ΘΕΣΣΑΛΙΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Έρχεται διήμερο με ισχυρές καταιγίδες και πυκνές χιονοπτώσεις – Θα πληγεί και η Θεσσαλία

Την ανησυχία του για την εξέλιξη του καιρού και ειδικά για τις βροχοπτώσεις που θα επηρεάσουν ολόκληρη τη χώρα εκφράζει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καλλιάνος έγραψε στο Facebook:

«Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΘΑ “ΔΟΚΙΜΑΣΤΕΙ” ΑΠΟ ΑΚΟΜΗ ΕΝΑ ΙΣΧΥΡΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΙΚΟ ΧΑΜΗΛΟ

Ένα βαρομετρικό χαμηλό το οποίο αυτή την ώρα βρίσκεται στις νότιες περιοχές της Ιταλίας, τις επόμενες ώρες θα ταξιδέψει ανατολικά-νοτιοανατολικά και θα περάσει -αύριο Πέμπτη- πάνω από την Πελοπόννησο. Αποτέλεσμα αυτής της κίνησης είναι ότι ο καιρός στη χώρα μας θα καταστεί πάρα πολύ άστατος με βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες αλλά και πολύ πυκνές χιονοπτώσεις που δεν θα επηρεάσουν μόνο τα ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής Ελλάδος αλλά και περιοχές ημιορεινές. Επίσης οι άνεμοι θα ενισχυθούν σημαντικά και τόσο στο Ιόνιο όσο και στο Αιγαίο κατά περιόδους θα πνέουν με ένταση που θα αγγίζει ακόμη και τα 8 μποφόρ.

ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΤΕΙ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΟΧΕΣ

Κατά την κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού θα επηρεαστεί ολόκληρη η επικράτεια από τις βροχές και τις κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες. Ωστόσο τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία αλλά και τη Θράκη τα φαινόμενα θα είναι περισσότερο τοπικού χαρακτήρα και πιο εξασθενημένα. Ενώ από το ύψος της Δυτικής Μακεδονίας και νοτιότερα μέχρι και την Πελοπόννησο, αλλά και στις περιοχές των Επτανήσων και του Αιγαίου τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά, γενικευμένα και κατά περιόδους δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν ακόμη και πλημμυρικά φαινόμενα.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΑΝΗΣΥΧΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ

Λόγω του μεγάλου όγκου νερού που θα σημειωθεί σε πολλές περιοχές της χώρας μιας και οι νεφώσεις θα είναι εφοδιασμένες με τεράστια ποσά υγρασίας, φαίνεται ότι θα υπάρξουν κάποιες περιοχές όπου θα δεχθούν το περισσότερο νερό. Για αυτές τις περιοχές ανησυχώ μήπως υπάρξουν σε τοπικό επίπεδο πλημμυρικά φαινόμενα. Τα τμήματα αυτά είναι η Δυτική στερεά, η δυτική, νότια και Ανατολική Πελοπόννησος, η κεντρική και ανατολική στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), η ανατολική Θεσσαλία, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Δείξτε λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή οι κάτοικοι όλων των διαμερισμάτων που προανέφερα, διότι τα φαινόμενα εκεί θα έχουν και ένταση και διάρκεια.

ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΘΑ ΣΗΜΕΙΩΘΟΥΝ ΣΦΟΔΡΕΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ

Πέρα από τους ισχυρούς ανέμους αλλά και τις πολλές βροχές που θα σημειωθούν κατά τη διάρκεια της Πέμπτης, φαίνεται ότι και οι χιονοπτώσεις θα δημιουργήσουν αρκετά προβλήματα ειδικά στο ορεινό αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις ημιορεινό οδικό δίκτυο της ηπειρωτικής κυρίως Ελλάδος. Προφανώς και θα χιονίσει σχεδόν σε όλα τα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας, απλώς στις κεντρικές και νότιες ηπειρωτικές περιοχές οι χιονοπτώσεις κατά τόπους θα είναι ακόμη και σφοδρές. Τα υψόμετρα πάνω από τα οποία θα εκδηλώνονται χιονοπτώσεις ανά περιφέρεια, είναι τα εξής ακόλουθα :

  • Θράκη : 700m

  • Ανατολική Μακεδονία : 700m

  • Κεντρική Μακεδονία : 500-600m

  • Δυτική Μακεδονία : 500-550m

  • Ήπειρος : 550-600m

  • Θεσσαλία : 500m (Πήλιο 900m)

  • Δυτική Στερεά : 900m

  • Κεντρική Στερεά : 750-800m

  • Ανατολική Στερεά – Εύβοια : 900-1000m

  • Πελοπόννησος : 850-900m

  • Κρήτη : 1100m

(Προσοχή : Ενδεχομένως να υπάρξουν περιοχές -σε τοπικό επίπεδο- στα κεντρικά της Στερεάς αλλά και της νότιας Θεσσαλίας, όπου οι χιονοπτώσεις θα απασχολήσουν ακόμη και λίγο χαμηλότερα υψόμετρα, για παράδειγμα από τα 400m και υψηλότερα…)

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Κατά τη διάρκεια της Παρασκευής τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στις ανατολικές και νοτιοανατολικές ηπειρωτικές περιοχές αλλά και στα νησιά του κεντρικού και νότιου Αιγαίου και σταδιακά θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη δυτική και βόρεια χώρα θα υπάρξουν και πάρα πολύ μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΜΕ ΚΑΛΟ ΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΜΑΛΛΟΝ ΜΕ ΛΙΓΕΣ ΒΡΟΧΕΣ

Το Σαββατοκύριακο γενικά θα το περάσουμε με καλό καιρό για τις περισσότερες περιοχές της χώρας μιας και τα διαστήματα με ηλιοφάνεια θα είναι αρκετά μεγάλα. Δεν περιμένουμε βροχοπτώσεις και γενικά θα είναι ένα διήμερο το οποίο θα ευνοεί τις εξωτερικές εργασίες αλλά και τα ταξίδια μας. Όμως σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, την καθαρή Δευτέρα, στο Ιόνιο και τα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα, ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές ασθενούς έως και μέτριας έντασης που δεν πρόκειται ωστόσο να προκαλέσουν ιδιαίτερα προβλήματα».

ΠΗΓΗ: topontiki.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις