ΑΡΘΡΑΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Πως η στροφή της Ν.Δ. στο “κέντρο” πέρασε από τον… ΘΕΣγάλα!

Η μετάβαση από μία “πιο δεξιά” Νέα Δημοκρατία, σε μία “κεντροδεξιά” Νέα Δημοκρατία αποτέλεσε ίσως το μεγαλύτερο εσωκομματικό σοκ που έχει υποστεί η ιστορική παράταξη της μεταπολίτευσης από τη γέννηση της.

Μία διαδικασία που συνοδεύτηκε από την ανέλιξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία. Μία διαδικασία που ουδείς μπορούσε να φανταστεί στις αρχές του 2015, όταν πέριξ του Αντώνη Σαμαρά, είχαν περιχαρακωθεί πρόσωπα με ιδεολογικές αναφορές αποξενωμένες από τον όρο μετριοπάθεια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπέρασε ως άουτσάιντερ τους συνδιεκδικητές του θώκου σχεδόν αθόρυβα, όσο αθόρυβα μεταλαμπαδεύει το τελευταίο διάστημα στη Νέα Δημοκρατία, τη δική του θεώρηση των πολιτικών πραγμάτων, για μία πολυσυλλεκτική παράταξη, τη «μεγάλη λαϊκή παράταξη αυτής της χώρας» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες από τη Λάρισα.

Τα μηνύματα των καιρών είναι ξεκάθαρα, άσχετα αν κάποιοι επιμένουν να συντηρούν τις δήθεν ιδεολογικές κόκκινες γραμμές προσβλέποντας στη διατήρηση σφαιρών επιρροής και οφιτσίων. Το συνομολογεί εξάλλου το πλήθος των κορυφαίων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, που, ενώ βλέπει την αυτοδυναμία ως ένα εξαιρετικά πιθανό ενδεχόμενο, επιμένει στην ανάγκη δημιουργίας ενός “ευρύτερου κυβερνητικού μετώπου” που θα προκύψει μέσα από προγραμματικές συγκλίσεις.

Όλα τα παραπάνω σηματοδοτήθηκαν δις από τη Λάρισα, στις ισάριθμες πρόσφατες επισκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αρχικά, ήταν η επίσκεψη στον “αριστερόστροφο” ακαδημαϊκό Δημήτρη Κουρέτα που είχε προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, ενώ την περασμένη εβδομάδα στο στόχαστρο βρέθηκε ο “mr. ΘΕΣγάλα” Θανάσης Βακάλης, επειδή συμπεριλήφθηκε στο πάνελ των ομιλητών, χωρίς να διαθέτει “γαλάζια” κομματική ταυτότητα!

Διόλου τυχαίο το γεγονός, για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, πως και τα δύο προαναφερθέντα πρόσωπα, αποτέλεσαν προσωπικές επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην προσπάθειά του να πείσει τους πολίτες για το αληθές των προθέσεών του, να γίνει δηλαδή η Νέα Δημοκρατία ένα κόμμα “που δε φοβάται την κοινωνία”, όπως είπε χθες από τη Λάρισα.

Το μήνυμα εστάλη δυνατά και καθαρά. Και προφανώς περιλαμβάνει ως ευκόλως εννοούμενο που παραλείπεται και την παράλληλη ανάγκη να κατέβουν από το τρένο της ανανέωσης, όλοι εκείνοι που σήμερα εμποδίζουν αυτή τη διαδικασία, είτε με τη στάση τους, είτε με το παρελθόν τους.

Απόστολος Ράιδος

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις