ΒΟΥΛΗΕΛΛΑΔΑ

Κέλλας: Ερώτηση στη Βουλή για το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας

Την αγωνία δυόμισι χιλιάδων τευτλοπαραγωγών, οι οποίοι μένουν στην κυριολεξία “ξεκρέμαστοι” – καθώς έχουν πληρωθεί μόλις το 35% της περσινής παραγωγής και η βιωσιμότητα της ΕΒΖ είναι “στον αέρα”, αφού δεν προέκυψε ξεκάθαρη λύση από την έκτακτη Διυπουργική Επιτροπή – “μεταφέρει” στη Βουλή ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, συνυπογράφοντας ερώτηση της Τομεάρχη Αγροτικών της ΝΔ, κ. Φωτεινής Αραμπατζή.

Οι ερωτώντες βουλευτές επισημαίνουν στους Υπουργούς Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, κκ. Δραγασάκη και Αποστόλου, την «ανακολουθία λόγων και έργων της Κυβέρνησης». Και τούτο γιατί «παρατείνεται η αγωνία των τευτλοπαραγωγών, παρά τις υποσχέσεις του Αν. Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Χαρίτση για πληρωμή της προκαταβολής, 30% του συνολικού ποσού των 10,5 εκατ. ευρώ μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου και εξόφλησή τους μέχρι τέλος του 2017, αλλά και της Διοίκηση της ΕΒΖ, για εξόφληση του υπολοίπου 65% της οφειλής μέχρι τις 16/3/2018».

Οι βουλευτές του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν, ακόμη, τις «κυβερνητικές ευθύνες για τις συνεχείς αλλαγές Διοικήσεων στην Εταιρία τα τελευταία 3 χρόνια, αλλά και για την «ένεση» των 30 εκατ. ευρώ στην ΕΒΖ, με την περιβόητη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το 2015, από τον τότε Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Λαφαζάνη, που αντί για εγγύηση της βιωσιμότητας, όπως παρουσιάστηκε, αποδείχθηκε «φιάσκο», αφού μόνο τα 950.000 ευρώ διοχετεύτηκαν τελικά στους παραγωγούς».

Επιπλέον, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την «οριστική εγκατάλειψη της τευτλοκαλλιέργειας», καθώς όπως αναφέρουν «οι τευτλοπαραγωγοί, απογοητευμένοι, απλά περιμένουν την εξόφληση της περσινής σοδειάς, εφόσον ακόμη και αν τους καταβληθούν άμεσα τα ποσά που δικαιούνται, ώστε να προμηθευτούν τα απαραίτητα εφόδια σποράς, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα προλάβουν τελικώς να καλλιεργήσουν».

Κατόπιν τούτων, οι ερωτώντες βουλευτές της ΝΔ, θέτουν στους αρμόδιους Υπουργούς τα παρακάτω ερωτήματα:

1.Πότε επιτέλους θα πληρωθούν οι τευτλοπαραγωγοί το σύνολο της παραγωγής τους για το 2017;

2.Πώς προτίθεστε να διασφαλίσετε το εισόδημα των τευτλοκαλλιεργητών από το ενδεχόμενο να χαθεί η τρέχουσα καλλιεργητική περίοδος, λόγω των πρωτοφανών καθυστερήσεών σας

3.Τι θα πράξει η Κυβέρνηση για τη συνέχιση της λειτουργίας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, που διακυβεύεται παρά τις αίολες δεσμεύσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού;

 

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις