Βασίλης Ραούλης

Πρόωρες συζητήσεις με αβέβαιο μέλλον

Ο – τουλάχιστον – άκομψος τρόπος με τον οποίο ξεκίνησε από συγκεκριμένες πλευρές η συζήτηση για εκλογικές συνεργασίες στην τοπική αυτοδιοίκηση, κάνει φανερή την αγωνία τους για αυτές.

Και αν για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι κατανοητή η μάχη επιβίωσης που θα κληθεί να δώσει, προκαλεί εντύπωση η αφέλεια ορισμένων κύκλων του Κινήματος Αλλαγής και κυρίως των προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ.

Προφανώς δεν αναφέρομαι σε αυτούς που βρήκαν τον «παράδεισο» τους στην αγκαλιά του μνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε σε αυτούς που επέλεξαν να απέχουν από τη διαδικασία εκλογής προέδρου του νέου σχήματος, θεωρώντας πιθανώς ότι δεν θα πρέπει να έρθουν σε σύγκρουση με τους πολιτικούς τους «εργοδότες».

Όσοι  βαυκαλίζονται με τη διαχείριση της τοπικής εξουσίας, οφείλουν να λάβουν σοβαρά υπόψη τους κάποιες βασικές παραμέτρους:

Α) Η όποια απόφαση για συνεργασίες και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης δεν μπορεί παρά να αντανακλά κεντρικές πολιτικές επιλογές. Σε ένα πολιτικό σχηματισμό που οδεύει για το ιδρυτικό του συνέδριο, που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τις βασικές του επιλογές και δεν έχει συζητήσει τις πολιτικές του συνεργασίες η όποια συζήτηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι τουλάχιστον άκαιρη. Ας κάνουν υπομονή οι αγωνιούντες για την πολιτική τους επιβίωση…

Β) Το 2019 δεν θα είναι 2014… Τα πολιτικά δεδομένα προφανέστατα θα είναι διαφορετικά και κυρίως η κυβερνητική 4ετία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δημιουργεί δεδομένα, που οφείλουν να επανακαθορίσουν τη συζήτηση περί «προοδευτικού ή μη» στο γενικότερο πολιτικό επίπεδο αλλά και για το αν υπάρχει δυνατότητα σύγκλισης στις πολιτικές για την τοπική αυτοδιοίκηση. Πως θα ξεπεραστεί δηλαδή η ασκούμενη πολιτική στο χώρο της Τ.Α. της τωρινής κυβέρνησης, μια πολιτική διαχείρισης, μια πολιτική χωρίς κανένα όραμα, χωρίς καμία ουσιαστική συνεισφορά; Μια πολιτική βαθιά συντηρητική καθώς ανακυκλώνει την αδράνεια, συγκρούεται με τις ανάγκες της κοινωνίας και «κλαδεύει» μεταρρυθμίσεις με προοδευτικό πρόσημο προηγούμενων χρόνων (πολλά τα παραδείγματα)!

Γ) Οι βουλευτικές εκλογές και η καταγραφή των πολιτικών δυνάμεων σε αυτές, που σύμφωνα με τα λεγόμενα Σκουρλέτη θα προηγηθούν των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα δημιουργήσουν εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Συσπειρώσεις και αντι-συσπειρώσεις με προεκτάσεις και στις τοπικές κοινωνίες. Όποιος πιστεύει ότι τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών δεν θα επηρεάσουν ολόκληρη τη διαδικασία των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι προφανώς εκτός τόπου και χρόνου… Ας σκεφτούμε πόσο πιθανό είναι ο νικητής των εκλογών να «επιτρέψει» περισσότερους του ενός υποψηφίους στις αυτοδιοικητικές εκλογές και πόσο πιθανό είναι να βρεθούν κόμματα και σχηματισμοί που θα θελήσουν να παίξουν το ρόλο του «σωσίβιου» για τον χαμένο των βουλευτικών εκλογών…

Δ) Επειδή στην πολιτική όπως και στη ζωή δεν υπάρχουν μονόδρομοι, ποιος μπορεί να αποκλείσει εκπλήξεις; Ποιος μπορεί να αποκλείσει  υποψηφιότητες με διαφορετικά χαρακτηριστικά; Ιδιαίτερα αν  συνεχίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να ταΐζουν τον πολιτικό τους δυισμό: Από τη μία να είναι παρόντες σε ομιλία του Γ. Παπανδρέου και από την άλλη να κατηγορούν τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για λειτουργία με όρους «μαφίας»…

Βασίλης Ραούλης

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις