ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βιβλιοπαρουσίαση για τις “Ελευθεριακές διαδρομές” του Μάρει Μπούκτσιν στον “para tod@s”

Βιβλιοπαρουσίαση για το συγγραφικό έργο του Μάρει Μπούκτσιν “Ελευθεριακές διαδρομές” θα γίνει αύριο Παρασκευή 23 Μαρτίου, στις 20.30, στον κοινωνικό χώρο “para tod@s”.

Εισηγητής της παρουσίασης θα είναι ο κ. Θοδωρής Καρυώτης.

Μάρεϊ Μπούκτσιν «Ελευθεριακές διαδρομές»: από τις εκδόσεις των συναδέλφων

Επιλογή, επιμέλεια, εισαγωγή: Τζάνετ Μπίελ

Πρόλογος στην ελληνική έκδοση: Δημήτρης Ρουσσόπουλος

Μετάφραση: Θοδωρής Καρυώτης – Γιώργος Στεφανίδης

Αυτή η συλλογή επιλεγμένων κειμένων μάς δίνει μια ολοκληρωμένη εικόνα της σκέψης του Μάρεϊ Μπούκτσιν, ενός από τους σημαντικότερους διανοητές του ελευθεριακού ρεύματος.

Ευρύτερα γνωστός από τη συσχέτιση οικολογίας και ριζοσπαστικής πολιτικής σκέψης, ο Μπούκτσιν ήταν ο πρώτος που εισήγαγε, στο σώμα των ιδεών που ονόμασε «κοινωνική οικολογία», την πρόταση ότι μια ελευθεριακή κοινωνία θα πρέπει να είναι ταυτόχρονα και οικολογική.

Τα κείμενά του καλύπτουν πέντε δεκαετίες και ένα μεγάλο εύρος θεμάτων· ειδικότερα εκείνα πάνω στην επαναστατική φιλοσοφία, την πολιτική και την ιστορία, παρ’ ότι είναι λιγότερο γνωστά στο ευρύ κοινό, αξίζουν τη μέγιστη προσοχή μας.

Παρ’ όλη την κριτική του στάση τόσο απέναντι στον μαρξισμό όσο και απέναντι στον αναρχισμό, η πολιτική του φιλοσοφία –γνωστή ως ελευθεριακός δημοτισμός– συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία του μαρξισμού και του αναρχισμού για τη δημιουργία των αναγκαίων χειραφετητικών εργαλείων με σκοπό το χτίσιμο μιας ελευθεριακής εναλλακτικής.

Συστατικό στοιχείο όλου του έργου του είναι η αναζήτηση δρόμων για την αντικατάσταση του σημερινού απάνθρωπου καπιταλιστικού συστήματος από μια κοινωνία πιο ορθολογική και ανθρώπινη.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Μάρεϊ Μπούκτσιν (Murray Bookchin) γεννήθηκε το 1921 στη Νέα Υόρκη και πέθανε το 2006 στο Μπέρλινγκτον του Βερμόντ.

Μαρξιστής αρχικά, πέρασε από τον τροτσκιστικό χώρο στο ελευθεριακό ρεύμα, ασκώντας παράλληλη κριτική τόσο στον μαρξισμό όσο και στον αναρχισμό.

Εμπνευστής της «κοινωνικής οικολογίας» και του «ελευθεριακού δημοτισμού», θεωρείται ως ένας από τους κύριους διανοούμενους του ελευθεριακού ρεύματος ιδεών.

Οι ιδέες του επηρέασαν βαθιά το ριζοσπαστικό οικολογικό κίνημα, αλλά και, προσφάτως, τον αγώνα των Κούρδων στην περιοχή της Ροζάβα όπου και εφαρμόζεται το, εμπνευσμένο από τον ίδιο, πείραμα του «δημοκρατικού συνομοσπονδισμού».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις