθυμίζοντας ότι δεν άλλαξε κάτι «από την απόφαση του Ιουνίου του ’17 όπου ορίσαμε βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος».

 «ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΔΕ ΘΑ ΕΚΠΛΗΞΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ»

Για το πολυαναμενόμενο «σχέδιο ανάπτυξης» που καταρτίζει η κυβέρνηση για την μετά μνημονίων εποχή, προανήγγειλε πολιτική διαβούλευση το προσεχές διάστημα και εξήγησε σε γενικές γραμμές ότι «θα είναι ένα σχέδιο με τέσσερα κοινά: θα απευθύνεται στις αγορές, στα κράτη – μέλη, στους θεσμούς και στην ελληνική κοινωνία. Δε θέλουμε να εκπλήξουμε κανέναν μετά το τέλος του προγράμματος. Είναι μία αυτοδέσμευση, που θα αποτελέσει για πρώτη φορά το δικό μας πρόγραμμα».

«ΝΑ ΕΞΑΝΤΛΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΝΕΠΕΙΣ»

Ο «τσάρος» της Ελληνικής οικονομίας τάχθηκε κατηγορηματικά κατά οποιουδήποτε σεναρίου περί πρόωρων εκλογών, τονίζοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία για δύο λόγους. Αφενός γιατί εκτίμησε πως το 2019 θα είναι καλύτερο από το 2018 για τη χώρα, αλλά και γιατί τίθεται θέμα αξιοπιστίας για την κυβέρνηση, «γιατί είπαμε στους πολίτες ότι θέλουμε να κριθούμε στα 4 χρόνια».

«ΚΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ»

Σχολιάζοντας το τεταμένο κλίμα που επικρατεί με την Τουρκία, υποστήριξε πως «όσο υπάρχει αβεβαιότητα και ανασφάλεια, αυτό είναι κακό για την οικονομία. Η κυβέρνηση νομίζω ότι αντιμετωπίζει το θέμα με ήρεμο, σοβαρό τρόπο και ψυχραιμία. Δεν υπάρχει λόγος εμείς που είμαστε στην Ε.Ε., ένας πυλώνας σταθερότητας, να μπούμε σε αυτό το τρυπάκι».

«ΘΕΛΟΥΜΕ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ»

Υπενθυμίζοντας την κατά το ήμισυ μακεδονική του καταγωγή, τάχθηκε υπέρ της επίλυσης του Σκοπιανού ζητήματος. «Εγώ, είπε χαρακτηριστικά, θέλω να λύνονται τα προβλήματα κι αυτός είναι ο ρόλος μίας κυβέρνησης. Είμαι μισός Μακεδόνας. Δε μπορώ να σκεφτώ πως μπορεί η Θεσσαλονίκη να είναι το κέντρο στα Βαλκάνια και να μην έχουμε καλές σχέσεις με τους γείτονες. Είναι λυπηρό ότι η αντιπολίτευση πάει πίσω από τις δικές της θέσεις γι’ αυτό το θέμα και δε συμβάλει. Η λύση είναι εφικτή αλλά δεν είναι εντελώς στο χέρι μας».

«ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ»

Κληθείς τέλος να σχολιάσει το αν ισχύει ακόμη η «συμφωνία κυρίων» με τους τραπεζίτες για την προστασία της πρώτης κατοικίας έως 300.000 ευρώ, ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε πως «όταν γίνεται ένας πλειστηριασμός έχει σχέση τι δάνειο βρίσκεται από πίσω. Ο ρόλος των πλειστηριασμών είναι να φοβηθούν οι κακοπληρωτές και να έρθουν να διαπραγματευτούν. Δε νομίζω ότι υπάρχει φόβος για την πρώτη κατοικία».

Ρεπορτάζ: Απόστολος Ράιδος / Φωτό: onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις