ΑΡΘΡΑ

20 Μαρτίου: Διεθνής Ημέρα Γαλλοφωνίας

500 εκατομμύρια άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο γιορτάζουν στις 20 Μαρτίου τους δεσμούς τους με τη Γαλλία, μέσω της γαλλικής γλώσσας.

Η Διεθνής Ημέρα Γαλλοφωνίας καθιερώθηκε το 1998.Η 20ή Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα αφιερωμένη στη Γαλλοφωνία. Ο Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας περιλαμβάνει συνολικά 63 κράτη και από τις 5 ηπείρους.

O Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας (OrganisationinternationaledelaFrancophonie)  ιδρύθηκε στις 20 Μαρτίου του 1970. Το σύνθημα του οργανισμού είναι égalité, complémentarité, solidarité (Ισότητα, Αλληλοσυμπλήρωση, Αλληλεγγύη).

Η Ελλάδα έγινε πλήρες μέλος της Γαλλοφωνίας στις 28-29 Νοεμβρίου 2006. Η απόφαση της Ελλάδας για την ένταξή της στο Δ.Ο.Γ. υπαγορεύτηκε από την εκτίμηση της δυνατότητας πρόσβασης σε ένα σημαντικό forum με κοινή γλώσσα –τα γαλλικά- και ένα χώρο κοινών αξιών και αλληλεγγύης, του οποίου βασικά στοιχεία και στόχοι είναι: η προώθηση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας καθώς και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και η υποστήριξη της πολιτιστικής και γλωσσικής διαφορετικότητας.

Τα κοινά στοιχεία της Γαλλοφωνίας είναι η γαλλική γλώσσα και οι αξίες που αντιπροσωπεύει όπως είναι η πολιτιστική ποικιλομορφία, η πολυγλωσσία, η ελευθερία και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Διεθνής Οργανισμός της Γαλλοφωνίας, δραστηριοποιείται στους χώρους της διεθνής πολιτικής, και της πολυμερούς συνεργασίας και συντελεί στην εδραίωση της ειρήνης, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της διαρκούς ανάπτυξης. Αποτελείται από διάφορους λαούς οι οποίοι πέρα από τις διαφορές τους, τρέφουν μια κοινή πολιτική και πολιτιστική φιλοδοξία: να δημιουργήσουν αληθινά κράτη δικαίου και να προάγουν τη γλωσσική και πολιτιστική ποικιλία.

Πραγματικά, η γαλλική γλώσσα συνεχίζει να κατέχει σημαντική θέση στον κόσμο : μοναδική γλώσσα που ομιλείται και στις πέντε ηπείρους. Όπως και η αγγλική, η γαλλική γλώσσα παραμένει γλώσσα εργασίας των διεθνών οργανισμών στην Ευρώπη καθώς επίσης και την Αφρική. Η γαλλική είναι η μητρική γλώσσα περίπου 80 εκατομμυρίων ανθρώπων, πράγμα που την τοποθετεί στην 11η σειρά στον κόσμο (επί συνόλου περισσοτέρων από 2.000 γλωσσών) και στην 9η σειρά με 180 εκατομμύρια ανθρώπων, αν λάβουμε υπόψη όσους χρησιμοποιούν τη γαλλική ως δεύτερη γλώσσα. Τέλος, ο αριθμός των ατόμων που εκτιμάται ότι ‘‘είναι σε θέση να χρησιμοποιούν περιστασιακά τη γαλλική γλώσσα’’ ανέρχεται σε περισσότερα από 250 εκατομμύρια.

Αυτό ακριβώς το καθεστώς της γλώσσας θεμελιώνει τη διάδοσή της ανά τον κόσμο, την παρουσία της στα εκπαιδευτικά προγράμματα και τη διδασκαλία της. Ο αριθμός των μαθητών και των φοιτητών που μαθαίνουν τη γαλλική γλώσσα ή σπουδάζουν στη γαλλική γλώσσα στο εξωτερικό υπολογίζεται σε 82,5 εκατομμύρια ενώ ο αντίστοιχος αριθμός των διδασκόντων εκτιμάται σε 900.000.

Φίλοι της Γαλλίας, γαλλόφωνοι και μη ,  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !

Η Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας, Χρύσα Βουλγαρακη

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις