Μάχη κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για το κοινωνικό μέρισμα

Δημοσιεύθηκε στις: 15 Νοεμβρίου 2017, 10:03
Σε μετωπική σύγκρουση οδηγούνται κυβέρνηση και αντιπολίτευση, με αφορμή
τη συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου για το κοινωνικό
μέρισμα – και μάλιστα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. ΝΔ,
Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων και πιθανότατα το Ποτάμι θα
πουν «ναι» τουλάχιστον επί της αρχής του σχεδίου νόμου, αν και θεωρούν
την υπεραπόδοση του πλεονάσματος ως προϊόν υπερφορολόγησης της
κοινωνίας. Μομφή την οποία δεν αποδέχεται η κυβέρνηση, με τον Ευκλείδη
Τσακαλώτο να την αποδίδει στην πάταξη της φοροδιαφυγής.Η κυβέρνηση, αναζητώντας απεγνωσμένα την επιστροφή στη θετική ατζέντα, μετά το κοινωνικό μέρισμα καταφεύγει σήμερα στην έξοδο στις αγορές. Αν και δεν πρόκειται για νέο δανεισμό, παρά μόνον για ανταλλαγή χρέους (swap), το συνολικό ποσό των 30 δισ. ευρώ δημιουργεί την αίσθηση πως πρόκειται για κάτι σπουδαίο και μεγάλο.

Το κλίμα αυτό, ωστόσο, ουδόλως σημαίνει πως ο Αλέξης Τσίπρας εγκαταλείπει την επιθετική ρητορική κατά της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Από την Κομοτηνή όπου βρέθηκε χθες για το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τις αιτιάσεις του για offshore, διαφθορά, διαπλοκή και φοροδιαφυγή, στοχεύοντας ευθέως κατά του προέδρου της ΝΔ.

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ερίζουν για το χρόνο των εκλογών

Την ίδια στιγμή, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ερίζουν και για το χρόνο των εκλογών και μάλιστα μέσω διαρροών. Η αρχή έγινε από το Στρασβούργο: ανώτατες πηγές της ΝΔ εκτιμούσαν ότι οι εξαγγελίες Τσίπρα για το μέρισμα είναι προεκλογικές και πως το 2018 θα είναι μια εκλογική χρονιά. «Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει», έλεγαν.

 Η απάντηση ήρθε από πηγές του Μαξίμου: «Ενημερώνουμε τη ΝΔ πως και του χρόνου θα βρεθεί στην ίδια δύσκολη θέση να προβλέπει πάλι εκλογές, αφού πριν από αυτές, που θα γίνουν το 2019, μεσολαβούν και άλλα κοινωνικά μερίσματα».

Πηγή: in.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ