ΑΡΘΡΑ

«Έχεις τη δύναμη …..πες το»

*Άρθρο της Φράντζης Σαμαρίνα

Υπεύθυνη Τομέα Γυναικών Ν.Ε ΠΑ.ΣΟ.Κ Λάρισας

Τον Δεκέμβριο του 1991 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε να ανακηρύξει την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών, με σκοπό να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα που μαστίζει την παγκόσμια κοινωνία.

Η βία κατά των γυναικών δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμών ή πλούτου. Είναι ένα φαινόμενο που δυστυχώς έχει αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ , μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα σ’ ένα χρόνο, 16.700.000 γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπέστησαν σωματική βία ή σεξουαλική κακοποίηση, ενώ σε ότι αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, στοιχεία της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας (ΕΙΕ), δείχνουν πως σωματική βία αναφέρει ότι έχει υποστεί το 24% των γυναικών (18% από σύντροφο και 10% από άλλο άτομο), ενώ σεξουαλική βία αναφέρεται από το 6% των γυναικών (5% από σύντροφο και 1% από άλλο άτομο).

Τα περιστατικά βιασμών υπολογίζονται στη χώρα μας σε 5.000 ετησίως, ωστόσο είναι ελάχιστα εκείνα που πιστοποιούνται εξαιτίας αφενός της έλλειψης ιατροδικαστικών δομών και αφετέρου του δισταγμού των γυναικών να καταγγείλουν την επίθεση. Οι γυναίκες που πέφτουν θύματα κακοποίησης οποιασδήποτε μορφής βιώνουν τον ψυχολογικό αποκλεισμό και ως εκ τούτου αποξενώνονται ακόμη και από τον στενό τους περίγυρο. Δυστυχώς η χώρα μας στερείται κατάλληλων δομών καθώς και επιστημονικού προσωπικού , προκειμένου να προστατέψει το γυναικείο φύλο και να αναλάβει την περίθαλψη αλλά και την επανένταξη στο κοινωνικό σύνολο. Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια μαστίζεται από την οικονομική αλλά και κοινωνική κρίση και κατά συνέπεια την απαξίωση θεσμών και αξιών, καθώς και την υπολειτουργία υπηρεσιών. Η Γενική Γραμματεία Ισότητας καθώς και κάποιες εθελοντικές οργανώσεις προσπαθούν να αγκαλιάσουν τις καταπονημένες γυναίκες διοργανώνοντας δράσεις.  Επιβάλλεται όμως να μεριμνήσουμε περισσότερο για την έγκυρη ενημέρωση όλων των γυναικών μέσω προγραμμάτων με στόχο την πρόληψη της βίας κάθε μορφής. Γι αυτό καλούμε όλες τις γυναίκες να ευαισθητοποιηθούν και να προσφέρουν μαζί μας εθελοντικά τις υπηρεσίες τους. Ας μην το προσπερνάμε… .βρίσκεται στην πόρτα μας, στη γειτονιά μας, στη χώρα μας. Όλες μαζί μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε . Γιατί έχουμε τη δύναμη να το πούμε!

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις