Νέες αποκαλύψεις για την πώληση οπλισμού στη Σ.Αραβία

Δημοσιεύθηκε στις: 14 Νοεμβρίου 2017, 12:20
Μαζικές πωλήσεις πολεμικού υλικού δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που
παραπέμπουν σε «ξεπούλημα», διαπραγματευόταν με το υπουργείο Εθνικής
Αμυνας ο επιχειρηματίας Βασίλης Παπαδόπουλος, όπως προκύπτει από νέο
αποκαλυπτικό έγγραφο της αλληλογραφίας του με το Πεντάγωνο, που φέρνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Τα Νέα».Με επείγον ενημερωτικό που παρουσιάζουν «Τα Νέα» ο εν λόγω μεσολαβητής ζητούσε τον περασμένο Μάρτιο (17/3/2017) για εξαγωγή στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας μέσω της εταιρείας από το Κιλκίς Ολυμπιακή Βιομηχανία ΑΕ σειρά όπλων και πυρομαχικών, τα οποία υπερακοντίζουν σε άλλα επίπεδα την αγοραπωλησία βλημάτων αξίας 66 εκατ. ευρώ που προέβλεπε το συμφωνητικό το οποίο υπέγραψε ο ίδιος με την αρμόδια Γενική Διεύθυνση του ΥΕΘΑ τον περασμένο Ιούνιο και προβάλλεται ως «διακρατική συμφωνία» με τους Σαουδάραβες.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το έγγραφο κοινοποιείται από τον Παπαδόπουλο και στο γραφείο γενικού διευθυντή του υπουργού Εθνικής Αμυνας, πτεράρχου ε.α. Θεολόγου Συμεωνίδη «για άμεση ενημέρωση υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Πάνου Καμμένου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Μέσω αυτής της αλληλογραφίας, ο μεσολαβητής προειδοποιεί με «ναυάγιο» στην αγορά αεροπορικών βομβών MK82 των 500 λιβρών εάν δεν γίνουν συζητήσεις για την προμήθεια πυρομαχικών 105mm, 50.000 G3 τυφέκια, πυρομαχικά πυροβόλων 30mm (400.000 τεμάχια) και 90mm (40.000 τεμάχια), 6.000 πολυβόλα FN/FL κ.ά.

Το μέγεθος της προμήθειας πολεμικού υλικού, όπως τουλάχιστον προκύπτει από αυτή την αλληλογραφία, είναι προφανές ότι ανάγει σε άλλα επίπεδα τις διασυνδέσεις του επιχειρηματία στο Πεντάγωνο και γεννά νέα ερωτήματα για τον ρόλο του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», την ίδια στιγμή, εξάλλου, νέες διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση της «διακρατικής συμφωνίας» που υπεγράφη από το ΥΕΘΑ με τον Παπαδόπουλο ως εκπρόσωπο των Σαουδαράβων ύστερα από αποκαλυπτικά έγγραφα που κατέθεσε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος και καταγράφουν τις προειδοποιήσεις πέντε αξιωματικών για την άγνοια και τις εντάσεις του Ριάντ.

Το σχετικό έγγραφο που αναφέρεται στην επίμαχη προμήθεια 300.000 βλημάτων 105mm επικεντρώνεται στο τηλεγράφημα του προξένου Ηλία Κλουβάτου που αποκάλυψαν τη περασμένη Παρασκευή «Τα Νέα», ενώ σύμφωνα με δεύτερο έγγραφο που κατατέθηκε στη Βουλή φαίνεται πως ο φερόμενος ως μεσάζοντας έως την παραμονή της υπογραφής της συμφωνίας, δηλαδή την 12η Ιουνίου 2017, δεν είχε εξασφαλίσει τη σχετική εξουσιοδότηση από τη Σαουδική Αραβία.

«Εκκρεμεί ο καθορισμός του εξουσιοδοτημένου αξιωματούχου του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας που θα παρίσταται ή θα υπογράψει τη διακρατική συμφωνία της αξιοποίησης του στρατιωτικού εξοπλισμού» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Με βάση τις αναφορές του Ανδρέα Λοβέρδου, ο Β. Παπαδόπουλος είχε εξασφαλίσει εξουσιοδότηση διαπραγμάτευσης της συμφωνίας κι όχι πληρεξουσιότητα για την υπογραφή της συμφωνίας.

Ως προς το χρονικό της υπογραφής της επίμαχης συμφωνίας, με το ίδιο έγγραφο των πέντε αξιωματικών επιβεβαιώνεται ότι την επομένη του τηλεγραφήματος του έλληνα προξένου στις 13 Ιουνίου, «ο γενικός διευθυντής ΓΔΑΕΕ βγήκε από το γραφείο του υπουργού και ζήτησε από τον διευθυντή της ΔΑΠΚΣ να τον συνοδεύσει αεροπορικώς στη Θεσσαλονίκη. Η πτήση έγινε με αεροπλάνο C-27 για την υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας από τον κ. Παπαδόπουλο».

Πηγή: in.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ