ΛΑΡΙΣΑ

Απλή αναλογική με κοινό ψηφοδέλτιο για δημάρχους και συμβούλους προτείνει ο Ξηρομερίτης

Απλή αναλογική μόνο με κοινό ψηφοδέλτιο δημάρχων και ενιαίων συμβούλων προτείνει σε δηλώσεις του ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Λάρισας, Μάριος Ξηρομερίτης.

Αναλυτικά η δήλωσή του: “Ο νόμος Σκουρλέτη αν μείνει στη απλή αναλογική με παρατάξεις και ψηφοδέλτια ως έχει σήμερα  θα οδηγήσει απλά σε ακυβερνησία και καταστροφή της  αυτοδιοίκησης !Η απλή αναλογική έχει νόημα αν εξαφανιστούν τα κόμματα- ψηφοδέλτια ή κομματικά ψηφοδέλτια  και ωριμάσουν οι αυτοδιοικητικοί άνθρωποι ώστε να λειτουργούν ως ένα ενιαίο σύνολο με όπλο μόνο τα επιχειρήματα που έχουν ως «ευαγγέλιο» το συμφέρων και την ευημερία του Δήμου.

Σήμερα, η τοπική αυτοδιοίκηση λειτουργεί ως μια φθίνουσα συνέχεια των κομμάτων και της διεφθαρμένης κεντρικής εξουσίας .Τα παραδείγματα πολλά και κοντά μας !.Ας τολμήσει  η ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ  ΔΙΑΜΈΣΩ του κου Σκουρλέτη  έστω αυτό για το οποίο δεν θα της αντιπαρατεθεί καμία Τρόικα! Αλλά να μην το τολμήσει με δόλια μέσα και σκοπό  .Αν  είναι να θολώσουνε  απλά τα νερά  της αυτοδιοίκησης ,μπροστά σε μια καταστροφική ήττα για το ΣΥΡΙΖΑ  τότε θα καταστρέψουν και το τελευταίο προπύργιο της Δημοκρατίας και λαϊκής διοίκησης .

Γνωρίζουμε καλά τα ενδότερα των αυτοδιοικήσεων  και  είναι πλέον πασιφανέστατο το κακό που έχει γίνει από την κομματικοποίηση του 1ου βαθμού αυτοδιοίκησης .

Ουσιαστικά ο πολίτης εξαναγκάζεται να διαχωριστεί και να  απομονωθεί αφού  η επιλογή του περνά από ένα σαθρό  δήθεν δημοκρατικό κομματικοποιημένο καθεστώς .Οι κομματικές παρατάξεις περιχαρακώνονται και αποκλείουν ανθρώπινο δυναμικό και υγιείς δυνάμεις που δεν επιθυμούν κομματικά καλούπια .Μετεκλογικά οι παρατάξεις αυτές είναι δέσμιες της ψηφοθηρίας  τους και σέρνουν όλα τα κακώς κείμενα του κομματικού κράτους (συναλλαγές, ρουσφέτια ,εξυπηρετήσεις ,βολέματα ,αδιαφάνεια και αναξιοκρατία).

Προτείνω στα πλαίσια της διαβούλευσης του προσχεδίου  του νόμου Σκουρλέτη , κάνοντας παράλληλα  έκκληση για ουσιαστική μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση:

ENIAIO ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΕΚΛΟΓΗΣ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ  ΕΝΙΑΙΟ  ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ.

Φυσικά, θα εκλέγονται ο πλειοψηφών δήμαρχος και με σειρά σταυρών οι σύμβουλοι.

Τα αυτονόητα πλεονεκτήματα της απλής αυτής «αναλογικής» ,ανέξοδης μεταρρύθμισης που θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης ,διαφάνειας και αξιοκρατίας είναι:

Aαποφυγή κομματικών κοινωνικών αντιπαραθέσεων που μας οδήγησαν στο σήμερα.

Κοινωνική συνοχή και αξιοποίηση δυνάμεων που συστηματικά απέχουν από την απαξιωμένη πολιτική ζωή.

Δημοκρατική και αξιοκρατική επιλογή δημάρχου  από το λαό απευθείας.

Σπάσιμο κάθε δεσμού πελατειακού.

Πολυσυλλεκτικότητα και δημοκρατική-αναλογική εκπροσώπηση όλων των κοινωνικών ομάδων.

Αποφυγή δαπανών .

Αυτεξούσιο και πραγματική αυτοδιάθεση εφόσον κοπεί ο ομφάλιος λώρος με τα κόμματα την εξουσία και ότι συνεπάγεται αυτό.

Καταργείται έτσι το προσωποκεντρικό μοντέλο του δημάρχου και αναλαμβάνει ουσιαστικό ρόλο η συλλεκτική δυναμική του συμβουλίου όπως γίνεται σε χώρες της Ευρώπης. Το μοντέλο που ζήσαμε και ζούμε είναι παρελθόν και όπως βλέπουμε και στον δήμο μας όπου η σημερινή δημοτική αρχή  φρενάρει το όχημα της αυτοδιοίκησης ενώ παράλληλα δημιουργεί  μειοψηφίες που  διοικούν με μειωμένη δυναμική σε σχέση με την ανάπτυξη που έχει ανάγκη ο τόπος μας”!

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις