ΛΑΡΙΣΑ

Χαρακόπουλος: “Ο λαός ένιωσε στο πετσί του τι εστί κυβερνώσα αριστερά!”

Συνέντευξη παραχώρησε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας,
αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη και βουλευτής Λάρισας κ. Μάξιμος  Χαρακόπουλος στην ΤRT και στον δημοσιογράφο κ. Σωτήρη Πολύζο.

Αναλυτικά:

Σχετικά με την αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Η κα Σπυράκη λέει ότι το υλικό παραμένει το ίδιο. Ο κ. Καμμένος θυμώνει και ξεθυμώνει για να μείνει στην καρέκλα της εξουσίας. Άρα τι αλλάζει;

Αν θελήσει κάποιος να δει τον συνεκτικό ιστό αυτών των ετερόκλητων πολιτικών δυνάμεων, που συμμάχησαν για να σχηματίσουν κυβέρνηση, εκεί καταλήγει εντέλει. Έχουμε δύο κόμματα που ξεκινούν από διαφορετική ιδεολογική αφετηρία. Το ένα είναι ένα εθνικολαϊκιστικό κόμμα και το άλλο προέρχεται από τη ριζοσπαστική αριστερά που συνεργάζονται για την νομή της εξουσίας. Δεν έχουν κάτι άλλο που τους ενώνει. Η αντιμνημονακή ατζέντα τους κατέρρευσε από την πρώτη στιγμή. Είναι αυτοί που υπέγραψαν και 3ο και 4ο μνημόνιο, δεσμεύοντας την χώρα με το υπερταμείο για 99 χρόνια, δεσμεύοντας και την επόμενη κυβέρνηση με τα μέτρα που έχουν ψηφίσει για το ’19 και ’20, με πλεονάσματα, με μειώσεις στο αφορολόγητο, με περικοπές στις συντάξεις. Άρα θα έχουμε ακόμη μια «κυβίστηση», μια «κωλοτούμπα», του κ. Καμμένου, που έγινε και διεθνής όρος, το βλέπουμε σε εφημερίδες άλλων χωρών. Η εξουσία είναι γλυκιά και θα πάνε αντάμα όσο μπορούν να σταθούν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι.

Όμως και οι σημερινοί λένε ότι και εσείς τους έχετε δεσμεύσει με όσα ψηφίσατε.

Μεταφέρετε μια αντίληψη που έχει ο κόσμος. Παλαιότερα υπήρχε και η θεωρία της καμένης γης. Αλλά καλό είναι, επειδή η αξιοπιστία της πολιτικής έχει πέσει χαμηλά, να μιλούμε συγκεκριμένα και όχι με γενικότητες. Κι αυτό προσπαθώ να κάνω. Μνημόνευσα, λοιπόν, τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί και αφορούν τις μειώσεις συντάξεων, που είναι σαν να εξοβελίζονται δύο μηνιάτικα συνταξιούχων από 01.01.19. Και μνημόνευσα και τις περικοπές που έχουν ήδη ψηφισθεί για το αφορολόγητο, που μειώνουν ένα μηνιάτικο ουσιαστικά στους εργαζόμενους. Αυτά είναι μέτρα που έχουν ψηφισθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και θα εφαρμοστούν από το νέο έτος, από όποια κυβέρνηση είναι στην εξουσία. Θα χρειαστεί να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος ώστε να ζητήσουμε την αναθεώρηση αυτών των μέτρων. Όπως επίσης έχουν ψηφισθεί υπερμεγέθη πλεονάσματα μέχρι το 2021 που και αυτά δυσκολεύουν την επόμενη ημέρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ γι’ αυτό λένε ότι θα κερδίζουμε βαθμό ελευθερίας και αξιοπιστία όσο προχωρούμε ένα δυναμικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, όχι μόνον στην οικονομία αλλά και στη δημόσια διοίκηση, στην ασφάλεια στην παιδεία, δημιουργώντας μια εικόνα κανονικότητας για την χώρα.

Εσείς λέτε ότι θα είναι από τα πράγματα που θα διαπραγματευτείτε. Οι εταίροι όμως θα το επιτρέψουν, γιατί δεν βλέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά τη χώρα να έχει δεσμευθεί;

Οι εταίροι βλέπουν πολιτικά πρόσωπα και συμπεριφορές και κρίνουν την αξιοπιστία των πολιτικών δυνάμεων. Η κυβέρνηση αυτή, που έλεγε ότι θα έσκιζε τα μνημόνια και θα τα καταργούσε με ένα άρθρο, μας έβαλε στην περιπέτεια του Βαρουφάκη, και μετά που ήλθε ο Τσακαλώτος επειδή «καήκανε στο χυλό φυσάνε και τη γιαούρτη». Η ΝΔ λέει ότι εγώ θα προωθήσω ένα πρόγραμμα που θα είναι δικής μας ιδιοκτησίας, που θα το εκπονήσουμε εμείς, που δεν είναι αυτό που μας επιβάλει κάποια τρόικα, που δεν είναι ένα μνημόνιο, που μας έρχεται έξωθεν και μας το λένε οι δανειστές, αλλά ένα τολμηρό πρόγραμμα που θα έχει μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, στην εκπαίδευση. Και αυτά, σε μεγάλο βαθμό τα προγράμματα, είναι έτοιμα και θα υλοποιηθούν στις πρώτες 100 ημέρες, τότε που με νωπή λαϊκή εντολή η κυβέρνηση έχει την μεγαλύτερη ισχύ να τα εφαρμόσει. Τότε, λοιπόν, θα μπορέσουμε στην πράξη να πείσουμε ότι μπορούμε να έχουμε το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα με μείωση πλεονασμάτων. Σας θυμίζω ότι ακόμη και εντός μνημονίου η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου μείωσε τους φορολογικούς συντελεστές στην εστίαση, για παράδειγμα, από το 23% στο 13%. Και είχε το ίδιο ή και μεγαλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα εισπράξεων στα δημόσια ταμεία με την μείωση του φόρου. Γιατί μπόρεσε να εισπράξει περισσότερα και λιγότεροι απέφευγαν να κόψουν αποδείξεις, αναλαμβάνοντας το ρίσκο να συλληφθούν και να έχουν ποινές. Μειώσαμε τους φόρους στα καύσιμα, μειώσαμε την εισφορά αλληλεγγύης. Μπορούμε να πετύχουμε βαθμούς ελευθερίας μεγαλύτερους αν είμαστε συνεπείς στην εφαρμογή μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

Η κυβέρνηση θα μπορούσε να σας πει ότι δεν την αφήνουν οι θεσμοί να το κάνει…

Το πρόγραμμα το δικό μας είναι πιο εύκολο να το κάνουμε όταν η χώρα είναι εκτός μνημονίων. Εκτός μνημονίων έβγαινε η χώρα τον Ιανουάριο του 2015 με την προληπτική πιστωτική γραμμή που είχε διασφαλίσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτοί που θα έσκιζαν τα μνημόνια μας έβαλαν στο 3ο και μας δέσμευσαν και με ένα οιωνεί 4ο μνημόνιο. Άρα αφού αποκτήσαμε έναν βαθμό ελευθερίας και παίρναμε αποφάσεις που χαρακτηρίζονταν ως μονομερείς εντός των μνημονίων, αντιλαμβάνεσθε ότι εξερχόμενη η χώρα εκτός των μνημονίων, τον Αύγουστο του 2018, θα έχουμε πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα όχι να ξανα-κατρακυλήσουμε στα λάθη του παρελθόντος, με αθρόους διορισμούς δημοσίων υπαλλήλων, όπως σχεδιάζονται, και εν μέρει γίνονται ακόμη από την παρούσα κυβέρνηση, αλλά να αναλάβουμε ένα δυναμικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που μπορούν να βγάλουν την Ελλάδα μπροστά. Και αυτό το πρόγραμμα παρουσίασε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ΗΠΑ, ουσιαστικά διαφημίζοντας την Ελλάδα, ως τόπο που μπορούν και πρέπει να έλθουν επενδυτές να επενδύσουν, γιατί θα είναι η χώρα που θα πετύχει το μεγάλο αναπτυξιακό άλμα τα επόμενα χρόνια εντός της ευρωζώνης και κάλεσε και Ευρωπαίους επενδυτές στην πατρίδα μας. Αυτό είναι το μήνυμά μας, η Ελλάδα μπαίνει σε κανονικότητα, αρκεί  να έχει μια αξιόπιστη και σοβαρή πολιτική ηγεσία, αρκεί να έχει μια τέτοια πλειοψηφία στην βουλή που μπορεί με μεταρρυθμίσεις να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Οι δανειστές, όμως, αν έχουν έναν άνθρωπο που λέει ναι στις απαιτήσεις τους, γιατί να ρισκάρουν με ένα άλλον, που όπως λέτε εσείς, θα είναι πιο ισχυρός, με ένα δικό του πρόγραμμα, και θα ορθώνει το ανάστημά του, αντί τον «πουλημένο» όπως λέτε;

Εγώ δεν χρησιμοποίησα τέτοιον χαρακτηρισμό και δεν συνηθίζω όσα χρόνια πολιτεύομαι ανάλογους χαρακτηρισμούς. Είναι λάθος να χαρακτηρίζουμε κάποιους ως μειοδότες πολιτικούς. Δεν πιστεύω ότι στην Ελλάδα υπάρχουν μειοδότες πολιτικοί, απλά ο καθένας έχει μια διαφορετική προσέγγιση για να πετύχει αυτό που υποστηρίζει. Η αριστερά, όπως κυβέρνησε, άφησε το αποτύπωμα της και αυτό είναι το θετικό από όλη αυτή την περιπέτεια ΣΥΡΙΖΑ. Ότι κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν ξέρει τι σημαίνει αριστερά. Το ζήσαμε στο πετσί μας, με αυτό το βαρύ κόστος των 86 δις που μας έφερε ο κ. Τσίπρας μετά από 17 ώρες διαπραγμάτευσης και… υπερκόπωσης, με τα 200 δις που αποτιμά το κόστος ο κ. Βίζερ. Συνέπειες που πέφτουν στις πλάτες του εργαζόμενου λαού. Μπορεί αυτή η κυβέρνηση να είναι πρόθυμη να υλοποιήσει αυτά που θέτουν οι εταίροι, αλλά δεν σημαίνει ότι στην πράξη υλοποιούνται. Βλέπετε πως σέρνονται. Στο Ελληνικό η επένδυση για 3 χρόνια, στις Σκουριές τα ίδια. Δηλαδή, στα λόγια έχουμε πλειοδοσία υπέρ αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, στην πράξη βλέπουμε να κωλυσιεργούν. Χρειάζεται ένα γενικότερο σχέδιο. Κοιτάξτε στην παιδεία, όταν έχουμε 15.000 φοιτητές σήμερα, στα Πανεπιστήμια της Κύπρου. Έχουμε καθηγητές που αυτοχαρακτηρίζονται αριστεροί και οι οποίοι αντιδρούν σε κάθε προσπάθεια απελευθέρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας και οι ίδιοι πάνε και διδάσκουν στα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου. Θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε να έχουμε και στην Ελλάδα μη κρατικά Πανεπιστήμια; Η κυβέρνηση μας έλεγε ότι θα δρομολογούσε συνταγματική αναθεώρηση. Αν πράγματι είναι οι εκλογές κοντά, κινδυνεύουμε να χαθεί και αυτή η κοινοβουλευτική περίοδος και να μην έχουμε συνταγματική αναθεώρηση, πού σημαίνει ότι και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών δεν θα αλλάξει και πάλι θα έχουμε σκιαμαχίες για σκάνδαλα και σκανδαλολογίες. Και πάλι θα επέρχονται παραγραφές υπουργών, αν εμπλέκονται σε σκάνδαλα.

Από την κυβέρνηση λένε ότι είστε στριμωγμένοι για την υπόθεση Νοβάρτις και ψάχνετε να αλλάξετε την ατζέντα και μιλάτε για διαφωνίες Τσίπρα-Καμμένου.

Εγώ σας είπα ότι θα τα βρουν, και θα έχουμε «κυβίστηση» Καμμένου. Η υπόθεση Νοβάρτις είναι υπαρκτό σκάνδαλο, και δεν αποκαλύφθηκε στην Ελλάδα αλλά σε άλλες χώρες γιατί έχει να κάνει με μια μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία που φαίνεται να χρησιμοποίησε αθέμιτες πρακτικές, προκειμένου να προωθήσει τα προϊόντα της, χρηματίζοντας χιλιάδες γιατρούς σε όλον τον κόσμο. Μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί ότι έχει χρηματίσει πολιτικούς σε καμία χώρα. Στην Ελλάδα υπήρχε αυτή η μεθόδευση που έφθασε η υπόθεση στην βουλή. Εμείς λέμε αν υπάρχουν ερωτηματικά και σκιές να έλθουν όλα στο φως. Με προστατευόμενους μάρτυρες κουκουλοφόρους, που η επιχειρηματολογία τους είναι «εκτιμώ, θεωρώ, νομίζω», δεν μπορεί να παραπέμπονται στη δικαιοσύνη. Χρειάζονται αποδεικτικά στοιχεία. Κι αν πράγματι θέλουν να λάμψει η αλήθεια, εδώ είμαστε, αύριο στην αρμόδια επιτροπή, έστω με κουκούλες, έστω με αλλοιωμένη φωνή οι μάρτυρες, αλλά κατ’ αντιπαράσταση με τους κατηγορούμενους. Εδώ ελέγχονται πρώην πρωθυπουργοί, ακόμη και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, πρώην πρόεδρος του ΣτΕ, ο κ. Πικραμένος, που βρέθηκε για 30 ημέρες στην υπηρεσιακή κυβέρνηση που έκανε εκλογές. Αν, λοιπόν, κατηγορούμε τέτοια πρόσωπα, να τους δώσουμε τουλάχιστον τη δυνατότητα να υπερασπιστούν την ακεραιότητα και τη διαδρομή τους στο δημόσιο βίο της χώρας. Η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει μια αχλύ σκανδάλων βάζοντας λάσπη στον ανεμιστήρα, συλλήβδην να πλήξει την αξιωματική αντιπολίτευση Πλήττει, όμως, το σύνολο της πολιτικής ζωής της χώρας. Ήδη ο πολιτικός κόσμος δεν χαίρει ιδιαίτερης εκτιμήσεως, από λάθη και από συμπεριφορές του παρελθόντος. Αλλά και αυτή η τακτική της λάσπης στον ανεμιστήρα θίγει το σύνολο της πολιτικού κόσμου και βοηθά τα άκρα και μόνον τα άκρα.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις