ΛΑΡΙΣΑ

Μπαργιώτας: «Συνεχίζεται η εγκατάλειψη του Κτήματος Πολυδενδρίου»

Το Κτήμα Πολυδενδρίου, αποτελεί ένα μοναδικό μνημείο φυσικής ομορφιάς και ιστορικής σημασίας. Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση δείχνει πλήρη αδιαφορία για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Κτήμα. Στην προηγούμενη ερώτηση που είχε καταθέσει ο κ. Μπαργιώτας για το ίδιο θέμα πριν από δύο χρόνια, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε ότι το μόνο πρόβλημα ήταν η έλλειψη χρηματοδότησης, λόγω της γενικότερης οικονομικής στενότητας που αντιμετωπίζει το Δημόσιο. Όμως η πραγματικότητα είναι λίγο πιο πολύπλοκη από τη λογική του «ρίχνω λεφτά» κάπου και τα προβλήματα λύνονται ως δια μαγείας. Το Υπουργείο αδυνατεί να πάρει οποιαδήποτε πρωτοβουλία είτε προς τη συντήρηση των σπιτιών εντός του Κτήματος που βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση είτε προς την αξιοποίηση και ανάπτυξη του Κτήματος. Σήμερα δυστυχώς, η μόνη οικονομική δραστηριότητα που επιτρέπεται σε αυτή την έκταση των χιλιάδων στρεμμάτων είναι η υλοτόμηση, που αποφέρει ελάχιστα έσοδα.

Το Κτήμα Πολυδενδρίου όμως δεν είναι απλώς ένα δάσος. Αποτελεί κομμάτι στη σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδος, περιέχει σημαντικά κτίρια που μπορούν να καταστούν επισκέψιμα και αποτελεί ένα χώρο όπου ήπιες τουριστικές δραστηριότητες μπορούν να αναπτυχθούν χωρίς να υπάρξει επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της μοναδικής χλωρίδας και πανίδας που ενδημεί σε αυτό. Προς αυτή την κατεύθυνση επιβάλλεται η εξεύρεση λύσης μακριά από τον στενή εποπτεία της κεντρικής εξουσίας, που ούτε τους πόρους έχει, ούτε τη διάθεση για να προχωρήσει σε αξιοποίηση του Κτήματος. Τέτοια λύση μπορεί να είναι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα που μοναδικός του τομέας ευθύνης θα είναι η διατήρηση και ανάπτυξη του Κτήματος Πολυδενδρίου, με αυστηρούς κανόνες και με τη συμμετοχή του Δήμου, της Περιφέρειας, καθώς και επιχειρηματικών φορέων της περιοχής όπως το Επιμελητήριο και επαγγελματικοί σύλλογοι.

Ο βουλευτής Λάρισας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Μπαργιώτας, ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς: 1) Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσουν, ώστε να προστατευθούν τα μοναδικής ομορφιάς κτίσματα που βρίσκονται εντός της έκτασης του Κτήματος Πολυδενδρίου, δεδομένου ότι οι τελευταίες παρεμβάσεις εντός αυτού έγιναν πριν από 15 χρόνια και κρίνεται απαραίτητη η συντήρησή τους, 2) σε ποιες κινήσεις θα προβούν ώστε να προχωρήσει η ανάπτυξη του Κτήματος, 3) αν θα προχωρήσουν στη δημιουργία ενός Φορέα Διαχείρισης του Κτήματος Πολυδενδρίου με συμμετοχή του Δήμου, της Περιφέρειας αλλά και τοπικών φορέων της περιοχής και 4) αν σκοπεύουν να αναθέσουν περισσότερες αρμοδιότητες στον Φορέα Διαχείρισης Κάρλας-Μαυροβουνίου-Κεφαλόβρυσου-Βελεστίνου, με τις αντίστοιχες αυξήσεις σε προσωπικό και πόρους, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στο έργο της ανάδειξης του Κτήματος Πολυδενδρίου.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις